Foto: Bildbyrån

FD:S KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG TRÄFFAR ANDREAS ALM

Andreas Alm är ett bekant namn för alla oss som följt allsvenskan. Efter många år i AIK blev det en sväng till Danmark och klubben Vejle BK, ett upplevelse och erfarenhet vi pratade lite om. Sen blev det visst lite snack om den nya uppdraget i BK Häcken också…

Andreas Alm tog år efter år AIK till topplaceringar i allsvenskan utan att få sätta pricken över i:et. Nu har han efter ett minst sagt intressant uppdrag i danska Vejle BK landat på Hisingen där han tar över efter Mikael Stahre. Alm berättar här om tiden i Danmark, hans kort- och långsiktiga planer med BK Häcken och ger oss sitt tips om vem som vinner SM-guld.

Andreas, nu är du tillbaka i allsvenskan, har du längtat? 

– Nej det har jag inte gjort, jag är dålig på att längta. Jag kan njuta av det när det pågår, men jag längtar inte.

Om vi börjar med din tid i Danmark, fick du med dig mycket ”matnyttigt” därifrån? 

– Ja det tror jag även om det var i en annan dimension av ledarskap kan man säga. Det var ett sanslöst uppdrag som jag aldrig tror att jag får chansen till igen, eller för den delen någon annan heller, får en sådan chans.

Det låter spännande, berätta mer om det? 

– Du kanske har följt det lite och vet om det… ägarstrukturen där är ju ja speciell.

Hur märktes det för dig?

– När jag kom dit hade jag fem spelare under kontrakt och det var arton dagar kvar till premiären. Vi värvade på väldigt kort tid tjugotvå spelare från femton olika länder på tre veckor.

Men ojojoj, hur var det?

– Det var speciellt såklart. Det var tre stycken från Kina, två från Colombia, två från Peru, tre från Brasilien, spelare från olika delar av Afrika och så vidare, det kommer aldrig att hända igen.

Vilka kategorier spelare var det? 

– Det var spelare som var mellan 18-23 år och de flesta av hade inte ens varit i Europa innan. Det var en utmaning att få ihop det på så kort tid. Det var en jäkligt häftig upplevelse!

Det känns som ett väldigt krävande uppdrag? 

– Ja, en helt annan dimension än vad jag hade i AIK tidigare. Den likhet som fanns var att det var många olika nationaliteter och olika bakgrunder.

Visste du att uppdraget var av den här karaktären?

– Ja, det var anledningen till att jag tackade ja, ett galet uppdrag och det gillar jag!

Då är det inte lika galet att vara på Hisingen nu och i BK Häcken? 

– Det är inte alls på samma sätt, haha, jag behöver ju inte direkt ta in 22 spelare innan premiären (skratt). Vi tittar möjligtvis på en position, så det är lite skillnad. Häcken är en väldigt välordnad klubb, väldigt skicklig ledarstab och många spelare som gjorde väldigt bra ifjol.

Känner du att att har hunnit sätta din prägel på laget, om det nu är det man vill göra? 

– Kortsiktigt har jag lagt väldigt mycket vikt på att befästa det som har varit bra tidigare, det hamnar ju på mig. Det är ju det kortsiktiga att inte rensa bordet och ”vaska” med den kunskap som finns. Det har man inte tid och råd med.

Och långsiktigt? 

– Att utveckla. Det är de två delarna, befästa och utveckla. Över tid när jag lär känna klubbens identitet bättre och givetvis spelarnas identitet i träning så kommer vi gå för att utveckla ännu mer.

Känner du att ni är där ni ska vara, det är ju snart premiär? 

– Jag tror att vi är så långt fram att en längre försäsong skulle inte göra oss bättre, nu måste vi in i tävlingsmatcher för att utvecklas vidare. Få någon motgång, det måste inte vara en förlust, gå vidare och därigenom utvecklas.

Vad är det mest positiva med den här försäsongen då? 

-Som tränare är det ju så, när det är så nära starten av seriespelet vill du ju ha tillgång till alla spelare, att alla är friska. Att du har kunnat träna hårt men ändå ha en frisk och fräsch trupp. Där är vi per idag, ta i trä..

Klubben har ju i många år legat precis under den yttersta toppen, har ni det som krävs nu för det sista steget? 

-Ja går att göra. Målet är att vinna inom fyra år så det gäller att flytta fram positionerna. Vinner vi inte så får vi slåss om platsen därefter.

Vilka lag får ni göra upp med då?

-Vi, Norrköping, Östersund, Elfsborg… ja en rad lag till som ligger bakom AIK och Malmö känns som aspiranter på topplatserna.

AIK och Malmö, tror du att du då har nämnt svenska mästarna?

-Jag tror att det lag som lyckas ta sig före AIK blir svensk mästare.