Foto: Bildbyrån

Inför den allsvenska premiären sågs Hammarbys nya vänsterback Neto Borges som ett stort frågetecken. Efter segern mot Sirius hade brassen motbevisat tvivlarna och ses nu inför tisdagens bortamöte med IFK Göteborg i stället som ett utropstecken.
– Han gjorde en jävligt bra match och vi räknar med att han kommer bli bättre och bättre, säger tränaren Stefan Billborn till FotbollDirekt.se. 

Hammarby har haft vissa bekymmer på vänsterbacksplatsen de senaste åren. Medan den isländske landslagsmannen Birkir Saevarsson opererat med bravur på högerbackspositionen har platsen till vänster i backlinjen setts lite som Bajens akilleshäl där antingen Stefan Batan eller Mats Solheim spelat.

Nu är Batan borta, likaså Saevarsson ute till höger. Mot Sirius ställde i stället Hammarbys nya huvudtränare Stefan Billborn upp med två nyförvärv som ytterbackar. Simon Sandberg till höger och Neto Borges till vänster. Den sistnämnde sågs inför den allsvenska premiären som ett stort frågetecken, detta då han framförallt blottade sig bakåt mot Gais i Svenska cupens gruppspel.

Mot Sirius visade sig dock den 21-åriga brassen vara en rejäl attraktion på vänsterbacksplatsen. Borges öste på i offensiven och låg bakom flera farligheter framåt. Han belönades också med en plats i FD-elvan från allsvenskans första omgång.

En som också imponerades av Borges insats i segermatchen mot Sirius (3-1) var Stefan Billborn och för FotbollDirekt berättar tränaren nu om sina intryck.

– Han gjorde en jävligt bra match och vi räknar med att han kommer bli bättre och bättre. Det är inte så lätt för en ung kille från Brasilien att komma hit. Han är 21 bast och har aldrig sett snö tidigare. Det tar lite tid och har varit lite upp och ner på försäsongen.

Borges fick ganska mycket kritik utifrån efter cupmatchen mot Gais då det hände en del bakåt på hans kant. Det ser ut som att han utvecklats mycket sedan dess?

– Det tror jag också. Sedan är det lätt bland journalister och läktarpublik att utse en syndabock, men det finns ju även tre andra spelare i en backlinje och andra högre upp i banan som ska sätta press på bollhållaren. Med det sagt säger jag inte att Neto gjorde en fantastisk match då, men problemet var större än enbart en spelare och därför brast det lite. Men visst, det var ingen fantastisk match av honom då och det fanns mer att önska, men man måste vara större i tankarna än så. Det är lätt att säga att ”fan vad usel” och jag förstår att man kan säga så, men vi som tränare för statistik och kan se att allt inte var hans fel, särskilt inte när vi lägger så mycket ansvar på honom då han deltar i offensiven. Alla kommer se halvdumma ut om det då är tomt bakom.

Kan han engelska?

– Nja… Men han går engelskalektioner. Vi satte honom på det redan i Brasilien, men Jocke (Björklund) och Pablo (Piñones-Arce) pratar ju spanska.

LÄS: HOPPET FÖR ZENGIN – KAN BLI SPELKLAR TILL BLÅVITTMATCHEN 

Att Billborn ser med spännande ögon på Neto Borges är något som han inte hymlar med, men den 45-åriga tränaren vill även berömma Simon Sandberg till höger i backlinjen. Sandberg kan även spela i mittförsvaret, men Billborn ser främst nyförvärvet från Levski Sofia som ytterback.

– Ja, det gör jag, men Simon är smart och kan spela överallt. Som högerback är han väldigt fin och kan vandra inåt i banan och på så sätt överlappa som han gjorde med Imad Khalili senast. Han kommer också bli bättre och bättre. Han har ju haft lite problem med sjukdom under försäsongen.

Är du nöjd med matchen mot Sirius?

– Ja, i alla fall med första 60-65 minuterna. Sirius hade ju faktiskt ingenting och när man satt där var man nog nervösare än vad man behövde vara, det kan jag väl säga nu när man sett om matchen. Men vi får vara nöjda och vi kontrollerade matchen.

Senast mot Sirius startade Pa Dibba på topp för Hammarby med Sander Svendsen på bänken. Nu ökar anfallskonkurrensen ytterligare då Nikola Djurdjic till sist fått sitt arbetstillstånd.

– Han var väldigt besviken att han missade premiären och det förstår jag. Många spelare har gjort det bra, men vi ser honom som en stark tillgång. Han bidrar med egenskaper som vi letat efter och som vi saknat på vissa andra fötter. Sander och Pa är väldigt bra och vi har nu en bra konkurrenssituation.

Även Erkan Zengin fick inte spela premiären och det är fortsatt osäkert kring honom inför tisdagens match mot Göteborg. Hur frustrerande är det att värva in två stjärnspelare som sedan inte tillåts lira?

– Jag blir inte frustrerad över det, men jag förstår att spelarna i fråga blir det. För mig är det ganska enkelt, spelare kan bli skadade och vara avstängda så jag är van. Jag kan koppla bort det där och hantera sådant, men som spelare är det så klart otroligt frustrerande. De vill ju visa upp sig så det är klart att man lider med dem.

Hammarby ser ut att kunna bli bra i år?

– Ja, framförallt har vi stor potential och det känns som att vi är på gång. Får vi en bra start, ja då blir vi livsfarliga.