Foto: Bildbyrån

Sverige spelar U17-EM i England i maj – nu är EM-truppen uttagen. Ett flertal allsvenska klubbar har med spelare i truppen, där IFK Göteborg sticker ut: Fyra Blåvittnamn.

Efter en mycket stark prestation i Elite Round i mars (seger i en grupp med Kroatien, Cypern och Belgien) så tog sig U17-landslaget för spelare födda 2001 och senare till EM-slutspel.

I dag presenterade förbundskapten Roger Franzén den 20-mannatrupp som åker till England. Tio allsvenska klubbar har med spelare, två superettanklubbar (Halmstad och Helsingborg) samt en division 2-klubb (Vasalund) har representation i truppen.

IFK Göteborg har med flest spelare, fyra stycken. Bland dem mittfältaren Benjamin Nygren som blev brett uppmärksammad när han avgjorde Blåvitts allsvenska genrep mot Örgryte.

I övrigt finns gott om spelare som klassas som riktigt stora talanger. Bland dem Helsingborgs anfallare Alex Timossi Andersson (som redan är klar för tyska storklubben Bayern München), BP:s Jack Lahne (superettandebutant och målskytt i fjol som 15-åring, i går allsvensk debut mot Hammarby som 16-åring), och Häckens Kevin Ackermann (allsvensk debut i fjol som 16-åring).

Sveriges trupp:

Målvakter: Simon Andersson (Halmstads BK), Kristoffer Westberg (IF Brommapojkarna)

Försvarare: Helmer Andersson (Örebro SK), Adam Ben Lamin (Vasalunds IF), Isac Larsson (Halmstads BK), Samuel Ohlsson (IFK Göteborg), Teodor Stenshagen (Gif Sundsvall), Hampus Svensson (Kalmar FF), Rasmus Wikström (IFK Göteborg),

Mittfältare: Kevin Ackermann (BK Häcken), Noah Alexandersson (IFK Göteborg), Victor Backman (Kalmar FF), Fredrik Hammar (IF Brommapojkarna), Manasse Kusu (IFK Norrköping), Amel Mujanic (Malmö FF), Sylin Kayembe (IK Sirius).

Anfallare: Jack Lahne (IF Brommapojkarna), Julian Larsson (AIK), Benjamin Nygren (IFK Göteborg), Alex Timossi Andersson (Helsingborgs IF).

Gruppspelet i EM spelas för Sveriges del 4-10 maj. Blågult har Rumänien, Norge och Portugal i sin grupp. Den 4 maj öppning mot Rumänien, 7 maj möter man Norge och gruppspelet avslutas mot Portugal den 10 maj.

16 lag deltar i EM, följaktligen gruppspel med fyra grupper där ettan och tvåan i varje grupp går vidare till kvartsfinal.