Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping får betraktas som en storklubb av allsvenska mått mätt, men när det kommer till sponsorintäkter är verkligheten en annan. SM-guldvinnaren från 2015 drog i fjol in tredje minst pengar vad gäller den kategorin.
– Orolig skulle jag inte säga, men vi är inte nöjda där vi är i dag, säger Jens Magnusson, Norrköpings koncernekonomichef, till FotbollDirekt.se.

Ett stort eget kapital, SM-guld så sent som 2015 och en fin sportslig satsning i år med stjärnförvärv som Simon Thern och Jordan Larsson. Det skriker storklubbsaura kring IFK Norrköping.

Men när revisionsjätten EY tog fram rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll – en analys av den finansiella ställningen i Allsvenskan 2017” visade det sig att Norrköping är i botten när det kommer till sponsorintäkter. Bara Sundsvall och Sirius är sämre.

Norrköping drog i fjol in 16,6 miljoner kronor i sponsorintäkter, vilket kan jämföras med Malmös 69 miljoner, Göteborgs 37 och Elfsborgs 34.

När FotbollDirekt når Norrköpings koncernekonomichef Jens Magnusson är han medveten om problematiken, men han vill belysa att klubben är välmående ekonomiskt.

– Vi har en av de starkare ekonomierna i allsvenskan med ett eget kapital på 89 miljoner kronor så vi har en stark och stabil ekonomi, men knappt 17 miljoner på marknadssidan är vi inte nöjda med. Sedan har vi logeintäkter och liknande som ligger i ett av våra dotterbolag så siffran 17 miljoner ger inte den fullständiga bilden kanske.

Ni är det enda stora fotbollslaget i stan och konkurrerar inte med något stort hockeylag. Ni borde vara högre upp i tabellen när det kommer till sponsorintäkter?

– Man märker hur starkt IFK står sig i staden Norrköping, men vi har helt enkelt inte lyckats sälja in varumärket tillräckligt bra. Vill man se det ur en positiv aspekt så har vi stora möjligheter till att göra det bättre framöver. För att vi ska må bra över tid och ha som målsättning att vara ett etablerat topplag måste vi givetvis vara större på marknadssidan, men vi tror att vi är på rätt väg. Vi behöver kontinuitet i organisationen och jobba långsiktigt. Men som sagt, vi är på rätt väg och det finns ingen enkel lösning. Nu har vi satt en långsiktig marknadsplan med tydliga målsättningar. Förutom herrlaget som är vårt flaggskepp har vi vårt samhällsengagemang, vår ungdomsakademi och dessutom är nytt för i år att vi har ett damlag. Vi hoppas nu att näringslivet i Norrköping vill vara med och stödja oss i dessa satsningar.

Ni har inte haft ett damlag tidigare?

– Jo, men senaste åren har damlaget varit en fristående förening, men från och med nu ingår de hos oss. Något som vi ser väldigt positivt på och som vi tror kommer att göra föreningen ännu starkare.

Men visst borde era sponsorintäkter vara större?

– Absolut, högre siffror är vår målsättning, men vi står trots allt starkt rustade med 47 miljoner plus på två år, detta framförallt då vi varit lyckosamma på transfermarknaden. Det diskuteras mycket vad som är driften och vad som är extraordinära intäkter i en fotbollsklubb. Vi ser transfersidan som en del av driften. Med tanke på alla pengar som vi satsat på vår akademi kommer det övertid genera pengar. Sedan är det viktigt att ha en rimlig risknivå i verksamheten och vi är relativt försiktiga hur vi budgeterar på transfersidan. IFK är en klubb som bygger långsiktigt och tar ansvar. Ekonomin får aldrig äventyras. Nu har vi kunnat göra en sportslig satsning med namnkunniga nyförvärv, men som du är inne på behöver marknadssidan bli bättre över tid.

Hur ska ni bli bättre då?

– Det gäller att förnya sig på marknaden och se efter vad företagen efterfrågar. Det är inte så enkelt som att bara sälja en skylt längre, det finns en kravlista att uppfylla. Nu har vi både herr- och damverksamhet, CSR (samhällsengagemang) och en väl fungerande ungdomsakademi. Nu är det upp till oss att synliggöra det bättre och få ut allt som vi faktiskt gör. Vi siktar långsiktigt och vill så klart bli bättre, åtminstone ligga på övre halvan i allsvenskan vad gäller sponsorintäkter på sikt.

Är du orolig över att ni ligger så långt ner i den kategorin?

– Orolig skulle jag inte säga, men vi är inte nöjda där vi är i dag. För att vi ska må bra över tid måste vi givetvis ta oss upp till en annan nivå. IFK har varit duktiga på att få fram egna spelare och ta hand om spelare som hamnat i en lite negativ spiral i sina karriärer och som sedan lyft i Norrköping. Det har möjliggjort en sportslig satsning för oss och går det bra för oss sportsligt, ja då kommer det också generera pengar.