Foto: Bildbyrån

När Markus Rosenberg vände hem till Malmö FF sades det att han hade en egen regelbok i allsvenskan. I fjol fick polaren Jonas Olsson höra samma sak. Efter att Olsson missat bägge mötena med MFF förra säsongen ser nu stjärnmittbacken fram emot att stångas mot Rosenberg och svenska mästarna i såväl allsvenskans fjärde omgång som i cupfinalen.
– Jag är glad att Mackan förlängde ett år haha. Både han och jag har vår stil och den kanske är provocerande, men jag håller inte med om att jag skulle ha en egen regelbok, berättar Olsson för FotbollDirekt.se.

Såväl i landslaget som West Bromwich var Jonas Olsson och Markus Rosenberg lagkamrater. Skåningarna möttes även i Holland när Olsson lirade i NEC Nijmegen och Rosenberg i Ajax, men det var över tio år sedan.

I fjol hade stjärnduon chansen att drabba samman i allsvenskan, men skadeproblem satte stopp för Djurgårdens Jonas Olsson i bägge matcherna mot Rosenbergs MFF, två matcher som skåningarna vann med 3-2 respektive 1-0.

Efter att Djurgården i söndags tagit sin första derbyseger mot AIK sedan 2011 står det nu klart att det är Blåränderna som ställs mot MFF i Svenska cup-finalen 10 maj. Vem som får hemmaplansfördel lottas i morgon under den allsvenska upptaktsträffen, men oavsett Tele2 Arena eller Stadion nere i Malmö anser Olsson att svenska mästarna bär favoritskapet.

– Ja, de är favoriter ändå, men jag tycker att vi visat mot bra motstånd i cupen som Häcken och AIK att vi kommer vara uppe i toppen och slåss även i år. Vi räds inte Malmö, men vi har stor respekt för dem. Oavsett om vi spelar hemma eller borta kommer vi att ge MFF en bra match. För egen del spelar det inte så stor roll var matchen spelas. Klart man vill ha hemmaplan, men det vore kul att spela nere i Skåne också. Det hade inte varit fel, säger Landskronasonen Olsson till FotbollDirekt.se.

Efter att MFF vunnit mot er i augusti frågade jag Rosenberg vad han tyckte om att du återigen missade matchen mot dem. ”Fegis” sa han kaxigt…

– Haha! Jag är glad att han förlängde ett år till. Mackan avskyr ju konstgräs så just därför vore det fint med Tele2.

LÄS: ”HAN KAN BLI EN AV DE STÖRSTA I DJURGÅRDENS HISTORIA” 

Under sin fösta säsong i återkomsten till allsvenskan 2014 fick Markus Rosenberg snabbt höra att han hade en egen regelbok, att han fick göra lite som han ville utan att domarna gjorde något. I fjol, när Jonas Olsson gjorde sin första säsong i Djurgården efter mer än tio år utomlands, fick stjärnan höra samma sak.

– Jo, det sägs att vi har det (egen regelbok)… Både jag och Mackan har vår stil och den kanske är provocerande, men jag tycker att jag ofta håller mig inom ramarna. Mackan och jag har vår historik utomlands och det har inte varit så att jag fått massa gula och röda kort där. Jag hade verkligen inget eget regelverk i Premier League och att jag har det här hemma håller jag inte med om.

Men lite speciellt att just du och Rosenberg, som är goda vänner, fått den stämpeln?

– Ja, men vi står väl ut på planen. Vi syns och hörs ganska mycket och då kommer kanske supportrar och media ihåg det mer. De analyserar, och ibland till och med överanalyserar. Klart att jag ibland går över gränsen, men det fick jag också betala för i fjol då jag var avstängd i två matcher. Generellt tycker jag att när jag gått över gränsen så har jag straffats för det. För mig har fotboll alltid varit en kontaktsport med mycket passion, det är min spelstil. Sedan måste jag säga att domarna i allsvenskan håller bra nivå. Det är inget försvarstal, utan jag tycker verkligen det.

Svenska cup-finalen mot MFF 10 maj är dock inte första mötet som Djurgården har med mästarna i år. Nej, redan i allsvenskans fjärde omgång 18 april möts lagen på Tele2 Arena. Jonas Olsson, som skadade sig i derbyt mot AIK i söndags, vill inte bomma en ny allsvensk drabbning med Malmö.

– Den ska jag inte missa! Jag tror att jag åkte på en sträckning, kanske en liten bristning. Premiären är om två veckor och det är för tidigt att svara på, men i fjol tog det ungefär två veckor när jag hade samma problem. Jag tror inte det här kommer hålla mig borta särskilt länge.