Foto: Bildbyrån

SOLNA. Rasmus Lindkvist gjorde fyra säsonger i Djurgården som juniorspelare, men fick aldrig något a-lagskontrakt. Under söndagen sänkte han samma klubb i det stekheta derbyt på Friends.
– Skönt att göra mål i derby, speciellt mot Djurgården, sa vänstervingen i den mixade zonen efter AIK:s 2-0-seger. 

Släkten är värst brukar det heta. Det visade Rasmus Lindkvist i söndagens Stockholmsderby på Friends Arena mellan AIK och Djurgården.

Lindkvist gjorde fyra säsonger som juniorspelare i Djurgården, men fick aldrig något a-lagskontrakt. I stället tog vänstervingen den långa vägen via Skellefteå, Dalkurd, Östersund och Vålerenga innan han i somras åter landade i den svenska huvudstaden, men då i AIK:s färger.

Faktum är att Lindkvist även provtränade med Djurgården under Magnus Pehrssons ledning 2012, men inte heller den gången fick den då 22-åriga spelaren något kontrakt.

LÄS: SVARAR UPP MOT DIF-STJÄRNAN 

Under söndagens stekheta derby inför 30 000 åskådare på Friends läktare visade Lindkvist att Djurgården gjorde fel som ratade honom.

Efter kvarten spelad rullade AIK upp Djurgårdens försvar och Henok Goitom spelade ut till Lindkvist som med högerfoten placerade in 1-0 i bortre. Att Lindkvist valde att avsluta med fel fot var inga konstigheter.

– Jag fick bollen på det sättet och jag har tränat ganska mycket med högern, konstaterade 27-årige Lindkvist i den mixade zonen.

I slutet av matchen var vänstervingen ytterst nära att tysta Djurgården ännu en gång när han vid ställningen 2-0 fick på en jättevolley utanför straffområdet som träffade insidan av stolpen.

– Synd att den inte gick in bara… Jag gjorde något mål med högern förra året också så skönt att det ger resultat.

LÄS: HÄR TYSTAS HATARNA – SUNDGRENS NJUTNING  

Att det var speciellt att sänka Djurgården gör Lindkvist ingen hemlighet av.

– Jag spelade där i pojkallsvenskan och juniorallsvenskan. Det är en lång historia, men det är skönt.

Ratade Djurgården dig?

– Litegrann, kan man väl säga.

– Skönt att göra mål i ett derby, speciellt mot Djurgården. Skönt.

Det här var också första derbysegern mot Djurgården för Rasmus Lindkvist. I augusti spelade lagen 1-1 på Friends och så för en månad sedan tog ”Blåränderna” sin första seger över AIK sedan 2011 när de slog ut Gnaget i cupsemin med 2-0. Då spelade Djurgården taktiskt och smart, AIK kom ingenstans. Nu var i stället AIK överlägset.

– Vår taktik var att pressa Djurgården högt överallt och det lyckades vi bra med. De ville slå långbollar mot sina forwards och sedan vinna andrabollarna, men det lyckades de inte med i dag.

– Väldigt skönt med tanke på hur dåligt vi spelade sist. Nu gjorde vi det väldigt bra i allsvenskan. Skönt!