Foto: Bildbyrån

Största utropstecknet i ett tokhyllat Hammarby? Neto Borges är en stark kandidat. Den tidigare okände brasilianaren har övertygat stort i inledningen av allsvenskan. Och fler brasilianska spelare kan vara på gång till Bajen:
– Vi kommer åka tillbaka dit. Vi har fler spelare på lista därnere. Det är högst troligt att det blir en resa till Brasilien 2018, säger klubbens chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Hammarby har gjort sin bästa allsvenska start någonsin – fyra raka segrar för Bajen, den senaste i går mot IFK Norrköping (2-1). Många spelare hyllas nu stort i media, med Jiloan Hamad i spetsen.

Men det största utropstecknet i Bajen kan mycket väl vara en i Sverige tidigare helt okänd brasiliansk vänsterback. 21-årige Neto Borges från femtedivisionsklubben Tubarao blev klar för grönvitt strax innan jul, och de fotbollsintressade svenskar som kände till honom innan dess går nog att räkna på ena handens fingrar.

I inledningen av allsvenskan har brasilianaren utmärkt sig rejält på sin vänsterkant och fått många som tvivlat på värvningen att göra helt om.

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg tror att Borges kan bli långt mycket bättre – en scoutingresa till Brasilien i oktober var Hammarbys första bekantskap med spelaren på plats, och Hjelmberg och sportchefen Jesper Jansson fick snabbt en bra känsla.

– Det vi ser nu är bara början, jag är övertygad om att det finns mer att hämta av Neto Borges. Han har väldigt fina egenskaper i grunden; välutbildad, bra teknik, fysiskt byggd, löpstark och en väldigt fin vänsterfot, säger Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

– Sedan kan du aldrig vara helt säker. Men när jag och Jesper sitter och tittar på honom på plats i Brasilien, de fyra ögonen har sett en hel del potential i spelare tidigare… när både han och jag var såpass säkra som vi var… då kändes det ändå väldigt bra.

Hur snabbt blev ni övertygade om honom?

– Man låter det gärna gå en 15-20 minuter av en match, innan man har en första feeling. Men efter att han hade gjort den tionde överlappningen under första kvarten så tittade vi på varandra och sa ‘det här är riktigt jävla bra!’”

– Varje scoutingresa innefattar ett för- och ett efterarbete. Vi vill såklart bilda oss en så bra uppfattning som möjligt innan vi ser spelaren live. Oftast finns det också en möjlighet att se spelarens senaste matcher när man är tillbaka på video. Vi såg honom i både match och träning. Vi hade ett tillräckligt bra underlag för att fatta beslut. Dessutom fick vi tillfälle att sitta ner öga mot öga och prata med honom, få en uppfattning om honom som person vilket också var viktigt.

Inför resan hade Hammarby fått tips om ett antal namn att kolla upp, där Borges var ett. Men det fanns flera spelare på samma position som man fattade tycke för:

– När man gör en sån här resa så har man kontakter på plats som skräddarsyr så att vi kan se så många matcher som möjligt, och kommer upp med intressanta namn. Vi anger vilken typ vi söker efter, med en lista kriterier för våra kontakter. Jag besökta sammanlagt sex städer i Brasilien från norr till söder. Såg matcher i både serie A och B och lokala matcher. Vi besökte klubbar, såg träningar och träffade både tränare, sportchefer, agenter och scouter. Jesper hade ett liknande upplägg, men i Argentina. Sen möttes vi upp i Porto Alegre de sista dagarna. Då har både han och jag referenser på spelare att jämföra.

– Vi hade fått info om att det skulle finnas en intressant vänsterback i Tubarao med de egenskaper vi sökte. Det fanns faktiskt två intressanta vänsterbackar i samma lag, det var Neto och en annan som också var väldigt duktig men som var något år äldre. När vi hade sammansällt och jämnfört alla vänsterbackar som vi sett så kom vi fram till att Neto skulle bli vår och vi inledde förhandlingarna direkt på plats.

Borges blev klar för Hammarby strax innan jul och anlände till Sverige efter nyår. Under försäsongen och i cupen så såg det då och då darrigt ut defensivt, och det fanns nog en och annan som då undrade om Bajen verkligen hittat rätt – lägg till det att klubben Borges kom i från, Tubarao, långt i från tillhör den översta nivån i Braslien.

– Det är klart att han kan hamna lite fel i positionsspelet i en träningsmatch efter några veckor i Sverige, eller att folk tycker han ser stabbig ut. Men vi har pratat mycket om det; man får inte stressa upp sig över en spelare som inte levererar direkt. Att man måste sluta vara så jävla snabb att döma spelare. I synnerhet spelare som är unga och kommer från andra länder långt från Sverige. Vi vet ju om att de behöver tid, så ge dem tid så kommer sanningen komma i kapp tids nog.

– Unga utländska spelare behöver tid, och de behöver stöttning både på och utanför planen. Vårt tränarteam har gjort ett jättejobb med honom. Jocke (Björklund) har ett tydligare ansvar för försvarsspelet och har hjälpt honom mycket, dessutom talar han och Pablo (Pinones Arce) spanska, så det är mycket där som kommunikationen sker. Billborn har gett honom förtroende och självförtoende. De har gjort ett jättejobb, men också Neto själv har gjort ett jättejobb, visat mental styrka och en väldigt positiv inställning.

Nu är Borges inte första brasilianska spelaren som värvas till Hammarby, men väl den första under Jesper Janssons era. Och på sätt och vis en nystart på den marknaden för Bajen.

Om första spelaren man tar från en specifik marknad floppar, det är lätt att tänka sig att man om inte släcker det spåret så åtminstone drar öronen åt sig… hur viktigt är det för en fortsättning av Brasilienspåret att Borges lyckas?

– Det är klart att du har en poäng där. Första spelaren man tar från en marknad, det underlättar kraftigt för fortsatta kontakter på den marknaden om den spelaren lyckas. Det var samma sak med Joseph Aidoo, han blev en dörröppnare för oss vad gäller Ghana och Västafrika. Det underlättar banden med ens kontakter på plats, med klubbar… man blir tajtare, vävs ihop och känner att ”det här gjorde vi väldigt bra, låt oss göra det igen”.

– Om man drar till, säg, Rumänien, och gör ett scoutjobb… man tar en spelare därifrån och har den spelaren hos sig i ett år… om den spelaren inte lyckas, då kanske inte chansen är så stor att man åker dit igen. Bra fotbollsspelare finns överallt i världen. Men man kan inte vara överallt. Vi har utifrån den strategi som finns nu valt att jobba mot specifika marknader och vill vara väldigt spetsiga där.

Om succén fortsätter, när anländer i så fall nästa brasse? Klart är att Hammarby fått mersmak.

– Vi är öppna med att vi jobbar med specifika utlandsspår, där Sydamerika och framför allt Brasilien är en marknad vi jobbar mot nu. Våra kontakter där nere håller oss uppdaterade i princip dagligen.

– Så ja, vi kommer åka tillbaka dit. Vi har fler spelare på lista därnere. Jag kan väl säga att det är högst troligt att det blir en resa till Brasilien 2018.