Brommapojkarna vill vara ett etablerat lag i Allsvenskan 2020. Mannen som ska leda Mellbergs och Valentic arbete framåt är en okänd portugis hämtad från norska andraligalaget Kongsvinger. För FD berättar Luis Pimenta om BP:s målsättning i år, vad Sverige kan lära av Portugal och ger sig in i konstgräsdebatten. 
– Det finns delar i den där debatten som jag inte kan skriva under på. Att det skulle vara omöjligt att fostra toppspelare på konstgräs är fel, säger han till FotbollDirekt.se. 

Brommapojkarna är tillbaka i Allsvenskan och den här gången hoppas man att stanna. Klubben har gjort sig känd för att åka hiss mellan serierna, men den här gången ska det bli annorlunda har man tänkt. Samtidigt har laget tappat stjärnor som Carl Starfelt, Kevin Kabran och Viktor Gyökeres. I premiären föll laget mot IFK Norrköping och i kväll väntar en tuff hemmapremiär mot Häcken.

Känns ni inte lite för tunna offensivt för att hålla er kvar i Allsvenskan?

– Jag håller inte alls med dig!, säger BP-tränaren Luis Pimenta till FotbollDirekt.se.

– Jag är mer intresserad av spelarna som är här nu. Vi har 13 nya spelare där många har stora möjligheter att göra mål. Petar Petrovic, Eric Johana Omondi, Marko Nikolic, Bajram Ajeti och många fler som spelar på kanten och som anfallare är bra nog för att göra målen.

Vad blir den största utmaningen för er med så mycket nytt, kan ni spela samma spelförande fotboll som i Superettan?

– Vi har en väldigt tydlig spelmodell som är i linje med klubbens modell. Med det sagt så ska vi inte vara naiva i Allsvenskan. 34 poäng är det bästa resultat som klubben tagit och det är vårt mål att slå det i år. Det långsiktiga målet är i enlighet med BP 2,0 – alltså att vi ska vara etablerade i Allsvenskan 2020.

– Vår största utmaning? Det är så klart att vi har många nya spelare och många som gör sin första säsong i Allsvenskan. Utmaningen blir att få dem att tro på att de kan göra lika bra ifrån sig på den här nivån. Vi har rekryterat många spännande spelare och det här är en klubb som är vana att skicka spelare till högre divisioner. För BP är det viktigt att kunna göra det från en stabil position i Allsvenskan.

Hur känns det för dig personligen att vara på allsvensk nivå?

– Jag är glad att vara här. Jämfört med när jag var i Norge och Kongsvinger så är den högsta divisionen i Sverige bättre både kollektivt och individuellt. För mig som tränare, som har en passion för taktiska uppställningar, och variationen i Allsvenskan är mycket större än i norska Eliteserien. Det är en utmaning som jag gillar. Jag älskar att vara här.

Ni är en storklubb sett till antalet aktiva, men en liten klubb vad gäller supportrar på matcherna. Vad kan du göra för att locka fler till Grimsta?

– Mitt viktigaste ansvar är att etablera oss i Allsvenskan och det är det enkla svaret. Om vi etablerar oss så tror jag att en supporterkultur kring BP kommer att växa fram. Sen ska vi ha en spelmodell som är attraktiv att titta på, som är modern, proaktiv och dominant. Vi gör inte saker slumpvis här utan vi jobbar systematiskt i hela klubben. Det är en av anledningarna till att jag valde att skriva på för klubben.

Som portugis, vad kan du ta med dig från fotbollskulturen där. Finns det något du märker att de svenska spelarna saknar? 

– Om vi ska jämföra så upplever jag att intensiteten är högre i Portugal när det kommer till den högsta nivån. Vi har pratat om det med spelarna och vi jobbar på att ha högre intensitet både i anfall och försvar. Det kan nog kosta oss några poäng på vägen men vi tror att det kommer gynna oss i det långa loppet. Både vad gäller resultat och att producera spelare till de högsta ligorna.

Ni ska vara ett tufft lag att möta i år? 

– Det är ett av målen. Vi tror att svensk fotboll kan ta steg mot högre intensitet, lite mer av det som finns i de sydliga europeiska ligorna. Vi kan inte göra det från en dag till en annan men vi är övertygade om att det kommer vara en fördel för BP i framtiden.

Hur ser du på konstgräsdebatten. Många hävdar att det är svårt för Sverige att närma sig de största ligorna på grund av att vi har så många spelare som växer fram på konstgräs i dag. Hur är det i Portugal?

– I den högsta ligan är det inte möjligt att spela på konstgräs. Med det sagt finns det delar av debatten som jag inte kan skriva under på. Att det inte går att utveckla toppspelare på konstgräs är inte sant. Att de inte har samma duellmentalitet, vissa delar av debatten kan jag förstå, men om vi ska titta på portugisisk fotboll så är den packad av konstgräsplaner när det kommer till talangutveckling. Även i storklubbarna.

– På högre nivå är det gräs som gäller men i utvecklingen av talangerna används till stora delar konstgräs, och Portugal skapar rätt bra talanger, eller hur? Frågar du mig personligen så föredrar jag naturgräs i den högsta divisionen. Men jag föredrar b r a naturgräs. Med klimatet som är i Skandinavien är det dyrt och svårt att behålla kvaliteten. Jag tror det är en fråga för respektive klubb att ta det beslut som är bäst för dem och svensk fotboll.

– Klubbar med mindre budget bör hellre ha bra konstgräsmattor eller hybridgräs, än att spela på dåligt naturgräs. Folk har väntat på Allsvenskan hela vintern och då vill de ha en bra nivå och underhållning på spelet från allra första början.

Förresten, har du frågat din sportchef (Daniel Majstorovic) om han kan värva några portugiser så du får spelare som förstår hur du vill spela med en gång? 

– Nej, det har jag inte gjort, haha. Svenskar kan också jobba hårt i omställningar och i presspelet. Jag känner faktiskt att spelarna i Skandinavien har bättre träningsmentalitet än det portugisiska snittet av spelare. Det finns såklart svenskar med dålig mentalitet till träning också, likaväl som det finns portugiser på högsta nivå som är extremt fokuserade, men överlag är jag imponerad.

– Jag behöver inga portugiser. Jag behöver spelare som jobbar hårt, säger Luis Pimenta.