Foto: Bildbyrån

”Han kan bli en av våra största fotbollsspelare genom tiderna”. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson slog på stora trumman när Tino Kadewere debuterat för klubben 2015. Nu kan Zimbabwe-anfallaren vara på väg mot ett större genombrott, efter 2,5 säsong utan startplats.
– Jag säger samma sak som jag gjorde då: Han kan bli en av de största i klubbens historia. Alla som jobbat med honom, spelare och tränare… de säger samma sak. Han är en otrolig skicklig spelare, säger Bosse Andersson nu till FotbollDirekt.se. 

Tino Kadewere gör sin fjärde säsong i Djurgården – är det nu genombrottet till sist kommer för Zimbabwe-anfallaren? Kadewere som kom på lån från Harare City i hemlandet hösten 2015, och som då efter sin allsvenska debut fick Djurgårdens sportchef Bosse Andersson att ta till riktigt stora ord. Andersson menade på att Kadewere ”kan bli en av de största i Djurgårdens historia”,

– Han kan bli en av våra största fotbollsspelare genom tiderna, sade sportchefen till Sportbladet efter Kadeweres debut i augusti det året.

Ett uttalande som hängt med under de två och ett halvt år som gått sedan dess, och som Kadewere haft svårt att leva upp till. Tolv matcher från start och fyra allsvenska mål har det blivit, och även om han stundtals visat klass och gjort spektakulära mål så har han aldrig lyckats bita sig fast som ordinarie i anfallet.

Förrän nu. Allt medan det skrivs om en ny anfallare (Gustav Engvall? Nyasha Mushekwi? Mohamed Buya Turay?) som sista pusselbit i Djurgårdens truppbygge, så har Kadewere fått chansen, startat – och levererat.

Två mål i första gruppspelsmatchen mot Degerfors, det avgörande målet i kvartsfinalens 1-0-seger mot Häcken och så i går det viktiga ledningsmålet direkt i andra halvleken mot AIK. Därmed skrev han in sig i historieböckerna hos Djurgården, målskytt när den närmare  långa sviten med derbymatcher utan seger bröts.

Och Bosse Andersson står för det han sade då:

– Jag säger som jag gjorde då: Han kan bli en av de största i klubbens historia, absolut. Alla som jobbat med, spelat med eller varit tränare för Tino, de vet att han är en otroligt skicklig fotbollsspelare. Inga tvivel om det. Han kan bli hur bra som helst. Det vet alla som jobbat med honom, säger Djurgårdens sportchef till FotbollDirekt.se.

Det har tagit lite för honom att göra avtryck, vilka förklaringar ser du till det med tanke på det du sade då? 

– Vi har haft ganska bra anfallare. Tino fick komma in och spela med MIchael Olunga på slutet 2016 och gjorde det bra då. Sedan blev han uttagen till ett förberedelseläger med Zimbabwes landslag på vintern efter det och blev borta ett tag. Han blev och fick ingen speltid i november, december, januari, februari… det har varit lite skador och hack i kurvan.

– Men det finns många skickliga spelare som inte fått chansen. Han har jobbat på i det tysta hela tiden, och alla som är runt Kaknäs kan se vilken talang han besitter.

Samtidigt som det spekuleras kring nyförvärv på anfallssidan så har klivit fram och tagit chansen… hur känner du inför det?  

– Det är kul, men vi vet att vi har ett bra lag. Tino har visat vilken skicklig fotbollsspelare han är, och har gjort mål mot Häcken och AIK som är förväntade topplag. Han ligger bakom mycket av vår offensiv, kommer ofta till avslut och lägen.

– Det har funnits anledningar till att han inte fått starta så mycket tidigare. Det tar lite tid. Men oavsett om det har varit Pelle Olsson, Mark Dempsey eller Özcan Melkemichel… om du frågat dem vad de tycker om Tino… alla skulle säga att det är en otroligt skicklig fotbollsspelare. Det här är något som vi vetat om att han besitter, det har vi vetat hela tiden.