Malmö FF tar Isak Ssewankambo. En lösning som hastigt blev känd i går. FD:s krönikör Magnus Österberg tror mycket på U21-landslagsmannen och gör jämförelse med flera liknande AIK-lösningar.
– Som exempelvis Björn Wesström i AIK har ju återkommande jobbat med korttidslösningar för att vinna tid och minimera risker – som blivit riktigt bra. Ssewankambo känns smart.

Malmö FF visade på nytt handlingskraft när man under gårdagen återigen agerade igen på transfermarknaden.
Den här gången visades ett namn som Isak Ssewankambo upp. Budet gick alltså till en U21-landslagsman när det stod klart att Andreas Vindheim blir borta i omkring två månader.

Ssewankambo må bara vara 22 år men har gått igenom så mycket och redan en karriär som är rent proppfull av erfarenheter.
I Chelsea som junior och där på i Breda i Holland – och i Derby i England för att nu senast försökt i norska Molde i ett par års tid. Sedan finns det ett mindre smickrande innehåll med skadeproblem och vingklippt i Molde. Dubbla knäskador.

Nu blir han alltså en blixtlösning när MFF väljer att agera efter Vindheims skada. Ett korttidskontrakt fram till sommaren och sedan möjlighet att köpa loss försvararen/mittfältaren från Molde.
Men trots att han aldrig på allvar kommit loss i Norge så har han bitvis imponerat och Ssewankambos anseende ser bra ut när man tittar på rubriker och betygsättningar i olika norsk media.
– Ja, hans namn är ganska starkt i Norge. Jag känner folk i norsk fotboll som stryker under det. Han kan vara både försvarare och mittfältare men har man missat så många matcher och haft mer än en knäskada, då blir det svårt – det gäller ju vem som helst i samma situation, säger FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg och är övertygad om följande:

– Det här är en typ av affär som Malmö egentligen bara kan vinna på. Det är inte dyr och oavsett så har MFF råd att agera. Han kommer att få tid på sig i MFF och hamnar nu på en högre nivå än i Norge. Jag tror alla håller med om att han har, trots att han redan visar bra saker i sin karriär, att han har ett ännu större spel i sig. För mig kan han spela i snart sagt alla positioner i försvaret och även göra sig som mittfältare. Jag menar så här; MFF behövde en snabb lösning och får in en U21-landslagsman med internationell erfarenhet från klubblagsspel och ovanpå allt en bred spelartyp. Det är smart av Daniel Andersson att tänka och våga med Ssewankambo. Det är lite som AIK som också behövt agera de senaste åren och samtidigt minimerat ekonomiska risker genom kortstidskontrakt som med Carlos Strandberg och Chinedu Obasi – samt nu senast Nabil Bahoui och Alexander Milosevic.

– Jag har gillat vad framförallt AIK har gjort på det här viset. Strandberg och Obasi blev ju oerhört bra korttidslösningar. Nej, det är spännande av MFF. Allt behöver inte kosta så stora pengar och till och med MFF måste tänka taktiskt i bland ekonomiskt med tanke på att man misslyckats med namn som Sarfo och Bonke Innocent som båda tillsammans kosta 23-24-25 miljoner bara i övergångspengar.

Du är övertygad om att det är genomtänkt och inte en framstressad lösning efter Vindheims skada? 
– Jag måste tro att han har funnits på en MFF-lista under en längre tid som ett potentiellt namn. Nu är han i första hand tänkt som högerback har Magnus Pehrsson visat. Men han har ju kapacitet också att spelat som central mittfältare. Jag menar det gör han ju i U21-landslaget.

Ssewankambos kontrakt med Malmö FF är skriver fram till den 20 juli.