Foto: Bildbyrån

Positiva besked kring Erkan Zengin – nu bekräftar Hammarbys efterlängtade hemvändare att det ser ut att lösa sig med övergången från Eskisehirspor. På måndag väntas besked, och Zengin tror på spel redan på tisdag mot IFK Göteborg:
– Det ser positivt ut med spel på tisdag, det är 90 procents chans, säger Zengin till FotbollDirekt.se.

Den 15 mars stod det klart: Erkan Zengin återvänder till Hammarby, efter nästan tio år utomlands. En efterlängtad hemvändare, och de stora förhoppningarna på ex-landslagsmannen blev större av ett lovande inhopp i Bajens genrep mot IFK Norrköping.

Men dagarna innan allsvensk premiär så kom ett chockbesked: Zengin skulle missa allsvenska premiären mot Sirius. Det visade sig att Eskisehirspor i Turkiet inte hade godkänt övergången. Hammarby gick ut med att man tagit kontakt med Fifa och turkiska förbundet genom advokater för att få Eskisehirspor att släppa Zengin.

Sedan dess har också Hammarbys supportrar engagerat sig – en kampanj från Bajenland på Facebook, #free_erkan, sjösattes för några dagar sedan.

Kampanjen har tagit spinn ordentligt, även nere i Turkiet. Bland annat har en fansida till Eskisehirspor backat kampanjen, där man säger sig stötta övergången, och att det helt och hållet är klubbens president Halil Ünal som vägrar släppa Zengin.

Det har varit ovisst kring när eller om det skulle lösa sig för Erkan Zengin. Men nu börjar det röra på sig – det bekräftar Zengin själv.

På tisdag väntar Hammarbys nästa match, IFK Göteborg på bortaplan. Och mittfältsstjärnan berättar nu att han med allra största sannolikhet kommer kunna spela då.

– Jag är nästan spelklar till tisdag, vi får se nu på måndag. Vi ska få ett besked då från Fifa, men det ser positivt ut, säger Zengin till FotbollDirekt.se.

– Jag har ingen kontakt med någon i klubben (Eskisherispor). Det är bara Fifa vi har kontakt med nu, det ligger hos dem. Och den information jag fått är att det ska vara på väg att lösa sig.

– Allting är klart: Papperna är klara och de ska bara skriva in mig, det tar fem minuter att göra. Och då är jag spelklar direkt. Att det har dröjt så länge är för att Eskishehirspor inte velat godkänna den här övergången, att jag skulle vara deras spelare fortfarande. Men det ser positivt ut med spel på tisdag, det är 90 procents chans.

Känner du till den kampanjen som startats av Bajensupportrarna, ”Free Erkan”?

– Ja, jag känner till den. Det supportrarna gör här, det är jättebra. Och det har säkert haft effekt också. Och fansen därnere i Turkiet har jag bara bra saker att säga om. Vi har en lång historia och jag vet att de håller med Bajenfansen, de är på min sida. De vet om alla problem som varit där tidigare. Det känns skönt att man har fansen på sin sida.

Du presenterades av Hammarby i mitten av mars, sedan dök det här upp i förra veckan, att Eskisehirspor inte velat godkänna övergången. Hur har den här tiden sedan dess varit?

– Det har varit jobbigt, man har velat vara med från start den 1 april. Det här var inte med i planeringen, man var inställd på att gå in och köra direkt och hjälpa laget. Nu har jag tränat på bra i flera veckor och känner mig i full form, så det har väl varit positivt på det sättet. Nu hoppas jag att det löser sig så jag kan komma igång och spela också.