Foto: Bildbyrån

Stökigt i matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby den 10 april – bengaler kastades från Hammarbys sektion upp mot sittplatsläktaren. Nu står det klart att händelsen är anmäld till disciplinnämnden, och det är Hammarby som står ensam som anmäld part.
– Det stämmer. Grunden för anmälan är att varje förening har ansvar för sina supportrars uppträdande, även gästande förening har det, säger förbundets riksombud Tobias Tibell till FotbollDirekt.se.

Det blev stökigt på läktarna när IFK Göteborg tog emot Hammarby i allsvenskans andra omgång 10 april. Bengaler kastades från bortasektionen där Hammarbys supportrar stod, upp mot sittplatsläktaren.

Tre personer har identifierats av polis, men det kan även bli påföljder för en av klubbarna – Hammarby. Förbundets riksombud ska fungera som en slags åklagare, och avgöra om ett ärende ska tas vidare till disciplinnämnden. Riksombuden Per Eliasson och Tobias Tibell har tittat på ärendet och nu bestämt att skicka över det till disciplinnämnden.

Bengalerna kastades alltså från Hammarbys sektion, och det är Bajen som är anmälda. Att det fanns ett inslag av provokation från Blåvitts supportrar har bekräftats av klubbens säkerhetschef Mike Sahlenius. Men hemmalaget finns inte med i anmälan.

– Jag kan bekräfta att vi har lämnat in en anmälan, där Hammarby är anmäld part, säger riksombudet Tobias Tibell till FD och utvecklar:

– Föreningen har ett ansvar för uppträdanden hos sina supportrar. I grundläget har arrangerande förening ett ansvar för ordning och säkerhet på arenan. Men parallellt med det så har gästande förening, i det här fallet Hammarby, ett ansvar för sina egna supportrar på den egna sektionen.

Om det finns ett ansvar hos IFK Göteborg så faller det på disciplinnämnden att utreda det, säger Tibell:

– Vi har rapporter från match- och säkerhetsdelegater. Sedan har vi också en videoupptagning från när bengalerna som kastades upp på läktarna. Vi har ingen anmälan mot Blåvitt utifrån att de ska ha brustit i säkerhetsarbetet som arrangör. Sedan om det kommer fram nya uppgifter kring att så skulle vara fallet så kan de anmälas i efterhand i så fall.

Om disciplinnämnden beslutar att straffa Hammarby så är böter den mest sannolika påföljden. Det säger nämndens vice ordförande Göran Nilsson:

– I tävlingsbestämmelserna står ganska tydligt vad påföljderna kan bli. Böter är det vanligaste. Sedan kan andra straff komma till. Poängavdrag är det strängaste straffet, men det är bara möjligt att utdöma om det som hänt bedöms som våld mot funktionär, vilket som jag förstått det inte är fallet här.

– Sedan vill jag säga detta bara är möjliga påföljder utifrån tävlingsbestämmelserna. Vi har inte tittat på det här ännu, så jag vill inte gå händelserna i förväg.

Skulle disciplinnämnden bestraffa Hammarby så kan klubben överklaga till besvärsnämnden.