Foto: Bildbyrån

Ian Smith tillhörde Hammarby 2016, men spelade ingen allsvensk match för klubben. Efter en säsong hemma i Costa Rica är 20-åringen nu tillbaka i Sverige och fanns med från start i Norrköpings premiär mot Brommapojkarna.
– Vi har följt honom länge, även på plats i Costa Rica, säger managern Jens Gustafsson till FotbollDirekt.se. 

Under förra säsongen ändrade IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson om från 4-4-2 till 3-4-3. Den som är tilltänkt att axla det tunga ansvaret att operera som högermittfältare och springa upp och ner längs kanten är 20-åriga Ian Smith från Costa Rica.

Namnet är inte okänt i fotbollssverige. 2016 tillhörde den då 18-åriga spelaren Hammarby på lån från Santos de Guápiles. Smith fick aldrig chansen i allsvenskan under tränaren Nanne Bergstrands ledning, men var med och vann SM-guld på U21-nivå med Bajen.

Efter säsongen i Sverige återvände Smith till Santos de Guápiles där han visade sig göra succé och nu i mitten av mars blev han uttagen till Costa Ricas a-landslag för första gången.

Mitt i julfirandet i slutet av december kunde FotbollDirekt berätta att Ian Smith var klar för IFK Norrköping. Managern Jens Gustafsson ville då inte kommentera uppgifterna, men när det väl blev officiellt och tävlingssäsongen kickade igång har det visat sig att Gustafsson tror hårt på 20-åringen som fått rikligt med speltid.

Nu senast mot Brommapojkarna i den allsvenska premiären fick Smith chansen från start till höger på mittfältet och trots sin ringa ålder är det en spelare som Gustafsson haft koll på ett bra tag.

– Vi har följt honom länge och vi visste att han hade gjort bra ifrån sig under sin tid i Hammarby. Vi följde honom även på plats i Costa Rica och han har spetsegenskaper som vi tycker är viktiga. Han är kvick och uthållig, berättar Gustafsson för FotbollDirekt.se.

Han fick inte spela något i allsvenskan för Hammarby. Hur kommer det sig att han får så stort förtroende av dig?

– Att han inte fick spela i Hammarby är till viss del naturligt. Han var två år yngre då och inte lika kvalificerad som nu. Det här är ju en spelare som bara kommer att bli bättre och bättre.

LÄS: NORRKÖPING SJÄLVKRITISKA EFTER DYSTRA SIFFRORNA 

Under lördagseftermiddagen gästar Norrköping Örebro för ny allsvensk match och det finns en extra laddning i att möta just ÖSK, något Gustafsson ser fram emot.

– Det är ju en klassisk match. Det är kort avstånd mellan städerna och det gör att engagemanget från våra fans kommer vara enormt vilket är jättekul. Vi kommer att ha jättemycket supportrar som följer oss på plats i Örebro och det är inte så vanligt för oss. Det kommer att bli en väldigt kul upplevelse.

Ni har värvat in bra spelare i år, förutom Ian Smith även tunga namn som Simon Thern och Jordan Larsson. Kan Norrköping vara med och slåss om SM-guldet i år?

– Jag har kanske inte resonerat om vi kan vara med och utmana om guldet, men förfogar man över den här truppen samtidigt som vi har unga spelare med hög potential blir det lätt att man hamnar i ord som spännande. Det är nyfikenhet och osäkerhet i var vi står, men förhoppningsvis kommer vi att vara bra hela vägen fram och då hoppas jag att vi vänder trenden som vi var i senaste året.