Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Erkan Zengin gjorde under måndagskvällen sin första allsvenska match på tio år. Efter 4-0-segern över Brommapojkarna skickade 32-åringen en passning till de tre motståndare som Bajen besegrat i inledningen av årets allsvenska.
– Det jag sett av Sirius, BP och lite av Göteborg… det är inte topp. Vi kör över dem, berättar den comebackande stjärnan i den mixade zonen. 

Efter 2008 års säsong lämnade Erkan Zengin Hammarby och allsvenskan för spel i Besiktas. Sedan dess, fram till mars månad, höll den forne landslagsmittfältaren till i Turkiet.

Men så för en månad sedan skrev 32-åringen på ett fem månaders långt kontrakt med Hammarby. Något spel i de två första allsvenska omgångarna blev det dock inte, detta då pappersarbetet inte var klart. Det gjorde inget för Hammarby som besegrade såväl Sirius som Göteborg med 3-1 respektive 2-1.

Under måndagskvällen fick till sist Zengin göra efterlängtad comeback i allsvenskan när han med 20 minuter kvar vid ställningen 3-0 hemma mot Brommapojkarna hoppade in inför öronbedövande jubel på Tele2 Arena.

LÄS: ”RESTE SIG PÅ NIO – BAJENSTJÄRNAN REDO FÖR REVANSCH” 

Med Zengin på banan gjorde Hammarby ytterligare ett mål och de vann med hela 4-0 inför drygt 20 000 åskådare. Redan på torsdag tar Hammarby emot Norrköping på hemmaplan, men att Zengin ska finnas med från start då är inte realistiskt. Han anser själv inte att han är redo för 90 minuter.

– Nej, inte ännu. Jag måste få in lite kondition. Bra med 20 minuter i dag, säger Zengin  till FotbollDirekt i den mixade zonen och imponeras över årets upplaga av Hammarby.

– Bra seger, stabilt. Tre raka vinster är inte lätt. Vi kan gå jättelångt tror jag. Man måste få en bra start och sedan kan man rinna iväg. Nu har vi viktiga matcher mot först Norrköping och sedan Häcken. Vinner vi båda kommer vi gå jättelångt eftersom det inte varit högsta kvaliteten på de här lagen.

Exakt, ni har haft ganska enkelt spelschema om man ska vara elak.

– Det är så. Det finns bättre lag än de här tycker du?

Ja. 

– Okej.

Göteborg är väl det laget som sticker ut.

– De var inte heller topp. De hade mycket att jobba med. Är det så här, ja då kommer vi jättelångt. Hoppas det fortsätter så här, säger Zengin som har svårt att jämföra kvaliteten i allsvenskan nu kontra för tio år sedan.

– Jag kommer inte ihåg så mycket från förra gången, men det jag ser litegrann är att man måste jobba mycket bättre för att svensk fotboll ska bli ännu bättre. Just nu håller det inte. Vi har ett jävligt bra lag måste jag säga, men alltså det jag sett av Sirius, BP och lite av Göteborg… det är inte topp, jag måste säga att vi kör över dem.

Du menar att de inte håller?

– De håller. Jag ska inte säga att de inte håller i allsvenskan, men det är mycket ungt, man behöver lite tid kanske. Man behöver få in lite rutinerade spelare, speciellt BP.

Hur var det att möta fansens jubel när du byttes in?

– Fantastiskt. Jag behöver sådant här. Det är viktigt för mig att komma igång så fantastiskt, jag vill tacka dem också.

3-0-målet gjordes av Jiloan Hamad och därmed har mittfältaren svarat för fem baljor på tre matcher i årets allsvenska. 27-åringen har varit tydlig med att han vill komma i VM-truppen och när forne landslagsspelaren Zengin får frågan av FD om Hamad är tillräckligt bra för att vara med i Janne Anderssons landslag blir svaret till en början väldigt svävande.

– Ja och vi har andra bra spelare också som är jätteduktiga. Hamad, Tankovic och Khalili.

Khalili kanske inte är så aktuell för VM, men tycker du att Hamad är tillräckligt bra för att vara med i landslaget?

– Det tycker jag. Han måste få chansen ändå. Nu kanske han inte kan visa så mycket i allsvenskan, men jag tycker att han borde få chansen. Han har ju varit med tidigare i a-landslaget så han håller ju.