Nyheter

PÅ FD: Sätter press på Norling – ”Finns ingen urkraft i AIK”

ANNONS

KRÖNIKA – MED MAGNUS ÖSTERBERG

Premiär, avtackning av den så högt uppskattade Nisse Johansson och till slut tre poäng, det är den korta sammanfattningen av AIK:s allsvenska premiär 2018. Spelmässigt är känslan fortfarande dock att mycket av lagets spel fortfarande bara går på tomgång, och det med handbromsen inkopplad.

Vi börjar med det som inte går att undvika, avtackningen av Nils-Erik “Nisse” Johansson. Sportchefen Björn Wesström fattade mikrofonen och fick, med lite avbrott för supportrarnas sjungande, tacka sin lagkapten inför öppen ridå. Det var stora ord och det råder ingen tvekan om hur Wesström, eller för den delen någon annan i AIK, känner för Johansson. “Nisse” kommer att saknas både på och utanför planen, även om det skulle förvåna väldigt mycket om det inte blir en ny roll i AIK för “Nisse” i någon form så småningom.

Jag tror inte att det som utomstående går att beskriva betydelsen när en karaktär av den här digniteten försvinner från den dagliga verksamheten, det görs bäst av de som träffar och jobbar med individen varje dag och därför ska jag inte breda ut texten mer i ämnet.

***

AIK är inte kända för att vara “mellanmjölk”. Det är allt eller inget på alla plan, på gott och ont givetvis. Daniel Sundgrens allvarliga sjukdom, det fantastiska transferfönstret, oroligt i styrelserummet, “Nisses” plötsliga avsked, Jesper Nyholms hemska benbrott. Allt blandat med både bra och mindre bra sportsliga framträdanden. Säga vad man vill, men det händer saker hela tiden i och runt AIK.

***

Jag har tjatat sönder mig själv i olika texter och sammanhang om vilken bra trupp som nu ska representera AIK 2018. Trots de två jobbiga avbräcken i backlinjen är det en bredd som AIK inte har haft på många år. En spets och bredd som ger känslan av att det finns en rejäl motor att gasa med, en trupp med så många växlar som krävs för att hålla jämna steg med de allra starkaste konkurrenterna över en hel allsvensk säsong.

Vinterns och vårens spelmässiga utveckling har dock inte varit lika stark som truppen är på pappret. Det har sett ok ut som bäst, som sämst har det inte alls varit tillräckligt bra.

***

Dalkurd är en uppstickare som har ett stort självförtroende och som säkerligen kommer att bjuda på bra motstånd och sätta käppar i hjulet för många “storklubbar”. Truppen är bra även om bredden kanske inte ännu håller allsvensk klass på alla fronter. Tränaren Azrudin Valentic tror på sitt lag och sa rent ut på presskonferensen att de kommer att bli bättre och bättre vart efter de får erfarenhet. Jag tror honom, men det gäller nog samtliga lag i serien.

***

Man kan diskutera hur länge som helst om vilken organisation som “är bäst” för AIK med den trupp man har. Det leder ingen vart. 3-5-2, 4-3-3, 4-4-2. I mina ögon så spelar det faktiskt inte någon större roll. Truppen innehåller så bra spelare, så skickliga att organisationen i sig inte spelar den största rollen. Det är istället själva spelidèn som är avgörande.

Tränaren Rikard Norling vill ha kontroll, styra matcherna och det genom bollinnehav. Inget fel, absolut inte truppen har den profilen. Som laget spelat hittills under 2018 så saknas tempot, farten och den beslutsamhet som AIK annars så ofta varit förknippade med. Det finns ingen riktig “urkraft” i lagets offensiv.

Visst, det är kontroll, det är bollinnehav och för ögat ser det bitvis dominerande ut. Men det händer förvånansvärt lite. Allt för många gånger tvingas laget försöka ta sig in i den sista, offensiva, tredjedelen mot ett helt samlat motståndarförsvar. Det är lättare sagt än gjort. Det blir handbollsrullande, kant till kant. Det blir spel bakåt i planen och väldigt ofta hamnar de med offensiva utgångspositioner i stillastående och/eller felvända. Det vill säga med blicken mot det egna målet. Då är det lurigt att skapa målchanser eller för den delen ett riktigt tryck mot motståndarmålet.

***

Ja, jag vet att det är enkelt att säga “Hur det ska göras” från en stol på läktaren och mycket svårare att få det fungera i verkligheten. AIK vann och höll nollan, det är ju det som räknas, kanske framför allt i en premiär. Men jag ser ett problem torna upp sig framöver.

Jag har själv tippat AIK som svenska mästare 2018, det innebär att jag på förhand tror laget ska lyckas manövrera ut många bra lag. Några har man redan mött och haft bekymmer med. Örebro i Svenska cupen blev seger, men knappt. Mot Djurgården i cupen blev det förlust. Mot Helsingborg i genrepet gick det inte alls och mot Dalkurd blev det seger, men det satt, i mina ögon, allt för långt inne.

***

I takt med att motståndet bli starkare både defensivt och offensivt kommer det att krävas mer av AIK, så är det bara.

***

Laget Norling ställer ut innehåller inte en massa “kraftspelare” som kan trycka ner motståndet på ren styrka, men i mina ögon har man ett ännu bättre verktyg, en ännu mer vägvinnande växel att lägga in: fart.

Lundström och Lindkvist på kanterna. Yasin, Bahoui och Elyounoussi på mittfältet, Stefanelli längst fram. Spelare som på ren fart kan slå ut sina motståndare i en-mot-en situationer och skapa numerära överlägen. Lägg till det Adu och Olsson centralt som har både blick och teknik att leverera passningarna och Goitoms smartness med att öppna ytor för andra.

Jag vet att allt inte alltid kan gå i maxfart och på ett tillslag, men jag saknar de inslagen i allt för stor utsträckning. Minns målet mot Örebro i kvartsfinalen i cupen: magnifik djupledspassning av Bahoui till en sprintande Lundström som vickade inåt, han hittade Elyounoussi som rullade in bollen. Idag vid 1-0 en kraftfull löpning av Lundström och en mycket fin passning av Stefanelli och pang. Mer sådant kan det här laget leverera, jag kan inte se det på något annat sätt.

***

Enoch Kofi Adu är en briljant spelare och en värvning som verkligen gör nytta. Han är kanske inte de stora gesternas man men herregud vilken nytta han gör. Han löser svåra situationer som vore det den enklaste saken i världen och han ser aldrig stressad ut. Med honom på planen har AIK en trygghet likt den Ebenezer Ofori tillförde under sin tid i klubben. En guldklimp att förvalta.

***

Vad hade hänt med AIK om Sugitas nick hade gått in, om inte Linnèr hade gjort den där fantastiska räddningen? Känslan är att det hade gått mycket sämre än vad som nu blev fallet. Ska det vara så?

***

Inget ont om Dalkurd, men om AIK ska nå hela vägen fram till sitt eget högt uppsatta mål så ska man inte tvingas backa hem, gå ner på en så defensiv formation som man nu tvingades till.

Jag menar alltså, kortfattat, att AIK har en “motor” som ska klara av att köra i högre hastighet oftare i matcherna. Pressa tillbaka motståndarna och på så sätt förstärka sin egen idè, att kontrollera och dominera matcherna.

Om AIK klarar att koppla ur handbromsen, växla upp farten och köra på sin motors verkliga kapacitet, då har man också större chans att nå sitt mål, det vill säga att bli Svenska Mästare 2018.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3