Foto: Privat

Efter att inte ha erbjudits något a-lagskontrakt med IFK Norrköping förra vintern lämnade Nermin Karic Sverige för spel i Genoas Primavera-lag. Väl där har 18-åringen gjort succé och i torsdags låg han bakom allt i 4-1-segern mot AZ Alkmaar.
– Det har gått riktigt bra för mig, men man ska inte tro att man är något. Det viktiga är att hålla fötterna på jorden, konstaterar mittfältaren för FotbollDirekt.se.

Det är ett drygt år sedan som Nermin Karic flyttade till Italien. Mittfältaren erbjöds inte något a-lagskontrakt med Norrköping och valde då Genoa, vars a-lag är ett klassiskt Serie A-gäng.

18-åringen har imponerat stort i den italienska fotbollen. I en intervju med FotbollDirekt i oktober berättade Karic om sitt drömmål i Primavera-serien mot Inter då han från halva plan sprang själv mot mål, sprintade ifrån sina motståndare innan han petade in bollen i nät.

I torsdags var det dags för en ny uppvisning från mittfältaren, som trivs bäst till höger på det centrala fältet i formationen 3-5-2 (ett spelsystem som såväl Genoa som svenska U19-landslaget använder sig av). I den stora och anrika cupen Viareggio började visserligen Karic på bänken mot AZ Alkmaar, men byttes in i paus vid underläge 0-1. I den andra halvleken vände Genoa och vann med hela 4-1. Svenske Karic låg bakom det mesta.

– Tränaren var inte nöjd efter den första halvleken och han sa till mig: ”Nermin, nu ska du in och ändra matchbilden. Attackera från din sida”. Jag gick in med inställningen att ”fan, klart vi ska vända det här”. Jag började spela mitt spel, jag vann många bollar och hotade hela tiden. Jag var delaktig i alla våra fyra mål. Jag pressade fram situationer som ledde till våra två första mål och de sista två assisterade jag till. Jag gjorde en riktigt bra match, berättar Karic för FotbollDirekt.se.

Vi pratades vid för ett halvår sedan och då verkade fotbollslivet leka för dig. Hur har det sett ut sedan dess?

– Jag skulle säga att min utvecklingskurva gått spikrakt uppåt. Det har varit fantastiska månader. Jag känner att jag utvecklats på alla plan, både som människa och fotbollsspelare. Jag har fått träna en del med a-laget, mer än vad jag fick göra sist vi pratade. Det har gått väldigt bra för mig i seriespelet. Jag har gjort väldigt många assist och även många mål. Jag har spelat alla matcher från start i ligan så det har gått enormt bra för mig, säger Karic och fortsätter:

– Jag är väldigt tacksam. Det är bara att fortsätta på det här spåret. Man ska inte tro att man är något. Det viktiga är att hålla fötterna på jorden, precis som om man hade haft ett vanligt jobb. Det är ju så det ska vara. Det är lätt för spelare som det går bra för att de tror att de är något, men det funkar ju inte så. Då blir man bekväm.

Trots Karic fina spel i Genoa var han inte uttagen till EM-kvalet som spelades i Jönköping/Huskvarna i höstas. När nu U19-landslaget ska försöka kvala in till EM genom Elite Round i Rumänien finns dock Karic med i truppen, ett mål som han berättade om redan i oktober och därför är 18-åringen lättad nu.

– Jag var inte med då, men nu är jag det. Jag känner att jag gjort det riktigt bra och det har uppmärksammats av förbundskaptenen. Det här har hela tiden varit målet sedan vi pratade sist. Jag är jättetacksam för den här chansen.

Men visst var du med i landslaget i november?

– Ja, två träningsmatcher i Barcelona, mot Polen och Finland. Jag fick hoppa in sista kvarten mot Polen och det var svårt att hinna uträtta så mycket, men mot Finland fick jag starta och jag tycker att det gick jättebra.

Nu har ni Rumänien, Ukraina och Serbien i Elite Round. Vad tror du om era chanser att vinna gruppen och ta er till EM?

– Det är en väldigt öppen grupp. Jag skulle inte säga att någon är favorit, men jag går in med väldigt mycket optimism. Varje motståndare ska vi slå, vi är Sverige! Visst, Rumänien kanske har en liten fördel i och med att de har hemmaplan, men som sagt, en väldigt öppen grupp.

Du har rötter från Bosnien. Är det då speciellt att möta Serbien som är ett annat land från Balkan?

– Speciellt skulle jag inte säga, men det är kul på så sätt att jag förstår vad de säger. Jag kan höra taktisk information från dem haha. Det hade väl varit mer roligt att möta Bosnien i så fall.

Nermin Karic kontrakt med Genoa löper ut i maj, men det finns en option på ett års förlängning. 18-åringen trivs utomordentligt bra i Italien, men stänger samtidigt inga dörrar.

– Man ska aldrig säga aldrig, men Genoa är nöjda med mig, både tränarna och direktörerna. Jag har en bra känsla och jag ser det här som min familj. De här människorna finns i min vardag och de stöttar mig. Det är en fantastisk känsla att vakna upp och känna att man verkligen vill träna. När jag spelade i Sverige och Norrköping var känslan ibland mer ”fan, är det träning nu igen…”. Man var inte direkt heltaggad, men här kör man extra och längtar till träningarna.