Foto: Bildbyrån

Marko Johansson är för andra året i rad utlånad från Malmö till Trelleborg. I går svarade målvaktstalangen för en mycket bra insats i 1-1-matchen borta mot Djurgården och efteråt retade han upp hemmafansen direkt efter slutsignalen.
– Vi tog en poäng och då tänkte jag att det var lika bra att sparka upp bollen i luften och trigga igång dem lite. Då började de bua, säger en leende 19-åring till FotbollDirekt.se.  

Trelleborg förlorade den allsvenska premiären mot IFK Göteborg för en vecka sedan. För Marko Johansson blev det en mardröm då han i första halvlek spelade rakt i gapet på Elias Már Omarsson som sköt 1-0 för Blåvitt och göteborgarna vann till sist med 3-1.

Målvaktstalangen, som för andra året i rad är utlånad från Malmö till Trelleborg, spås en lysande framtid och var en stor anledning till att TFF tog klivet upp till allsvenskan i höstas.

I somras svarade Johansson för en tavla hemma mot Helsingborg, men kom sedan tillbaka starkt och för FotbollDirekt berättade han då om hur misstaget bara gjorde honom starkare.

– Det här hände i den 21:a omgången och i de första 20 matcherna hade jag inte gjort ett enda misstag. Det som hände mot Helsingborg, det hände. Jag känner bara att det stärkt mig ännu mer och efter den matchen höll jag nollan i tre raka omgångar, konstaterade 19-åringen för FD i oktober.

Johansson skulle visa sig komma tillbaka starkt även efter blundern mot IFK Göteborg, för i gårdagens tuffa bortamatch mot Djurgården var målvakten kanske planens bästa spelare i 1-1-fighten och hindrade därmed hemmalaget från att ta en planenlig trepoängare.

– Jag gjorde det misstaget mot Göteborg och det innebar att vi hamnade i uppförsbacke. Så vill man ju aldrig göra, men det var bara att blicka framåt och gå igenom efteråt vad jag kunde ha gjort bättre. Nu fick jag min revansch och jag visade att jag inte kommer göra om samma misstag igen. Jag visade mina kvaliteter och vi tog en pinne på Tele2. Det är nog inte många lag som kommer att göra det i år, men vi gjorde det, säger Johansson till FotbollDirekt.se.

Blev det lite tjafs med Djurgårdsklacken direkt efter slutsignalen?

– Haha tjafs och tjafs, men jag såg en snusburk som kastades in och då skulle jag kolla om det fanns något kvar i den. Jag snusar ju själv… Men det fanns ingenting i den och sedan började de bua. Vi tog en poäng och då tänkte jag att det var lika bra att sparka upp bollen i luften och trigga igång dem lite. Då började de bua, konstaterar en leende Johansson.

Du har den här malmöitiska kaxigheten?

– Haha självklart, det måste man ha. Man ska inte vara för snäll. Man måste visa att vi tog en poäng här i dag och göra det inför hela Tele2.

LÄS: STJÄRNANS UTSPEL INFÖR ÅTERKOMSTEN TILL MALMÖ 

I veckan publicerade FotbollDirekt en intervju med Trelleborgs tränare Patrick Winqvist som då berömde Johanssons psyke efter tavlan senast mot Blåvitt.

– Som jag känner Marko har han ett väldigt kort minne, lite som en quarterback i amerikansk fotboll. Man måste glömma ett misstag jävligt snabbt och våga göra samma sak igen, fast på ett bättre sätt. Marko gillar att stå i målet och man märker att han inte blir berörd av det. Det är en styrka, framförallt då han är så ung, sa Winqvist till FD.

När Johansson får höra vad tränaren sagt nickar han instämmande.

– Självklart. Som målvakt måste man ha starkt psyke. Man kan inte grubbla, då går det bara sämre. Gör man ett misstag måste man kasta bort det direkt och fokusera. Sedan kan man efteråt gå igenom vad man skulle gjort bättre.

Det var kul att spela mot Djurgården va?

– Ja, det var det, säger 19-åringen och skiner upp.

– Det är ju sådana här matcher som man vill spela. Man gläds ju!

Nu har ni fått möta Göteborg hemma och Djurgården borta. Det känns som att det är lite roligare med allsvenskan än superettan, eller hur?

– Ja alltså inramningen och publiken… Det är klart att det är speciellt. Det är fotboll på riktigt! I superettan var det väl mest publik mot Helsingborg borta, Helsingborg hemma och så mot Jönköpings Södra i kvalet hemma, det var de enda matcherna som var fotboll på riktigt om man säger så. Nu är varje match fotboll på riktigt. Det är fotbollsgodis!

Och nu har du fått visa upp dig och briljerat i en match som väldigt många kollat på från läktaren och tv:n?

– Det kommer mer. Det här är bara början!