För första gången sedan 2008 är Hammarby nu i serieledning i mer än en omgång. I en intervju med FD berättar sportchefen Jesper Jansson om tankarna kring den sköna starten, talangernas utmaning att platsa, Zengins status och hans uttalande om topp-3.
– Fråga honom hur bra koll han har på de andra lagen efter alla år i Turkiet (skratt). Men vi gillar det, säger han. 

Två omgångar in i Allsvenskan och Hammarby kunde inte ha fått en bättre start med segrar mot Sirius och IFK Göteborg.

Man får faktiskt backa bandet hela vägen till den 7 april 2008 (segrar mot Ljungskile och GIF Sundsvall) för att hitta senast Hammarby var i serieledning i mer än en omgång. I nästa omgång väntar nykomlingen Brommapojkarna på hemmaplan – en match som Bajen sett till oddsen borde vinna.

Ni måste ha en skön känsla på Årsta just nu?

– Nu är jag nere i Helsingborg och känner kanske inte av det så mycket… Nej, men för oss är sex poäng nu lika viktiga som sex poäng i slutet av säsongen, säger sportchefen Jesper Jansson till FotbollDirekt.se.

Jo, fast hade det inte varit större tryck på er och dig om ni haft noll poäng nu?

– Det är väl så att premiärer är extra stort i Sverige och framförallt i Stockholm. Intresset har byggts upp över en lång vinter och det spekuleras för fullt. Då blir det ju extra fokus på premiären och de första omgångarna. Okej, vi tar hellre sex poäng nu men samtidigt gör vi inte en större grej av det så här tidigt.

– Vi vill däremot bryta barriärer som varit i den här klubben. I fjol vann vi inte två matcher i rad någon gång och nu har vi redan klarat av det. Vi har små delmål som vi vill uppnå och de är viktiga att ha med sig på vägen.

Känner du att ni har en del sparkapital också med Fenger på väg tillbaka, Djurdjic inte i toppform ännu och Zengin som ännu inte debuterat?

– Det har varit ganska hackigt på vägen med en stor spelaromsättning, nya tränare, längre skador på Fenger, Wiland, Junior och Jeppe Andersen – sen har vi fått en del sena tillskott i truppen. Jag tycker att tränarna med Stefan Billborn i spetsen gjort ett jävla bra jobb. De har behållit tankarna och filosofin vi pratat om och har genom ett lugn förmedlat det till spelarna på ett bra sätt.

Många ansåg att du och Bajen spelade ett högt spel genom att sparka Michelsen efter en poängmässigt bra säsong i fjol. Känns det inte extra bra att få en bra start och lugn och ro på jobbet direkt? 

– Visst känns det bra, men vi vet också att det bar gått två omgångar och att det svänger fort i fotboll. Vi vet också att vi kommer att bli starkare och starkare men hur resultatet av allt blir får vi summera efter säsongen.

Förra året fick unga spelare som Dusan Jajic, men framförallt Leo Bengtsson och Marcus Degerlund speltid i Allsvenskan. Nu är de två förstnämnda utlånade till Frej och Gefle i Superettan och Degerlund sitter på bänken hos er. Hur ser du på det?

– Vi har en trupp som både är bred och har spets vilket gjort att vi har lite lyxproblem för att hitta utveckling på våra spelare som inte startar. Vi har råd att tänka både kort- och långsiktigt och regelverket i svensk fotboll ger en ypperlig möjlighet för oss att utveckla yngre spelare genom speltid i Superettanklubbar.

Du känner inte att ni bromsar deras utveckling?

– Vi har en ny situation i Hammarby i år och frågar du alla spelare så vill de spela i ett topplag. Ute i Europa är konkurrensen ännu värre så det är något man måste kunna hantera som ung spelare. Det är lätt att säga att man klarar av konkurrens, men det gäller att visa det nu när konkurrensen i laget är hårdare än på länge. Det gäller inte bara våra unga spelare.

Kommer ni att låna ut Degerlund när Fenger är tillbaka för fullt? 

– Det får vi se. Regelverket är som sagt väldigt bra för att ge spelare speltid på bra nivå och vi utnyttjade det mycket när jag var i Helsingborg också.

Ni leder Allsvenskan och Erkan Zengin har tidigare uttalat sig om att hans mål för laget är topp-3. Skriver du under på det?

– Fråga hur mycket koll han har på de andra lagen efter alla år i Turkiet (skratt). Nej, men vi har inte uttalat något placeringsmål för vi har ju konkurrenter i Allsvenskan där många ser jättebra ut.

– Jag gillar samtidigt att våra spelare siktar högt och tror på det vi gör. Det är något vi tryckt på i Hammarby att vi måste börja tro på den styrkan som finns i och runt klubben. Höga mål ska man ha.

Är det något nytt om Zengin. Är han spelklar mot BP på måndag?

– Det är inget nytt sen i går. Vi meddelar när han är klar. Vi är optimistiska men sen gäller det att få allt svart på vitt. Det ska stämplas i alla system. Tyvärr ligger det inte bara i våra händer men vi hoppas och tror att han kan spela mot BP.