Foto: Bildbyrån

Simon Hedlund är en tongivande spelare i Union Berlins startelva, men ändå har det hela tiden varit knäpptyst från landslaget. FotbollDirekt erfar nu att Finland vill locka över 25-åringen. 
– Det är klart att jag är missnöjd över att jag aldrig kommit med i landslaget trots att jag spelar hela tiden medan spelare som inte får någon speltid ändå tas ut. Så absolut, jag kan tänka mig att byta till det finska landslaget, säger Hedlund till FD. 

Sommaren 2016 lämnade Simon Hedlund Elfsborg för spel i Union Berlin, hemmahörande i 2. Bundesliga, detta efter att den kvicke yttern var en nyckelspelare för Boråslaget under flera års tid.

Väl i Union Berlin har Hedlund växt ut till en tongivande spelare i huvudstadsklubben, men kontakten med landslaget har varit noll.

– Ja, eller någon gång har jag pratat med Peter Wettergren (assisterande tränare), men då var det jag som ringde upp honom. Jag känner ju honom sedan Elfsborgstiden så han är lätt att prata med, berättar nu Hedlund för FotbollDirekt.se.

Som konkurrenter på yttermittfältsplatserna i landslaget finns stjärnan Emil Forsberg, Viktor Claesson, Jimmy Durmaz och Ken Sema. Även spelare som Sam Larsson och Marcus Rohdén aspirerar på en VM-plats. Men att Hedlund inte varit med en enda gång under Janne Anderssons ledning är något som speedkulan är besviken över.

– Jag tycker själv att jag borde vara med och nosa där. Någon gång borde jag absolut ha varit med.

Känns det kört att komma med i det svenska landslaget?

– Det känns som att Janne har sin trupp. Det kanske är en eller två spelare som han kan tänka sig byta ut. Ta Jimmy Durmaz som exempel. Han spelar ingenting i Toulouse men han är ändå med varje gång. Då känner man lite ”fan…”. Det är tråkigt för jag själv spelar ju hela tiden. Nu säger jag inte att Durmaz är en dålig fotbollsspelare, han är jätteduktig, men när man själv hela tiden får speltid känns det lite tråkigt att man aldrig kommit med.

Blågult kan nu förlora Hedlund. FotbollDirekt erfar att Finland vill locka över 25-åringen till sitt landslag, detta då han har dubbla medborgarskap. Hedlunds mamma är från Finland och även om han själv inte säger sig känna till något intresse därifrån kan han tänka sig landslagsspel med grannlandet.

– Morsan är från Finland, mormor och morfar också. Jag har alltid haft en tanke att jag kan byta dit. Det är klart att jag är missnöjd över att jag aldrig kommit med i landslaget trots att jag spelar hela tiden medan spelare som inte får någon speltid ändå tas ut. Då tänker man att ”fan, är det mig det är fel på? Är jag inte tillräckligt bra?”. Så absolut, jag kan tänka mig att byta till det finska landslaget.

Men du har inte haft någon kontakt med Finland?

– De vet nog inte att jag har chansen att spela för Finland. Jag har inte sagt det till dem, bara till min agent. Hoppas att de får upp ögonen nu!

Kan du finska?

– Nej, jag kan ingenting. Jag slutade prata det språket när jag var väldigt liten, men det som är bra är att många finnar kan svenska haha.

Det är inte bara på landslagssidan som det kan hända grejer för Hedlund. 25-åringen har efter den här säsongen två år kvar på kontraktet med Union Berlin, men för tillfället är laget bara två poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Skulle Union Berlin åka ur 2. Bundesliga, ja då bryts Hedlunds avtal.

– Jag har bara kontrakt med första- och andraligan, men det ska mycket till för att vi ska åka ut. Vi har ett jävligt bra lag så det vore jävligt konstigt. Nej, jag är inte orolig. Vi kommer ta oss i kragen och lösa detta.

Enligt uppgifter till FotbollDirekt finns intresse från såväl MLS som Bundesliga och för FD bekräftar Hedlund bud från Amerika.

– Jag vet att ett lag från MLS la ett bud i vintras, men att Union Berlin tackade nej, säger Hedlund som i år inte bara spelat ute på kanten som han tidigare gjort.

– Jag har lirat lite överallt. I början av säsongen spelade jag till vänster, men nu innan juluppehållet fick vi en ny tränare och nu har jag spelat både som nummer 10 och nummer 8.

Jag minns dig från allsvenskan som en vindsnabb ytter. Hur funkar det att spela centralt?

– Det är samma sak egentligen, jag gör mina djupledslöpningar ändå. Jag har en rätt fri roll, så det är kul.

Om ni klarar kontraktet, stannar du då eller vill du spela högre upp än i tyska andraligan och därmed flytta i sommar?

– Alla fotbollsspelare vill ju spela så högt upp som möjligt, men jag har två år kvar och det är ju något som man förhåller sig till. Jag trivs jättebra i klubben, det ska jag inte sticka under stolen med. Berlin är en jättefin stad så det finns inte mycket att klaga på. Nu verkar det ju inte som att vi går upp i år, men inför nästa säsong hoppas man på en satsning!