Nyheter

LÅNGLÄSNING: Fick AIK-stjärnan att börja gråta – ”Kan jag aldrig glömma”

ANNONS

Det är en självsäker Azrudin Valentic som kliver ut på allsvensk mark med Dalkurd. I en lång intervju med FD berättar han hur han är en pionjär inom svensk fotboll och om Olof Mellbergs betydelse. Hur han fick Alexander Milosevic att börja gråta och om tacksamheten till Sverige. Han pratar dessutom om Dalkurds bötessystem, potential och sin egen orädsla. 
– Jag lovar, jag har ingenting att bevisa i Allsvenskan, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det är lite mer än två veckor kvar till den allsvenska starten och Dalkurd befinner sig på ett extrainsatt träningsläger på Cypern. Jag möter upp en till synes bekymmersfri Azrudin Valentic på lyxhotellet där klubben är inackorderade. Det är första gången Dalkurd spelar i Allsvenskan och det är första gången ”Vali” leder ett allsvenskt lag.

LÄS: DET HÄNDER MED FORNE AIK-STJÄRNAN – LÅNGT IFRÅN TOPPEN

Det är också första gången jag själv träffar Valentic efter att jag hade honom som tränare i division 1-laget Vasalund 2010 – året då en 18-årig Alexander Milosevic slog igenom och senare såldes till AIK. Bland spelarna i ”Vasa” gjorde Vali sig känd för att vara oerhört skicklig på att utveckla den individuella spelaren, spela offensiv och rolig fotboll. Han var också känd för sitt heta temperament och kontrollbehov.

Jag minns särskilt hur han hade koll på och ogillade spelarnas nattliga aktiviteter på Facebook. Jag minns hur han kunde skicka hem provspelare mitt under deras första träning och hur han med en väldigt ”osvensk” ledarstil kunde hänga ut vilken spelare som helst inför gruppen. Samtidigt brydde han sig otroligt mycket om sina spelare, framförallt de som han bedömde ha potential att bli elitspelare. En oerhört passionerad tränare på så många sätt.

Det har gått många år sedan dess och du har fått vara huvudansvarig i Assyriska och gjort stor succé med Olof Mellberg i BP.  Är du fortfarande lika rak och ärlig i din ledarstil? 

– Haha, i dag bryr jag mig inte på samma sätt vad spelarna gör på sin fritid. Det är upp till dem om de vill lyckas. Man utvecklas med tiden och lär sig hantera spelare olika utifrån vilken kultur de kommer ifrån. Men jag kan säga att jag fortfarande är lika ärlig med spelarna. Men absolut har jag utvecklat min stil, framförallt när det gäller coachning på träningarna, säger han till FotbollDirekt.se

– Jag har kylt ner mitt temperament. Samtidigt är jag lika besluten om att syftet ska komma fram. Det har visat sig vara rätt sätt med tanke på hur många spelare jag utvecklat. Men jag har nog lärt mig att känna av vilka spelare som gillar kritik framför andra och vilka som inte blir bättre av det. Att få ut maximalt av varje spelare är viktigt för mig. I dag är jag nog rak men på ett ödmjukt sätt.

AYIA NAPA. Spelarna får höra att de lever efter att ha gått in halvdant i spelövningen.

Ja, ni verkar ha väldigt högt i tak i gruppen och det är mycket skratt och gliringar på träningarna? 

– Det tror jag är min största utveckling som tränare faktiskt. Jag tillåter eget ansvar. Vi är nog det enda laget som inte har ett bötessystem. Varför ska vi ha det? Om telefonen ringer i omklädningsrummet till exempel. Vi är väl alla vuxna? Det kan hända en eller två gånger. Men om samma spelares telefon ringer fyra-fem gånger..

– Då är den spelaren inte tillräckligt fokuserat för att spela här. Varför ska jag ta 100 kronor för honom? Jag lägger ingen energi på sånt. Vi får ingenting för det och han kommer visa dålig koncentrationsförmåga och tappa markering på en hörna, vi förlorar matchen. Det är bättre att han river sitt kontrakt och lämnar klubben om han inte är tillräckligt motiverad. Vi jobbar mot ett gemensamt mål och gruppen tar hand som sånna saker innan de blir för allvarliga. Där har vi verkligen lyckats på kort tid.

Azrudin Valentic kom till Sverige 2002 för att lyckas som tränare. Innan dess hade han haft en egen proffskarriär som spelare i klubbar som FK Sarajevo, Raith Rovers och Olimpija Ljubljana. Efter många år som individuell tränare i Vasalunds a-lag samt pojk- och juniorallsvensk tränare för klubben fick han ta över seniorerna. Mellan 2009-2011 ledde han Vasalunds a-lag innan han gick vidare till Assyriska (2012-2015). BP-historian kan ni med två raka uppflyttningar från division 1 till Allsvenskan 2016-2017.

Efter att ha sett ett par träningar på Cypern tycker jag mig se en lite lugnare och tryggare tränare. Hade du bråttom att lyckas?

– Jag hade bråttom för jag visste att Sverige saknade den nya fotbollsfilosofin. Det gamla fungerade inte, med att man ska träna på ett visst sätt i gymmet och spela 4-4-2. Jag vill inte vara kaxig, men det var jag som började med den typen av träningsmetoder vi ser i dag redan 2005 när jag började i Vasalund. I dag njuter jag av hur svensk fotboll utvecklats sedan dess.

Hur menar du?

– Jag tänker på situationsanpassad träning. Bollen är alltid med i momenten och lagen jobbar mycket mer taktiskt. Förr spelade alla 4-4-2 utan taktik och bara sparkade och sprang. Det handlar om taktiskt flexibilitet i dag och där har jag kanske varit en pionjär.

– Jag minns spelare som på den tiden kom till mig och sa att vi inte var tillräckligt bra tränade, att vi behöver köra styrka och frivändningar. Vad då frivändningar? Hur många frivändningar gör du på matchen? Vi ska ha en annan typ av styrketräning som är mer anpassad för fotboll. Nu känns det bra att många tränare i Sverige jobbar på det sättet. Jag är glad och stolt över att jag var först, säger han och ler.

Samtidigt var vi kanske inte kända för att ha den bästa defensiven i Vasalund. Den delen måste du ha utvecklat för att ta dig till den här nivån? 

– Ja, självklart. Jag har utvecklats mycket i den delen och tror inte det är många i landet som är skickligare än mig i konceptet försvarsspel. Det kan jag säga.

Vad lärde du dig av Olof Mellberg? 

– Det var ett otroligt nyttigt samarbete. Jag kan säga att Olof som tränare har en enorm potential och jag hoppas att han snart börjar jobba igen. Han har en unik förmåga att scouta motståndare och bestämma sitt koncept i försvarsspelet utifrån scoutingen. Det har varit nyttigt för mig som har varit en mer offensiv tränare. Mina två år med Olof har lärt mig mycket om flexibelt försvarsspel, något som jag nu infört här i Dalkurd.

Är det kul med försvarsspel?

– Ja, det är som forskning. Den bästa känslan är dock att se hur killarna accepterat mina idéer. Vi har redan 4-5 intränade koncept vilket gör att motståndarna har mindre möjligheter att överraska oss. Det är bara att vi switchar under matchen för att stoppa deras anfallsspel.

Är det så ni kommer spela i år? Att växla mellan uppställningar, lite á la Graham Potter och Östersund?

– Absolut. Vi ska behålla vårt grundkoncept men ska kunna variera uppställning. Det ska inte finnas något mellanting i försvarsspelet. Gå på ordentligt eller falla ner och låta dem komma och vinna bollen utanför vårt straffområde. Det är så många topplag spelar. Står laget i mitten så bjuder du både på ytan framför dig och bakom dig. Du måste bestämma dig. Det är svårt att stänga motståndarna därför tränar vi på att orka längre perioder med hög press i försvarsspelet.

Samtidigt är ni nykomlingar och möter rätt så bra lag i Allsvenskan. Ser du någon risk att ni blir naiva? 

– Det är ingen hemlighet att det finns otroligt individuellt skickliga spelare i topplagen. Vi spelade i cupen mot Malmö. Då gör de tre byten där spelarna som kommer in är bättre än de som startade, haha. Men vi visade i den matchen att vi kan spela mot vilket lag som helst bara vi behåller vårt koncept och jobbar utifrån det.

Två raka uppflyttningar med BP som assisterande till Olof Mellberg.

Varför tog du jobbet i Dalkurd egentligen? Jag menar, de har sparkat både Poya Asbaghi och Andreas Brännström trots bra resultat. Ni flyttar till en ny stad utan allt på plats inför Allsvenskan. Får spela på en arena tio mil bort. 

– Vi hade redan vunnit division 1 och Superettan med BP. Olof började då tvivla på sin framtid, går det att vinna även i Allsvenskan? Det kanske inte är realistiskt. Samtidigt hade han problem med licensen och valde att det bästa för honom här och nu är att utbilda sig. Det var upp till mig att stanna i BP eller att välja att ta budet från Dalkurd.

– Arbetet vi gjorde i BP öppnade många dörrar i Allsvenskan och jag behövde välha. Många undrar, varför Dalkurd? Men min anledning är verkligen truppen. Jag känner den väl från Superettan och det finns många spelare med otrolig kvalitet. Sedan ser jag en enorm potential i klubben. Flytten till Uppsala lockade mig och planen på en ny träningsanläggning där jag kommer få mycket att säga till om också.

– Mitt mål är att den dagen jag lämnar Dalkurd så ska det vara en topporganiserad förening med egen anläggning och allt.

Mikael Ahlerup, ny vd i Dalkurd, har mycket att ta tag i på sitt nya jobb.

 Vad är största styrkan och svagheten i Dalkurd? 

– Största styrkan är definitivt en orädd mentalitet. Det finns i klubbens DNA för den här klubben har bara vunnit och vunnit. När vi är på Friends arena kommer vi inte bli imponerade av AIK:s fans. Glöm det, vi ska vinna matchen. Det är en fantastisk kvalitet som den här truppen har. Svagheten är definitivt liten rutin från Allsvenskan.

I och med flytten och allt. Känner du att du fått förutsättningar för att lyckas? 

– Jag är otroligt nöjd. Vi visste att det inte skulle bli lätt att få allting att fungera med flytten till en ny stad. Men vi sa att oavsett problem ska vi hantera det med ett smajl. Den här gruppen är otrolig, ingen har någonsin klagat.

– På försäsongen har vi flera gånger kommit till planen och det har varit snö. De har mött problemet med ett leende och satt sig på bussen till Sollentunas fotbollshall en timme bort. Den harmonin och disciplinen vi byggt upp kommer hjälpa oss i tuffa perioder. Om vi kunde hantera is på planen, ta bussen till hallen, bussen tillbaka, äta lunch i Uppsala. Varför ska vi inte klara av att hantera massa hemmafans i Tele2 arena, Malmö eller Göteborg?

När intervjun gjordes så ville Valentic få in två förstärkningar i anfallet för att vara helt nöjd med truppen. Jag misstänker att han inte är direkt missnöjd med att klubben lyckats landa Mohamed Buya Turay från AFC Eskilstuna och Johan Bertilsson från Östersund inför premiären mot AIK.

Eftertraktade Mohamed Buya Turay blir en viktig pjäs i Dalkurd i år. Klubben lyckades komma överens med AFC Eskilstuna framför Djurgården och Östersund.

Har du ambitioner att bli tränare utomlands? 

– Men.. nej, faktiskt inte. I mitt liv finns familjen och fotbollen. Jag är en tråkig människa, haha. Jag vill att min familj ska må bra och bryr mig inte om pengar. Nu trivs vi otroligt bra i Sverige, Stockholm och Solna där vi bor. Både som spelare och tränare är jag den sämsta på att förhandla mitt eget kontrakt. Jag älskar att jobba med fotboll och alla mina val gör jag utifrån vad som är bäst för min familj.

– Hade jag bara tänkt på mig själv hade jag inte stannat i Superettan så länge. Jag har haft möjligheter att gå utomlands. Men vad är bättre än att vakna, se barnen gå till skolan, kunna cykla utomhus och springa till träningarna. Den möjligheten och det system som Sverige erbjuder är fantastiskt. Jag tackar Gud varje dag som ger mig möjligheten att jobba och leva med min familj i Sverige. Om nån respekterar landet så är det jag.

– Ni som är födda i Sverige här förstår inte vilket fantastiskt land ni har. Det är bara att njuta. Visst solen finns kanske här på Cypern men ta helheten med det svenska systemet. Möjligheterna att lyckas och utvecklas oavsett bransch, där är Sverige i topp i världen. Jugoslavien har varit ett fantastiskt land innan det idiotiska kriget började och landet splittrade sig. Jag är från Bosnien och älskar Bosnien också. Men den möjlighet att utvecklas fanns inte där som här och jag valde att flytta till Sverige med min fru.

Många spelare du hade i Vasalund gick vidare och blev elitspelare. Vilka spelare är du mest nöjd med att ha utvecklat? 

– Jag tror jag utvecklade 14 spelare som blev toppallsvenska spelare inom fyra år och som Vasalund tjänat stora pengar på. Jag gick all in vad gäller spelarnas kost, vila och individuella utveckling. Jag gick till och med till skolan och pratade med några spelares rektorer för att skapa de bästa förutsättningarna.

– Jag behöver inte nämna alla namn men Ferid Ali som spelar i AFC är en spelare. Kennedy Igboananike tog jag från Djurgården som kastat ut honom. Samma Djurgården köper sedan loss honom för 2,2 miljoner, haha.

Alexander Milosevic, från Vasalunds IF till AIK, 2010.

Alexander Milosevic då? 

– Det är klart att det finns en sentimental koppling med Alex. Jag har jobbat med honom från pojklaget när han var anfallare. Jag visste att han verkligen ville lyckas, fotbollen betydde så mycket för honom och Alex var inte den som var bäst i skolan. Möjligheten fanns att hjälpa honom genom fotbollen. Jag kommer aldrig glömma när jag så att Alex att spela mittback och han började gråta. ”Du har flyttat mig från anfallare, till offensiv mittfältare och nu är jag mittback. Snart kommer du sätta mig som målvakt”, haha!

– Jag sa till Alex, du måste lita på mig. Det är din möjlighet att spela toppfotboll. Till slut accepterade han det och vi började jobba. Fyra månader senare köptes han av AIK. Alex gjorde bara ett misstag, det var när han gick till Besiktas. De vill bara ha stora namn och han borde ha tagit budet från Anderlecht. Då hade han tjänat mindre pengar men i stället kunnat gå vidare till Premier League. I stället började Besiktas låna ut.

– Alex har tjänat sina pengar och det är fantastiskt. Han kan säga att han spelat i Besiktas och i Champions League. Men karriärsmässigt hade han lyckats ännu mer med ett annat val. Men det är så klart inte lätt att säga nej till en storklubb i Istanbul.

Kan Dalkurd överraska i år?

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0