Foto: Bildbyrån

Jonas Olsson har missat de två inledande matcherna för Djurgården i allsvenskan. Men lagom till söndagens derby mot AIK så är Olsson tillbaka:
– Jag var sjuk och valde att avstå senast. Ett smart beslut, nu är jag redo säger Olsson till FotbollDirekt.se.

Jonas Olsson har saknats i Djurgården de senaste veckorna. Skadad tidigt i cupderbyt mot AIK, och inte med i allsvenska premiären mot Östersund.

Till hemmapremiären mot Trelleborg i söndags så uppgavs Olsson var redo för spel, men när truppen presenterades så saknades han ändå. Sjukdom gjorde att den tidigare landslagsmannen valde att hoppa Trelleborgsmatchen.

– Jag var sjuk, det är många infektioner som går nu. Det i kombination med att jag hade tränat två pass bara, säger Olsson till FotbollDirekt.se och utvecklar:

– Det kändes inte som läge att chansa någonting nu inför den här veckan vi har nu, eller månaden egentligen. Så det är bra att ha fått en veckas träning till nu.

Olsson har tränat fullt under veckan, men har fortfarande lite hosta. Det är dock inget som ska sätta stopp för spel i söndagens derby mot AIK:

– Jag är frisk, det är bara att hostan sitter kvar. Det är lite rethosta bara. Annars är det bra, ingen feber och så. Det har varit mycket sjukdom i laget, alla har varit sjuka till och från. Nu känns det härligt att få gå in i den här månaden: Malmö tre gånger, Gnaget och Bajen. Det blir en spännande månad.

Ett galet tufft schema inledningsvis för er, men för en utomstående känns det som att det kan passa er litegrann? Jag tänker på Östersundsmatchen till exempel, den matchbild ni fick till där…

– Ja, jag tycker att vi haft en jättebra försäsong, presterat bra i alla matcher egentligen. Klart, en liten plump senast, att inte vinna hemmapremiären. Bortsett från 30 minuter där så har vi presterat jättebra. Så det passar bra, man vill ju ha de här matcherna när man känner att man är i bra form. Och det känner jag att vi är. Tuff konkurrens och så. Så det känns bra med den utmaningen nu.

Lite skönt för dig också kanske, när det kommit in bra spelare som Marcus Danielsson till exempel, att känna att man kan avstå spel om man är halvskadad och inte skynda på något…

– Ja men det behövs ju, i en tuff säsong, lång säsong med cupen där vi gått långt… vi har allsvenskan och Europa League… då måste man ha bredd. Det tycker jag vi visat, Mackan har varit jätteduktig när han kommit in. Men inte bara Mackan, utan Gunnarsson också. Kevin och Fredrik Ulvestad har alternerat lite också, och gjort det bra. Det känns som vi är väl rustade, verkligen.

Går det att jämföra stämningen nu veckan innan derby nu, efter att ni vunnit. Jämfört med innan den segern, är det lite lättare stämning inför det här derbyt?

– Nej, jag skulle inte säga att det är någon skillnad. Det här derbyspöket om någonstans konstruerades av media och av motståndarfans, det är inget som vi har förhållit oss till på något sätt. Jag skulle säga att stämningen är ungefär densamma som förra året. Det är mer att vi tar med oss den fina prestationen vi gjorde på Friends senast. Och resultatet… det är klart att det är skönt att ha det i bakhuvudet. Jag tycker det är samma anspänning.

Snackas det aldrig bland spelarna om det?

– Nej, det skulle jag inte säga. Man påminns om det, och det är väl rimligt att de frågorna har kommit. Men vi har inte diskuterat det något speciellt, utan mer att det är en match vi vill vinna. Derby i synnerhet är en match man vill vinna. Men som professionell fotbollsspelare, du kan inte tillåta dig att tänka i andra banor än att det är en match där vi ska koncentrera oss på vår prestation.

– Och det tycker jag att vi gjorde förra året. Jag tycker vi gjorde bra prestationer i tre av fyra derbyn i fjol. Vi fick inte det resultatet vi ville i något av dem. Men prestationerna var bra, och matchen i våras var bra också. Skönt att få vinna såklart, en sådan match. Men anspänningen… det var inte nerverna utanpå tröjorna i fjol, utan du närmar dig det på ett professionellt sätt. Det ska bli kul att spela derby, det var det i fjol och det ska bli kul på söndag också.

Och då är du redo?

– Då är jag redo. Jag missade lite för många sådana matcher i fjol; Jag missade ett derby mot Bajen, jag missade båda matcherna mot Malmö, en match mot Norrköping. Det var lite olyckligt förra året. Man får vara lite smartare nu, och jag tycker det var ett smart beslut att ta det lugnt i (förra) helgen. Framför allt med den influensan, som alla har i hela Stockholm känns det som.

En som inte lär spela derbyt på söndag är anfallsförsvärvet Yura Movsisyan, som skadade sig på onsdagsträningen och inte fanns med när Djurgården tränade på torsdagen. Jonas Olsson tror dock att Movsisyan kan bli viktig på sikt för Djurgården:

– Jag tycker han sett fin ut på träningarna. Man märker att han har ett sinne för mål, ett intelligent tankesätt i och kring boxen, ett fint rörelsemönster. Jag tror att han kan bli ett jättebra tillskott. Det känns som en ”impact player”, en som kan komma in och förändra matchbilder.