Foto: Bildbyrån

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren gästar senaste avsnittet av Blåvittpodden. Där berättar Gren om klubbens transferstrategi, var man vill scouta och om att sälja till rivaler som Malmö FF och AIK. Gren tror inte på att sälja till rivaler:
– Jag är inte säker på att någon spelare från oss skulle vilja bli såld till Malmö eller AIK heller, säger sportchefen i Blåvittpodden. 

Mats Gren gästar senaste avsnittet av Blåvittpodden. Gren summerar vinterns transferfönster och möjliga framtida marknader. Sportchefen berättar bland annat att man jobbar på att få in externt kapital till framtida värvningar, men dementerar att man skulle ha använt externt kapital för att få in Gustav Engvall.

Samtalet kommer även in på var han helst vill sälja spelare. I sommar lämnar Pontus Dahlberg för Watford i Premier League, och det är till den typen av ligor man vill sälja: 

– Helst vill man sälja till de större ligorna, typ Premier League, Bundesliga, de som man vet sitter på väldigt stora plånböcker. Nu ska man inte hacka ner på någon, det är ju bara så näringskedjan är, men säljer vi till FC Köpenhamn, Holland… de har inte riktigt de pengarna som Premier League- eller Bundesligaklubbar har. Så enkelt är det. Så helst vill vi sälja till större klubbar, så att det rör sig om högre summor, säger Gren i podden.

Försäljningar inom allsvenskan, som till rivaler som Malmö eller AIK, det tror inte Gren på:

– Den tror är väldigt, väldigt svår här i Sverige. Jag är inte säker på att någon spelare från oss skulle vilja bli såld till Malmö eller AIK heller. Sören Rieks gick ju från oss till Malmö, men han går för att han helt enkelt inte ville förlänga avtalet med oss. Det var hans val men det var ingen försäljning från våran sida.

Mats Gren berättar också i podden att han och Blåvitts chefsscout Olle Sultan nu scoutar mer mot Balkan och Östeuropa.

– Det är litegrann där vi varit, både Olle och jag. Serbien, Kroatien, möjligtvis Slovenien, Bosnien, Slovakien framför allt, lite uppåt också. Sedan håller vi lite utkik på andra ställen. Vi hade inte tagit en hit från Georgien (nyförvärvet Giorgij Charaisjvili) om vi inte haft utkik där också självklart.

– Vi är ute och letar efter kvalitetsspelare som vi kan vara med och betala. De spelarna är väldigt svåra för oss att hitta i Västeuropa. Det ska vara Sverige, Norge, Danmark då kanske. Men kanske är det mest då spelare som kanske kört fast i ett annat land. Som Mads Albaek, Thomas Rogne, Sören Rieks. Annars är det svårt att få den riktiga kvaliteten som vi söker, på grund av vår plånbok.

Blåvitt tog för några år sedan in två talanger från Ghana, Kasim Prosper och Sabah Lawson. Ingen av dem har slagit igenom, och bägge har varit utlånade och är det nu igen. Men Gren säger att man inte tänker släppa Afrikaspåret.

– Annars är Afrika också väldigt intressant. Men där vet man också att det tar lite längre tid för spelarna att anpassa sig. Vi har inte släppt det. Vi har också funderat litegrann i de banorna som några klubbar har gjort: Att de tittat på spelare när de varit väldigt unga, väldigt stora talanger. Fått bra kontakt, tagit hit dem och det har varit här några veckor då och då. Sedan när de fyller 18 så vet man, ”det här kan verkligen vara något för oss”, och då har de redan varit här och anpassat sig, varit här en längre tid och alla känner dem också. Det är något vi funderar på att titta på, att kunna göra något sådant.