Foto: Bildbyrån

Sebastian Eriksson har under nya Blåvitt-tränaren Poya Asbaghis ledning skolats om från mittfältare till mittback och kaptenen har fått stort beröm. 29-åringen erkänner dock att han inte alls gillade tanken till en början.
– När Poya sa det första gången kändes det inte så bra, lite konstigt faktiskt, berättar Eriksson för FotbollDirekt.se. 

Redan 2008 slog Sebastian Eriksson igenom i allsvenskan för IFK Göteborg. Efter flera lyckosamma år lämnade den centrale mittfältskrigaren allsvenskan för spel i Serie A-klubben Cagliari.

Tiden i Italien präglades dessvärre av en del skador och inför 2015 års säsong vände Eriksson hem till Blåvitt. När Mattias Bjärsmyr i somras lämnade för Turkiet tog just Eriksson över kaptensbindeln och därmed är han minst sagt en bärande spelare i IFK Göteborg.

Nu har nya tränaren Poya Asbaghi skolat om mittfältaren till mittback och Eriksson har fått mycket beröm i sin nya roll, men till en början var han tveksam till att spela i försvaret.

– När Poya sa det första gången kändes det inte så bra, lite konstigt faktiskt, men han var bra på att sälja in det! Han förklarade hur han såg på mig i den rollen och då kändes det ganska självklart, berättar Eriksson för FotbollDirekt.se.

Det är ju inte en mittbacksroll som förr i tiden, utan mycket mer med i uppspelsfasen?

– Ja precis, jag tror faktiskt att jag kommer att ha mer boll nu än om jag spelat kvar som central mittfältare. Jag vill ha mycket boll, så som det alltid har varit.

Din vänsterfot och att till stor del spela rättvänd borde passa bra, men hur ska du klara att ställa om från den mittfältskrigare som du alltid har varit?

– Det blir en stor skillnad mot hur jag tidigare spelat. Om man springer mycket som mittback så har man haft fel utgångsposition.

Har du fått springa mycket hittills?

– Ja, det är så, lite för mycket springande fortfarande… Det är en omställning, man måste hålla sig lite lugn i perioder och inte springa i onödan. Nu spelar vi ändå väldigt komplext så man är ändå ”stötande” rätt mycket så att jag har ändå rätt bra koll.

Du får vara med och tacklas lite då i alla fall.

– Haha ja, jag får ju det faktiskt, det är tur det!

Truppen är yngre och du ska vara en av de ledande nu, berätta lite om det?

– Ja vi är ju inne i lite av en generationsväxling och vi har tappat en del erfarna spelare. Jag börjar ju bli lite gammal tyvärr men… Nej jag trivs väldigt bra i den här rollen och hoppas kunna fortsätta länge till. Det är väldigt kul med fotboll och jag vill gärna vara med på den här resan som vi har påbörjat nu. Jag tar hand om de unga så gott jag kan.

Ni hade ett ganska tufft år med blåvita ögon sett ifjol, hur viktigt är det med bättre utdelning nu?

– Det kommer att bli ett tufft år för oss, det vet jag. Lika roligt som tufft. Vi har en ganska tunn trupp, inte så mycket rutin och över 30 omgångar kommer det att bli jobbigt. Vi kommer behöva all energi och alla vinster vi kan såklart för att hamna så högt upp som möjligt.

Vad blir viktigt för att det ska bli så tror du?

– Starten blir såklart viktig, inte minst för de unga spelarna som har kommit till Blåvitt nu. Det är en storklubb även om det inte varit så bra resultat senaste tiden så har vi mycket förväntningar på oss. En bra start skulle ge oss en massa värdefullt självförtroende.

Vad tycker du själv är rimligt, tabellmässigt?

– Rimliga mål… vi har inte riktigt kommit dit. Jag känner inte att vi kan prata om att slåss om Europaplatser eller sådant, inte idag, det känns inte relevant.

Om jag säger övre halvan då?

– Ja absolut, vi kommer inte att vara ett bottenlag, det kan jag säga. Vi kommer att bli jobbiga att möta.

Det som jag har sett av er under försäsongen är att ni har en riktigt bra högstanivå, håller du med?

– Ja, definitivt. Vi gjorde till exempel en bra match mot Malmö (i kvartsfinalen i Svenska cupen) och det var väldigt bra för våra unga killar. Vi kände att vi kunde trycka ner Malmö och kontrollera matchen i vissa sekvenser även om vi inte skapade så mycket. Vi spelade jämnt mot Malmö FF där de är idag och det var viktigt för oss.

Men om ni har hyfsat flyt och slipper skador ser det ljust ut?

– Verkligen, vi blir att räkna med varje match, men som jag sa, truppen är ganska tunn och vi kommer att få jobba hårt för att lyckas. Våren kommer att bli väldigt viktig för oss.