Foto: Bildbyrån

Petar Petrovic gjorde fyra allsvenska matcher i Malmö FF 2013. Nu, fem år senare, är den 22-åriga bolltrollaren tillbaka i landets högstaserie och i måndags sköt han 2-0 för Brommapojkarna hemma mot Häcken.
– Jag fick så mycket tid att jag hann tänka, men sedan dunkade jag bara upp bollen i nättaket, säger yttern till FotbollDirekt.se.

Redan som 18-åring gjorde Petar Petrovic fyra allsvenska matcher i ett guldvinnande Malmö FF. Yttern bidrog även med en målgivande passning.

Sedan dess har det inte blivit något spel i allsvenskan för den kvickfotade teknikern – förrän nu.

Fem år efter den allsvenska debuten hoppade Petar Petrovic in för Brommapojkarna i premiären borta mot Norrköping (förlust med 2-1) och i måndags hemma mot Häcken fanns Petrovic med från start.

Vid ställningen 1-0, när Häcken dessutom hade två man utvisade, stormade BP fram i en kontring i 89:e minuten. Gästernas målvakt Peter Abrahamsson kom fel ut, Markus Gustafsson passade fram bollen till Marko Nikolic som trots att han bara hade en försvarare framför sig inte valde att skjuta in bollen i det annars öppna målet.

Nej i stället spelade Nikolic fram till Petar Petrovic som följt med upp i anfallet och 22-åringen tog god tid på sig innan han tryckte upp bollen i nättaket. För ett ögonblick såg det ut som att Häckens Joel Andersson skulle hinna bryta, men Petrovic fick sista ordet.

– Jag fick så mycket tid att jag hann tänka, men sedan till slut dunkade jag bara upp bollen i nättaket, berättar Petrovic för FotbollDirekt.se.

Osjälviskt av Nikolic att passa dig i stället för att skjuta själv?

– Ja, men vi har snackat om det inom laget och med Luis (Pimenta, huvudtränaren) att när vi kommer två mot en ska vi passa för då blir det mål.

Men du sprang inte fram till Nikolic direkt efter målet utan till Erik Figueroa på bänken. Varför det?

– Figueroa är en nära vän till mig, men jag tackade Marko sedan också.

Erik Figueroa är kanske framförallt ihågkommen för sina tre säsonger i Hammarbys a-lag 2011-2013, men innan försvararen kom till Brommapojkarna inför 2017 gjorde han även ett år i Sirius och ett år i AFC United (nuvarande AFC Eskilstuna). Petrovic berättar att det var i AFC som duon lärde känna varandra.

– När jag tränade med AFC för två, tre år sedan blev vi nära vänner och nu inför matchen mot Häcken snackade vi om att skulle jag göra mål skulle jag springa bort till honom vid bänken.

LÄS: ”DEN MALMÖITISKA KAXIGHETEN MÅSTE MAN HA” 

Petrovic har inte på något sätt haft en spikrak karriär. Trots sina fyra matcher i MFF 2013 blev det inget mer spel för klubben i allsvenskan efter det.

2014 var han utlånad till serbiska Radnički och året därpå på lån i IFK Värnamo.

Inför 2016 års säsong värvades Petrovic till Ängelholm i superettan där han hade Christian Järdler som tränare. När samme Järdler gick till Värnamo året därpå följde Petrovic med sin tränare och därmed återvände den tekniske yttern till Smålandsklubben.

Värnamo slutade i fjol på en imponerande sjätteplats i superettan, klubbens bästa notering någonsin.

En stor anledning till framgångarna 2017 stavades Petar Petrovic som gjorde hela 17 poäng (fem mål och tolv assist). Redan i december 2016 ansåg sig skåningen, med sju U-landskamper för Sverige på meritlistan, redo för allsvenskan.

– Mina spetsegenskaper håller för allsvenskan, det är nog inte många i Sverige som är bättre än mig en mot en offensivt, konstaterade Petrovic för FD då.

Ett år senare blev allsvenskan verklighet. Succén i Värnamo snappades upp av Brommapojkarnas sportchef Daniel Majstorovic som i november presenterade Petrovic som nyförvärv och i praktiken ses han som flyktande Kevin Kabrans ersättare.

Petrovic hade dock en tung första tid i Brommapojkarna och missade cupspelet.

– Jag skadade mig direkt när jag kom och var borta i två månader vilket gjorde att jag missade försäsongen. Jag är ju den som tränat minst i laget på grund av detta men ändå har jag fått stort förtroende så det känns bra. Jag känner mig i bra form och hoppas få fortsätta spela från start nu.

Att ni lyckades vinna mot Häcken är ändå en bedrift. De slutade fyra i allsvenskan i fjol och är topptippade i år? 

– Jo, men vi har en tydlig spelidé och gör vi det som vår tränare säger åt oss så vet vi att vi kan vinna mot de flesta lagen i serien.

På tal om Luis Pimenta, vad säger du om honom som tränare? 

– Han är riktigt bra. Han har sin spelidé och är tydlig med vad han vill.

Ni är allsvensk nykomling och tippas i botten, men vad tror du själv att vi hittar er i tabellen när 30 omgångar är spelade? 

– Jag förstår att folk ser oss som ett bottenlag, men vi vet vad vi kan och vi ska slå BP:s poängrekord i allsvenskan, detta genom att slå 34 eller 36 poäng som är klubbens bästa notering. Jag är inte riktigt säker vad det är haha, men gör vi det kan det räcka långt för oss i år.

På måndag väntar Hammarby på bortaplan för Brommapojkarna, ett Hammarby som leder allsvenskan med sina maximala sex poäng efter två matcher. I premiären fyllde Bajen Tele2 Arena med drygt 30 000 åskådare och storpublik väntas även på måndag.

– Det ska bara bli kul. Det är sådana här matcher som man vill spela. Det är derby också och det ska bli en kul utmaning, avslutar Petrovic.