Superettan

PÅ FD: Jawo om uppbrottet – avstår lön från Djurgården: “Jag kommer alltid vara djurgårdare”

ANNONS

Amadou Jawo lämnar Djurgården – i dag blev det klart utlåning till IK Frej under anfallarens sista kontraktsår hos Blåränderna. Här berättar Jawo om sin tid i Djurgården, sin kärlek till klubben och om övergången till Frej – nu framkommer att han valt att avstå lön i Djurgården för att få till övergången.
– Det stämmer. Frej tar en del av lönen, Djurgården tar en del och jag avstår även en del av min lön från Djurgården, säger Jawo till FotbollDirekt.se.

FotbollDirekt avslöjade på fredagen att Amadou Jawo lämnar Djurgården för IK Frej i superettan. Jawo var inne på sitt sista kontraktsår i Djurgården, och det blir utlånad till Frej hela den här säsongen. Därefter går kontraktet med Djurgården ut.

Därmed avslutas en fem år lång sejour i klubben han hållit på sedan barnsben. Amadou Jawo kom till Djurgården 2013 på lån från Elfsborg och det slutade med en succésäsong där han vann den interna skytteligan (tolv mål).

Han skrev sedan på ett femårskontrakt, men allt eftersom har det blivit mindre speltid. I fjol bara ett inhopp i allsvenskan. De senaste åren har han uppgetts aktuell för utlåning flera gånger.

Och nu blir det så – i dag gjorde han sin första träning med Frej, klubben där han en gång startade sin fotbollskarriär.

– Det känns kul, skönt. Jag ska spela match imorgon redan (träningsmatch mot Brage) och det ska bli så jävla kul, att känna sig viktig igen spelmässigt. Jag har bara hunnit med den här första träningen, men jag kände lite mer glädje på planen när jag körde idag än jag gjort på sistone, säger Jawo till FotbollDirekt.se.

Det var säsongen 2015 som speltiden började tunnas ut markant i Djurgården, och under tiden som passerat sedan dess så har en lång rad klubbar uppgetts intresserade av att låna eller köpa anfallaren: Sundsvall, Gefle, Dalkurd och IFK Mariehamn bland dem. Han  säger att det egentligen var först nu som det kändes aktuellt för egen del att lämna. Förhoppningen om att få chansen har funnits där innan, nu kom han till brytpunkt.

– När försäsongen började här i år så kändes det ändå bra. Jag tycker personligen att “fan jag är ändå med och krigar på allvar nu”. Den här försäsongen är min bästa på två-tre år. Konkurrensen i anfallet har inte sett lika tuff ut som den har gjort tidigare. Jag kände mig bra tränad, skadefri, formen satt. Men jag fick ändå inte spela. Då kände jag att “hur länge kan jag vänta”?

– Jag kände att en förändring här är det som behövs nu. Man måste få betalt för det arbetet man lägger ner och det får man i form av speltid. Visst, det har varit aktuellt att gå på lån tidigare men då har det varit andra klubbar, inte Frej. Det är min moderklubb, jag är från Täby, och nu har de ett väldigt intressant lag. Det var väldigt mycket som klaffade nu, både sportsligt och privat.

Förutom Jawo har Frej fått in allsvensk rutin i Marcus Hansson, även han från Djurgården, och man har talangen Joseph Ceesay på lån därifrån. Det finns även ett nystartat samarbete med Hammarby, varifrån man kan låna spelare. Att Frej nu ser betydligt starkare ut än i fjol har varit viktigt, säger han:

– Det var en del i det hela också. Vi är slagkraftiga, vi har fått in bra spelare. Marcus Hansson kom hit från Djurgården och jag har pratat med honom om hur det ser ut och så. Det känns väldigt positivt inför den här säsongen. Det blev nästan som ett tecken, att “nu är det läge”. Jag tror att det kommer bli ett jävligt roligt år.

– Nu har jag bara hunnit träna en gång men det är många jävligt bra spelare här. Om alla får vara skadefria och ingen blir såld så ser det riktigt, riktigt bra ut.

Övergången möjliggjordes genom att Jawo valt att avstå en del av sin lön i Djurgården det sista kontraktsåret. Djurgården tar en del av lönen, Frej tar en del medan Jawo avstår en del av sin lön.

– Det stämmer. Det krävdes, om vi skulle få igenom det här. Jag ville till Frej, jag vill spela igen. Jag ville lösa att jag skulle komma till Frej och få speltid. Så Frej betalar en del, Djurgården betalar en del och jag avstår en del av min lön.

Det har annars varit närmast en allmän uppfattning i djurgårdskretsar att Jawo valt att stanna i klubben på grund av en hög lön. Att han mer eller mindre skulle ha gett upp elitkarriären och att få speltid igen bara för att han tjänat så bra i Djurgården. En diskussion som funnits bland supportrar och som inte undgått honom själv.

– Jag har hört en del om vad folk tror jag tjänar. Alltså, ingen skulle vara gladare än jag om jag hade tjänat så mycket som de människorna sagt att jag tjänar i Djurgården. I allsvenskan, det är inte så att du blir ekonomiskt oberoende. Sådana löner som folk tror det finns att hämta i Sverige… det är inte så i fotbollen, möjligen i hockeyn.

– Jag kan säga såhär: När jag gick till Djurgården så hade jag flera erbjudanden från utlandet. Jag hade tjänat mer pengar på ett utlandsäventyr då än jag tjänat i Djurgården på fem år. Efter min säsong 2013 så var inte Djurgården det mest attraktiva alternativet ekonomiskt.

Hur har du själv upplevt den kritik som har varit?

– Nej men jag har fått så mycket mer ros än ris från supportrarna. Det har varit så jävla fint: Jag har faktiskt blivit förvånad själv över det, det positiva har vägt över mycket mer. Jag har fått långt mycket mer stöttning än kritik. Och det är också det som är det svåraste med att lämna Djurgården nu. Det negativa som har sagts, jag lägger det bakom mig.

När han summerar karriären i Djurgården så medger han utan omsvep att första året på lån från Elfsborg var hans bästa:

– Ja så är det förstås. Allt handlar om förtroende: Självförtroende och tränarens förtroende för dig. Det är så det funkar i fotboll, man byter tränare och spelsätt över tid i klubbarna. Det är flera parametrar som spelar in för att det ska gå bra. Och det är rätt många tränare, och spelare, som hunnit komma och gå under min tid i Djurgården.

– Men jag har haft tre drömmar med min karriär: Att ta SM-guld, att spela i Milan och att spela i Djurgården. Att kunna bocka av två av tre är inte fy skam. Och om man ser på hur dåligt Milan spelar nuförtiden så finns kanske fortfarande en chans där också (skratt).

Jawo understryker också att hans kärlek till klubben inte på något sätt förändrats under den här tiden.

– Jag kommer alltid vara djurgårdare, och jag kommer alltid stötta klubben. Jag har varit djurgårdare sedan jag var sex år och jag kommer vara det till den dag jag dör.

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0