Foto: Bildbyrån

Hammarby har startat på ett sätt som får fotbolls-Sverige att spärra upp ögonen. En enda poängförlust så här långt och i serieledning. Idag berättar Jesper Jansson om den röda tråden bakom som man nu ska slåss för.
– Det är ett hårt arbete och hur vi tar både organisation och sporten steg för steg. Vi har en röd tråd som styrelsen och alla vi inblandade ska slåss för, berättar sportchefen för FotbollDirekt.se.

Hur bra är egentligen det Hammarby som vi sett så här långt?
Inledningsvis hävdade skeptiker att det handlade om ”enkelt” motstånd. Efter toppmötet med Norrköping och det svåra bortamötet med Häcken så bleknar den typen av kritiska röster. Bajen är ännu obesegrade.

Och sportchef Jesper Jansson garanterar nu att framgången inte vilar på lös grund. Hammarbys sportchef må bara haft två transferfönster på sig så här långt för att göra det han gjort i augusti och nu senast i januari – men hans bild är bra mycket vidare än så.

LÄS: DET HAR GJORT STJÄRNAN ÖVERTYGAD OM BAJENS KAPACITET

– Vi har en styrelse som verkligen ger oss arbetsro och till 100 procent står bakom alla beslut vi tar för sporten. Och så har vi ett starkt sportsligt team som backar upp Stefan Billborn. Inte minst sådana som Pablo Pinones Arce och Joachim Björklund, det tillsammans med styrelsens starka stöd för hur vi vill att Hammarby ska jobba gör att vi har en organisation som kommer att stå pall för mycket, berättar Jesper Jansson och fortsätter om den inte så uppmärksammade delen av förberedelserna i vinter:

– Vi har haft workshops som har blivit ett oerhört viktigt inslag i hur Hammarby ska byggas. Det har varit sammankomster som verkligen har fått alla att tro på samma sak och den oerhört tydliga linje vi känner att vi nu har för Hammarby.
– Ja, men vi har en röd tråd vi inte kommer att vika ifrån, det måste man ha i en storklubb.

Utifrån resonemanget reflekterar Jesper Jansson även över den press Billborn nyligen ordade kring och som snabbt – i tak med framgångarna – kan växa.
Hur han med det aktar sig för att skapa rubriker – allt för så mycket arbetsutrymme som möjligt. Billborn som menar att det svåra sannolikt börjar efter ett VM-uppehåll. Ett Bajen i serieledning då kan ge helt nya och svårare förutsättningar:

– Vi är många som ska dela på det ansvaret. Det är mycket därför vi har jobbat som vi har gjort för att så många som möjligt ska gå in och axla ansvar.
– Det är det en cheftränare ska känna för att kunna göra sitt jobb och inte tänka på så mycket annat. Det yttre ska vi andra ta hand om. Som sagt vi har starka killar i det här, Pablo och Joachim vet vad det handlar om, liksom Stefan i sig själv är stark.

– Nej, jag är inte rädd för att det här bara ska försvinna. Lika mycket som workshops har vi jobbat individuellt med alla spelare under vintern. Mentalt. Vi ska skapa en vinnarmentalitet. På sätt och vis har vi redan gjort det och det är inte någonting som bara kommer att försvinna, inte när man får så många att tro på det vi gör.