• Publicerat 18 mars, 2018
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

För första gången sedan 2011 har Djurgården vunnit ett derby. AIK besegrades med 2-0 i cupsemin och därmed väntar final mot Malmö 10 maj. FD:s reporter på plats på Friends Arena, Casper Nordqvist, svarar nedan på fem frågor om matchen.

FEM SNABBA MED CASPER NORDQVIST EFTER AIK – DJURGÅRDEN 0-2

Djurgårdens derbyspöke borta! Rättvist?

– Jag tycker faktiskt det. Djurgården spelade smart, låg på rulle och kändes farliga när chanserna väl kom. Bortsett från inledningen av matchen då det var bra fart på AIK tycker jag att de svarade för en ganska platt insats. Nej, detta var Djurgårdens afton.

Vilka imponerade i nu finalklara Djurgården?

– Fredrik Ulvestad var en gigant för laget på mitten. Jag tror inte norrmannen gjorde ett fel på hela matchen. Vilken supervärvning Bosse Andersson verkar ha gjort och avsaknaden av Kim Källström ser inte ut att bli så stor ändå. Djurgårdens nya fältherre är här! En annan som måste få extra beröm är så klart Tino Kadewere som både gjorde mål och assist. Och så Isaksson som vi kan vänta med en motivering till…

Isaksson en klass för sig eller?

– Nej, men tänker mest på straffräddningen i 80:e minuten. Inte bara för att den var helt avgörande. Isaksson är ju känd som en usel straffmålvakt. Senaste straffräddningen i Dif-dressen kom 2001 mot IFK Göteborg och även i landslaget var han svag på den fronten. I dag var dock Isaksson en jätte i målet. Inte bara räddningen på Elyounoussis straff utan det var flera gånger som han verkligen visade sin klass.

I AIK då, vilka stack ut?

– Tja, Oscar Linnérs straffräddning på Kerim Mrabtis avslut var ju en läckerhet i sig. Kristoffer Olsson på mitten tycker jag var den som hotade mest tillsammans med Tarik Elyounoussi som stundtals visade att han egentligen är alldeles för bra för allsvenskan.

Nu väntar Malmö i finalen för Djurgården 10 maj. Mästarna stora favoriter?

– Nja, det handlar nog väldigt mycket om vilket lag som får hemmaplansfördel. Spelar MFF hemma, ja då är de så klart tunga favoriter. Vi vet dock att skåningarna inte gillar konstgräs och senast Djurgården och MFF möttes i Stockholm vann visserligen mästarna med 1-0, men detta var ju en match som Djurgården skulle ha vunnit. Så om Djurgården får hemmaplansfördel känns det som en väldigt öppen historia.