Foto: Bildbyrån

Isak Ssewankambo blev tidigare under måndagen klar för Malmö FF. En som känner mittfältaren väl är MFF:s Franz Brorsson och för FotbollDirekt hyllar mittbacken inte bara värvningen av U21-landslagsmannen, utan också sitt lags försäsong.
– Det känns som den bästa någonsin. Vi har inte förlorat en match. Men ja, Isak är en förstärkning. Han håller MFF-klass, utbrister Brorsson för FotbollDirekt.se.

Malmö FF har redan Franz Brorsson, Mattias Svanberg och Carlos Strandberg som är bofasta i U21-landslaget. Lägg därtill Erdal Rakip som lämnade mästarna i januari.

Nu har MFF säkrat upp med ännu en svensk U21-landslagsman. Under måndagen gjorde de nämligen klart med Isak Ssewankambo på lån från Molde fram till sommaren. Därefter har svenska mästarna en köpoption som de kan utnyttja.

Ssewankambo är precis som IFK Göteborgs Amin Affane från Lärje/Angered och värvades likt den två år äldre barndomsvännen till Chelsea redan 2012. Han har sedan dess spelat i NAC Breda där han debuterade i holländska högstaligan som 18-åring. Därefter har det blivit spel i först engelska Derby County och så de två senaste säsongerna i norska Molde.

En som rankar Ssewankambo högt är MFF:s mittback Franz Brorsson, som alltså känner honom från U21-landslaget.

– Han är en bra och duktig spelare. Han kan både lira högerback och mittfältare. Han är en förstärkning för oss, konstaterar Brorsson för FotbollDirekt.se.

Förvånad över att MFF värvar in honom?

– Nej, jag är absolut inte förvånad. Han är startspelare i U21-landslaget och håller definitivt MFF-klass!

Något annat som också är på tapeten för Malmö är Svenska cupen. I lördags tog de sig till final efter en tung 1-0-skalp borta mot Östersund och i går blev det klart att de kommer drabba samman med Djurgården i finalen 10 maj, detta efter att ”Blåränderna” besegrat AIK för första gången sedan 2011.

Brorsson berättar att han såg andra halvlek av Stockholmsderbyt och bevittnade därmed Djurgårdens bägge mål i 2-0-segern, men för mittbacken var det lite sak samma om det skulle bli AIK eller Djurgården i finalen.

– Det spelar ingen roll. Det är två bra lag. Jag hörde att sist MFF vann cupen 1989 var det mot just Djurgården!

LÄS: NAMNET MFF BÖR FRUKTA 

Vilket lag som får hemmaplansfördel i cupfinalen lottas på onsdag i samband med den allsvenska upptaktsträffen. Lagkaptenen och fixstjärnan Markus Rosenberg konstaterade för Sydsvenskan inför derbyt att han inte vill spela på konstgräs i finalen. Eftersom Djurgården lirar på konstgräs håller därför 35-åringen garanterat tummarna för spel i Malmö i finalen, men för Franz Brorsson vore Tele2 Arena inget bekymmer.

– Nej, det kvittar för mig. Vi är jättebra på konstgräs. Det var väl borta mot AFC Eskilstuna i fjol, men annars har vi väl knappt förlorat en match på konstgräs.

Du skadade dig tidigare i cupspelet. Är du helt återställd nu?

– Ja, jag fick ju problem med baksidan och gick ut skadad i sista gruppspelsmatchen mot Brommapojkarna. Jag tränade inte efterföljande veckan, men nu satt jag på bänken senast mot Östersund och ska iväg med U21-landslaget nu. Jag är fit for fight!

Knappa två månader återstår till cupfinalen. I skrivande stund är det två löjligt formstarka lag som gör upp om pokalen. Djurgården har 11-0 på sina fem cupmatcher och Malmö har radat upp segrar under hela 2018. Franz Brorsson är mäkta imponerad över vad hans lag presterat under vintern och i mars månad.

– Det känns som den bästa försäsongen någonsin. Vi har inte förlorat en enda match med a-laget och vi har väl nio raka vinster. Vi har vunnit alla matcher och det är oerhört starkt!