Foto: Bildbyrån

SOLNA. Andreas Isaksson hade inte räddat en straff i Djurgården sedan 2001, men mot AIK klev han fram och knep Tarik Elyounoussis försök från elva meter.
– Det var längesedan jag räddade en straff, nästan lika längesen som Djurgården vann ett derby haha, säger Isaksson till FotbollDirekt.se.

Sju års väntan är över. Derbyspöket dog till sist för under söndagskvällen vann Djurgården ett derby, något de inte mäktat med sedan september 2011.

I cupsemifinalen mot AIK satte Tino Kadewere ledningsmålet direkt i upptakten av den andra halvleken och i den 68:e minuten utökade Djurgården genom Kerim Mrabti. Blåränderna vann med 2-0 och är därmed klart för final i Svenska cupen där Malmö väntar 10 maj. Om segern var rättvis? Ja, det anser Andreas Isaksson.

– Ja det tycker jag. Sett över hela matchen tycker jag att vi är det bättre laget. Vi höll ihop det bra. Sista kvarten skickar de in bollar och trycker på, men sett över 90 minuter är vi det bättre laget, säger Andreas Isaksson till FotbollDirekt.se.

Just Djurgårdens stjärnkeeper svarade för en strålande insats och med tio minuter kvar räddade han Tarik Elyounoussis straff.

– Jag bestämde mig i sista sekunden. Jag tror att han sköt åt andra hållet förra gången. Det var bara en sista sekunden-grej.

Första straffräddningen i Djurgården sedan 2001?

– Ja, det kan det nog ha varit.

Mot Göteborg. 

– Ja, det var nästan lika längesedan som Djurgården vann ett derby haha. Så ja, det var längesen, konstaterar Isaksson och fortsätter:

– Men det var skönt, det var ju jag som orsakade straffen så det var skönt att knipa den.

När räddade du senast en straff?

– Det var längesen, många år sedan… Så jag valde rätt dag nu!

Andreas Isaksson slutade i landslaget efter EM 2016. Nu är förstamålvakten Robin Olsen skadad och röster har höjts för att 36-åringen ska göra comeback, men det är inget som keepern själv är sugen på.

– Nej nej. För det första tror jag inte att han (Janne Andersson) skulle ringa, men sedan skulle jag ändå tacka nej. Det var en fantastisk tid, men jag har gjort det där.

Men det hade väl varit mäktigt med ett VM?

– Det känns inte rätt. Jag har inte varit med på resan dit och jag tror inte att jag håller på den nivån längre.