Senast serieledande Hammarby slogs i toppen av allsvenskan var säsongen 2006 – då med stjärnor som Covic, von Schlebrügge, Stoor, Andersson, Chanko, Eguren, Paulinho och Runström. 
– Truppen är bred nu som då, det finns en stor vinnarmentalitet och många ledare i laget som visar vägen, säger Benny Lekström, som fanns med på den tiden, till FotbollDirekt.se. 

Med Anders Linderoth som tränare lyckades ett stjärnspäckat Hammarby sluta på en tredjeplats i allsvenskan bakom AIK och Elfsborg som vann SM-guld 2006. Det var senast som Bajen slog sig in på en topp 3-placering.

Där och då en allsvensk toppklubb men som senare (2010-2014) skulle få börja om i superettan efter att ha slutat sist 2009. Sen återkomsten till allsvenskan har Hammarby huserat på den nedre halvan. Elva både 2015 och 2016. I fjol slutade laget på en niondeplats.

LÄS: BAJENNAMNEN SOM SKA FORTSÄTTA SUCCÈN

Med en stark start på säsongen och med stjärnor Johan Wiland, Björn Paulsen, Jiloan Hamad, Erkan Zengin, Nikola Djurdjic och Kennedy så har Hammarby ett bättre lag på pappret än på många, många år.

En spelare som var med 2006 och som fortfarande är aktiv är målvakten Benny Lekström. Han minns det året med glädje och tycker sig se vissa likheter med laget som sportchefen Jesper Jansson värvat ihop till i år.

– Vi hade en bra blandning av rutinerade spelare och nya unga spelare som Petter Andersson, Erkan Zengin och Björn Runström som kom upp. Av de äldre var von Schlebrügge, Ante Covic, Pétur Marteinsson och ”Sulan” (Suleyman Sleyman) viktiga för gruppen med sina vinnarskallar och rutin. Paulinho (tolv mål) var ruggigt bra det året, ”Furan” (Petter Furuseth Olsen) också och Sebastian Eguren kom in och höjde oss ännu mer. Vi hade ett otroligt bra lag och det var aldrig något tjafs, säger Lekström till FotbollDirekt.se.

– Vi gjorde bra resultat och vi hade jäkligt kul på träningarna. Självförtroendet sköt i höjden och vi kände att på hemmaplan så vinner vi alltid.

Kan du hitta några likheter med dagens trupp? 

– Ja, men titta bara på vilka spelare vi har på bänken i dag. Det är riktigt bra spelare och det betyder att vi har väldigt starkt lag. En bred trupp där vi kan hantera skador på ett helt annat sätt. Sen finns det många ”icke-namn” som är jäkligt intressanta, inte bara de givna stjärnorna som Hamad, Erkan och Kennedy.

Vilka då?

– Neto Borges till exempel. Det var ju ingen som man visste något om. Jeppe Andersen också, kanske inget känt namn för oss i Sverige.

Ni har investerat mycket i spelartruppen både i fjol och i år och det känns som truppen är bättre än i fjol? 

– Absolut, det är jag hundra procent säker på. De som kom i fjol har mognat och vet vad som gäller redan från börja. Att vi måste steppa upp som lag för att komma någonstans. Vi måste vilja vinna varje match och vi har lärt oss mycket av förra året.

– Vi har många ledare som tar plats och visar hur vi ska göra för att vinna. Riktiga vinnarskallar, det är många som kliver fram och gör det på sitt sätt. Det syns kanske tydligare på de äldre som pratar och ställer krav inför gruppen, men alla har börjat förstå att vi måste vilja vinna på varje träning för att kunna vinna matcherna i Allsvenskan.

Hammarby har inte gått ut med någon officiell målsättning för placering, men ni har fått en bra start och Zengin är övertygad om att ni kan slåss om topp-3. Vad tycker du att ni har för potential redan i år? 

– Jag gillar inte att spekulera kring placeringar, och det kan låta klyschigt men vi ska vinna varje match och vi känner att vi inte är i närheten av så bra som vi kan vara. Vi har till exempel duktiga spelare som Djurdjic och Zengin som knappt spelats in i laget. Man ska ha lite tur på vägen men om vi kan behålla självförtroendet och tro på att vi kan vinna varje fajt, då kan vi komma högt.

Brommapojkarna blev en munsbit och för första gången sedan 1959 inleder Hammarby Allsvenskan med tre raka segrar. Lekström tror att många lag kommer få problem med Bajen i år.

– Just nu känner vi oss jävligt starka. Lag som kommer till Tele2 arena ska vara rädda för att spela där mot oss.