Östersunds FK

PÅ FD: Buya om sin succé – “Djurgården var inte beredda att betala”

ANNONS

Succé för Dalkurd och Mohamed Buya Turay i söndags: Två mål av Sierra Leone-anfallaren, som var hett eftertraktad i vinterfönstret. Dalkurd vann dragkampen – här berättar Buya om succén, uppbrottet med sin agent och intresset från allsvenska konkurrenterna Djurgården och Östersund. Och om sin målsättning:
– Jag ska vinna allsvenska skytteligan – och lämna för en större liga efter den här säsongen, säger han till FotbollDirekt.se.

Tio mål och sju assists i superettan 2016, nio mål och tre assists i fjol när AFC Eskilstuna åkte ur allsvenskan som nykomlingar. Hårda siffror som på ett par år gjort Mohamed Buya Turay till en av svensk fotbolls mest eftertraktade spelare.

Efter fjolårssäsongen och AFC:s snabba uttåg så blev han omskriven som intressant för både svenska och utländska klubbar – Dijon, Montpellier och Rennes i Frankrike, och i allsvenskan uppgavs Östersund och Djurgården leda jakten på anfallaren, som själv gjort klart att han inte ville stanna i superettan med AFC.

Det dröjde till en vecka innan allsvensk premiär innan det blev klart med något – då var det en klubb som inte nämnts tidigare, nykomlingen Dalkurd. AFC ska ha tackat nej till flera bud innan dess, både från Sverige och utlandet. Enligt uppgifter till FotbollDirekt så betalar Dalkurd hela åtta miljoner kronor för Buya.

Han missade allsvenska premiären mot AIK, men i söndags mot Östersund så startade Buya för Dalkurd. Det blev succé direkt. Två mål direkt när Dalkurd överraskande slog ÖFK med 3-0.

– Det känns bra, en bra start för oss. Jag har fått en väldigt bra känsla, vi kommer överraska många lag. Alla kommer vara rädda för det här laget nu. Vi har väldigt många bra spelare, många får se upp med oss, säger Buya till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det har känts bra direkt här. Dalkurd känns som en familj, jag kände mig hemma direkt. Det är glädje i laget, väldigt god stämning och mycket skojande och så. Det känns bara bra.

Vad kände du när du först fick höra om Dalkurds intresse?

– Jag kände ingenting, för det här har hänt så många gånger tidigare: Man får höra att det finns ett intresse från en klubb, de vill verkligen ha dig och är beredda att betala… och sedan blir det ingenting. Så har det varit tidigare. Så jag stänger av allt nu, det är rykten, rykten, rykten… hela tiden. Jag förväntade mig att det här skulle rinna ut i sanden också.

Buya berättar att han ändå stämde av med en tidigare lagkamrat i AFC med insyn i Dalkurd, Chidi Omeje (numera i Gif Sundsvall).

– Jag pratade med min bästa vän Chidi som spelade i Dalkurd tidigare. Han sade att de var ett bra gäng som spelade fin fotboll, en fotboll som skulle passa mig bra. Jag hade bara väntat på en chans att få spela i allsvenskan, och till sist dök den upp.

Det fanns också en annan tidigare bekantskap i klubben: Dalkurds nye tränare Azrudin Valentic har velat värva Buya tidigare.

– Jag visste faktiskt inte att han var i Dalkurd när det här kom upp, jag trodde att han var i BP. Men jag har träffat honom tidigare, det måste ha varit 2013, 2014 nån gång. Jag var i Juventus (division 3-klubb från Västerås), han var tränare i Assyriska. Jag var på provträning, jag gjorde fem mål på fyra matcher då. Han ville ha dit mig då.

– Men det blev ingenting, Juventus ville ha för mycket pengar för mig. Så har det varit för mig, varenda klubb jag varit i. Jag har varit nära större klubbar, men man har begärt för mycket. Tills sist så blev det en flytt hit, och jag tackar Gud för att jag hamnade här.

Med tanke på den historiken, har du någon klausul i kontraktet med Dalkurd, att du kan lämna för en fast summa?

– Nej, jag har ingen sådan klausul. Men det kan kanske vara en bra idé att ha det i framtiden (skratt).

De många möjligheterna och löftena och som aldrig gett något, har nu gjort att Buya brutit med sin tidigare agent. I nuläget har han ingen representant.

– Jag har slutat med agent, jag har brutit med den agenten jag hade tidigare. Det har varit väldigt många löften från de agenter jag jobbat med, men de har egentligen bara sett till sina egna intressen.

– Så nu har jag ingen. Om jag ska skaffa någon? Om Zlatans agent ringer så är jag intresserad, annars får det vara (skratt).

När han blev klar för Dalkurd så skrevs ett treårskontrakt. Målsättningen är dock glasklar – Buya tänker inte bli långvarig i svensk fotboll. Säsongen 2018 ska bli ett avstamp mot högre höjder. Att han var inställd på en till säsong i Sverige hade delvis med chansen att på sikt komma utomlands att göra.

– I somras var det flera klubbar från Frankrike som ville ha mig. Men jag hade inte svenskt pass. Så det försvårade för mig att jag inte hade EU-pass. När man inte har det så är det lätt att klubbar går på andra spelare. Så jag bestämde mig för att stanna i Sverige och få medborgarskap här. I och med att jag varit här i fem år nu.

– Nu var jag i kontakt med Migrationsverket nyligen, och de har förklarat att jag behöver stanna här i ytterligare ett-två år till för att få passet. Så jag kan inte vänta på det nu. Jag ska försöka komma ut i Europa ändå. Mitt mål är att inte spela mer i Sverige efter 2018. Jag ska göra den här säsongen, göra det bra här och sedan flytta till en större europeisk liga.

Kanske återvända när du är typ 33 och spela några säsonger i slutet av karriären?

– (Skratt). Ja vem vet vad framtiden kan erbjuda. Jag kommer absolut återvända hit i alla fall, Sverige kommer alltid vara mitt hem och jag vill bo här efter karriären.

Han bekräftar också det intresse som funnits för honom – att såväl Djurgården som Östersund visat konkret intresse.

– Östersund har visat intresse i fyra år, ända sedan 2014. Det började när jag gjorde två mål mot dem i svenska cupen det året, när jag var i VSK. Sedan har jag hört om deras intresse varje år, men det har aldrig blivit något.

Kändes det något speciellt för dig då att göra två mål på dem nu senast?

– Nej, jag har inget emot Östersund. Jag gillar den klubben, de spelar väldigt fin fotboll och de har en bra tränare också. Det har bara aldrig blivit av.

Östersund och Djurgården var de klubbar det skrevs om innan Dalkurd kom in i bilden. Buya bekräftar att även Djurgården visade intresse.

– Jag hörde så mycket om det, jag vet att de var intresserade och det var många som ville ha mig dit. Det var mycket Djurgården-fans som skickade meddelanden till mig på Instagram, och sådant. “Kom hit”, sådana meddelanden. Men problemet var att Djurgården inte var beredda att betala tillräckligt. Men det som har varit har varit, nu är jag här och det är Dalkurd som gäller.

Hur länge det blir återstår att se. Målsättningen är alltså att komma utomlands efter säsongen, men inte bara det:

– Min inställning som forward är jag måste göra minst tio mål varje säsong. Jag kämpar för att vinna skytteligan, jag vill ha guldskon. Jag behöver den titeln.

För att ha en sådan titel att visa upp på CV:et, för utländska klubbar?

– Nej, inte på grund av det egentligen. Det är mer ett spel för mig, något att sträva efter. Jag har inte vunnit en skytteligatitel ännu, jag vill göra det. Det är något att jobba mot. Så det är också mitt mål. Jag ska bara göra det jag gör, fortsätta jobba hårt.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3