Foto: Bildbyrån

Djurgården gästar AIK på söndag i ett nytt Stockholmsderby. FD:s krönikör Magnus Österberg vill då att Özcan Melkemichel överraskar hemmalaget med att slänga in Kevin Walker, Jonathan Ring och Aliou Badji från start.
– Fasta situationer kommer att vara en viktig del och där är Walker bättre än Jesper Karlström, konstaterar Österberg. 

För bara en månad sedan drabbade AIK och Djurgården samman på Friends Arena, då i Svenska cup-semifinalen.

För första gången sedan 2011 vann Djurgården mot sin värsta antagonist efter en imponerande 2-0-seger. Målen gjordes då av Tino Kadewere och Kerim Mrabti.

När AIK på söndag tar emot Djurgården i allsvenskans tredje omgång vill FD:s krönikör Magnus Österberg se tre rockader i Dif-elvan, bland annat ut med Kadewere.

– Tino var bra i cupen, men jag skulle nog testa Aliou Badji mot AIK. Tino har inte kommit loss i inledningen av allsvenskan, säger Österberg och fortsätter:

– Sedan kommer fasta situationer vara en viktig del och där är Kevin Walker bättre än Jesper Karlström och så vill jag se Jonathan Ring till vänster i stället för Dzenis Kozica som jag inte tycker har visat tillräckligt än så länge.

Marcus Danielson har gjort Djurgårdens bägge mål i allsvenskans upptakt, men nu är Jonas Olsson tillbaka. Hur ska Özcan Melkemichel göra?

– Danielson har försvarsmässigt varit väldigt bra och även skyttekung framåt, men jag har svårt att se att Jonas Olsson eller Jacob Une Larsson bänkas. Danielson petas nog…

Djurgården fick bara med sig 1-1 hemma mot Trelleborg i söndags och därmed lyckades de inte fortsätta på den fina trenden efter cupsuccén och mot Östersund i premiären, då de bortaslog Europa League-sensationen med 1-0.

LÄS: DIF-STJÄRNANS BEUNDRAN ÖVER NYA AFFÄREN 

AIK har också skrapat ihop fyra poäng, detta efter 2-0 hemma mot Dalkurd och 1-1 borta mot Malmö. Mot mästarna valde tränaren Rikard Norling att göra två ändringar i elvan. Ut med Ahmed Yasin och Nicolas Stefanelli, in med Nabil Bahoui och Tarik Elyounoussi. Draget blev en succé. Nya stjärnduon var AIK:s bästa spelare nere i Malmö och Österberg vill nu endast se en förändring mot Djurgården.

– Just taktiskt kan det vara smart att starta med Haukur Hauksson i stället för Daniel Sundgren då Djurgården lär spela rätt rakt och långt. Haukssons huvudspel kan då vara viktigt. I övrigt finns det ingen anledning för Norling att ändra i elvan. Topparna som AIK visade upp mot Malmö var deras högsta under 2018 och ”Nabbe” var jävligt bra i den matchen.

Förutom Bahoui, vilka andra har övertygat för AIK i den allsvenska inledningen?

– Robert Lundström har varit bra och tillfört samma saker som Sundgren gjorde som högervinge när han var som bäst där. Tarik Elyounoussi var visserligen inte med i premiären, men han är en fruktansvärt bra spelare vilket han visade mot Malmö.