AYIA NAPA, CYPERN. Usla förutsättningar tvingade fram en kontroversiell flytt. Med miljardärpengar har Dalkurd nu förutsättningar att etablera sig i allsvenskan. Men det är en bra bit kvar. Man går in i säsongen utan att ha haft en uppvärmd plan, egna omklädningsrum, kansli eller boende till spelarna. Trots det är sportchefen Adil Kizil lugn. 
– Spelarna och ledarna har varit otroligt professionella. Jag tror inget annat allsvenskt lag hade klarat av den miljön vi hade i januari och februari, säger han till FotbollDirekt.se. 

Adil Kizil pustar ut efter en lång vinter.

En vinter där Dalkurd gjort en kontroversiell flytt av klubbens verksamhet från Borlänge till Uppsala. Utan – i allsvenska mått mätt – banala saker som ett kansli, omklädningsrum, tillgång till en uppvärmd gräsplan och lägenheter till spelarna. Vissa träningar har heller inte gått att genomföra i Uppsala på grund av vädret och Dalkurd har fått sätta sig i bussen en timme till Sollentunas fotbollshall. Detta samtidigt som laget ska spelas samman och truppen ska byggas. Sportchefen Adil Kizil har haft att göra, minst sagt.

– Första dagarna i Uppsala hade vi allt material i min bil eftersom att materialaren tackade nej dagen innan. Vi hade heller ingen målvaktstränare så jag fick vara sportchef, målvaktstränare och materialare den första tiden, säger han till FotbollDirekt.se som är på plats för att följa lagets extrainsatta träningsläger på Cypern.

– Vi skjutsade runt allt och alla, hade inga lägenheter till spelarna som fick bo hotell. Jag själv fick klart med min lägenhet först i går. Sedan när det kommer till omklädningsrum. Vi har själva investerat i omklädningsrum/moduler till vår träningsplan på Österängen men de blev försenade och är klara först nu när vi kommer hem från Cypern. Innan dess har vi bytt om på ett gym, packat ned kläderna i väskorna och kört fram och tillbaka mellan träningarna.

– Det är så mycket grejer som inte varit på plats, och det var vi beredda på, men vi hade för lite personal vilket ställde till många saker för oss. Men vi har alla samarbetat och både ledarna och spelarna ska ha en stor eloge för de har varit väldigt tillmötesgående och inställda på att allt inte ska vara klockrent i den här övergångsperioden.

Saker och ting har dock börjat ljusna. Snart flyttar klubben in i ett nytt kansli och omklädningsrummen vid träningsanläggningen är snart på plats. Från att den sportsliga ledningen, marknad och till och med vd:n Mikael Ahlerup fått sitta i en hotellobby och driva en allsvensk klubb så blir det en stor skillnad.

– Mikael (Ahlerup) har haft hand om det och vi har tillträde i slutet på mars. Det ska bli spännande att jobba i ett kontor för det har jag aldrig gjort förut. Borlänge kommun tyckte att det var en fin gest att ge oss ett rum i anslutning till Brages kansli, ett rum på 30 kvm och som enligt arbets- och miljöverket inte var godkänt för att jobba i. Vi hade varken vatten eller toalett och fick ta en brandtrappa för att ens komma dit.

Flytten till Uppsala har varit hårt debatterad. Stadens lag, Sirius, har varit negativt inställda till att dela ytor med Dalkurd och tränaren Kim Bergstrand sa bland annat så här:

– Det här är den absolut värsta dagen för mig i Sirius. Det här har tagit så mycket energi av Sirius så det finns inte. Förra hösten försökte de sno all energi av oss när vi skulle försöka gå upp i allsvenskan och i år har de hållit på också. Otroligt dåligt, sa han då till UNT.

Adil Kizil medger att han kan förstå Sirius oro i frågan, men tycker att det var onödigt hårda reaktioner.

– På ett sätt förstår jag Sirius. Eftersom det lätt kan bli fel när man inte har tillräckligt med information, att man målar upp fel bild är då fullt naturligt. Det skulle säkert jag också göra i deras skor. Samtidigt tycker jag att det gick till en överdriven nivå. Att vi kommer hit och allt blir katastrof för hela staden. Riktigt så är det inte. Jag vet att de har kämpat i många år, men det Sirius har i dag har vi bara kunnat drömma om.

– Vi är nöjda med det vi har i Uppsala i dag men är fortfarande inte i närheten av Sirius förutsättningar. Träningsplanen är fullt godkänd även om den inte är uppvärmd. Vi är inte så krävande faktiskt. Folk tror att vi kommer hit och har fått massa gräddfil av politikerna men så är det inte. Jag kan säga att vi helt ärligt inte fått någonting. Modulerna, lägenheter och kansli har vi fixat helt själva. Det är inget som gett oss det från kommunens håll och vi bokar träningstider som vilket lag som helst i stan.

– Ärligt talat vill vi bara gott. Många tror att det var investerarna som ville att vi skulle flytta hit. Men den frågan var aktuell långt innan de kom in i bilden. Vi var nära att flytta till Knivsta 2013. Det handlar inte om investerarna. Det handlar om att Dalkurd vill framåt och länge har känt att det inte gick att göra det i Borlänge. Ärligt talat tror jag inte ens Sirius märker av att vi är i Uppsala just nu.

Dalkurd var nära att flytta från Borlänge redan 2013 – då var det aktuellt med en flytt till Knivsta, säger Adil Kizil.

AFC flyttade till Eskilstuna och Dalkurd till Uppsala. Förstår du att att många allsvenska supportrar reagerar och tycker det är fel att kunna flytta en klubb?

– Det var ett otroligt tufft beslut för den här föreningen. Jag är själv en Borlängekille. Det finns fantastiska människor i Borlänge som varit med i många år och som inte kunde följa med. Det var ett jättetufft beslut.

– Nu har det gått igenom ett beslut att man får flytta en klubb från en stad till en annan, men att man då för börja om i seriesystemet. Vi visste att det kunde ske och jag ska vara ärlig och säga att det påskyndade vårt beslut. Annars hade vi inte kunnat flytta och kanske fått ännu sämre förutsättningar i Borlänge, eftersom vi inte hade haft något annat val än att stanna.

I Sportbladet berättar Dalkurds miljardinvesterare Kawa Junad att han ganska enkelt skulle kunna se till att Dalkurd vinner allsvenskan – om de vill göra det på sättet.

– Det hade varit enkelt att vinna ligan redan nästa år. Jag behöver bara titta på de andra klubbarnas budget – vi kan lägga oss långt över det.

Kan du värva vilken spelare i Sverige du vill?

– Haha, nej så funkar det inte. Jag kan säga att vår budget och omsättning kommer vara i botten av allsvenskan. Våra investerare (bröderna Junad) är väldigt rika men det är inte vi. Det är klart att de har hjälpt oss en hel del. Vi hade en väldigt liten omsättning när de kom. Vi gick upp i superettan med 3,7 miljoner i omssättning, men då var vi många som arbetade ideellt. Jag tror vi landade på runt 28 miljoner i fjol.

– Med investerarna har vi fått en hjälpande hand som boostat upp oss. Men det är inte så att jag får en sedelbunt att göra vad jag vill med. Jag behöver ha underlag på allt och det finns spelare jag velat värva som inte rymts inom budgeten. Men det är klart att vi hade haft det väldigt tufft om bröderna inte var med oss. Vissa problem löstes och underlättades direkt och då handlade det inte bara om spelarbudgeten. Vi har satsat mycket på vår organisation.

Ser du en risk i att de hoppar av, hur klarar ni er då och vågar man säga vad man tycker till investerare som står för så mycket kapital?

– Den risken finns alltid så klart. Men den öppenheten att vi kan säga vad vi tycker till varandra finns där. Sen är det 51-procentsregeln som gäller i Sverige och med det har medlemmarna alltid beslutsrätten i slutändan. Våra ägare är tydliga med att detta är ett långsiktigt projekt. De vill hjälpa oss att bygga upp klubben.

– Jag vill att vi blir en mer självgående förening som kan finansiera sig själv och med en ung trupp och unga spelare hoppas vi kunna finansiera vår egen verksamhet i framtiden. Men det är klart att vi hade haft det otroligt tufft om de inte var med i dag.

Hur ska ni få publik till Gävle?

– Det är klart att vi inte räknar med så mycket publik i Gävle, men jag tror vi kommer ha helt okej med folk där. Vi kommer helt säkert vara bra för allsvenska klubbar för vi drar mycket bortasupportrar. I premiären mot AIK kan vi nog komma upp i mellan 3000-5000.

– Men längre fram måste vi bygga upp en supporterskara som kommer till matcherna varje vecka. Det blir tufft i Gävle första året, det hymlar vi inte med. Vi måste jobba hårt och offra oss vilket vi är inställda på.

Adil Kizil har en lång bakgrund i Dalkurd. Länge a-lagets målvakt, här 2009 i samband med en division 2-match mot IF Älgarna.

Om vi går över på det sportsliga och tränarfrågan. Där var det också ganska rörigt med Brännström på väg till IFK Göteborg och det som slutade med sparken och att Azrudin Valentic tog över. Hur tänker du kring det där med lite distans?

– Jag har lagt det där åt sidan faktiskt, just den frågan. Vi fokuserar på att göra det så bra som möjligt nu och vi är väldigt nöjda med ”Vali” hos oss. Han är en otroligt bra tränare och människa som passar in i vårt sätt att jobba. Han borde ha fått sitt erkännande långt tidigare och fått ett jobb i allsvenskan.

– Sen… det är tråkigt att det blev som det blev med Andreas. Jag har all respekt för honom och vi trivdes att jobba tillsammans. Jag har inget ont att säga om honom.

Olof Mellberg och Valentic skördade ju stora framgångar i BP och tog upp laget i allsvenskan. Är han tillräckligt bra för att klara sig utan Olof?

– Ja, det kommer han att vara. Han har varit huvudtränare tidigare och gjort det otroligt bra. När han var i Vasalund var de som bäst i mina ögon, spelade en fantastiskt fin fotboll och han utvecklade flertalet unga spelare. Sen var han i Assyriska också och det var samma där, han gjorde ett stort jobb med små resurser. Han har legat bakom flera spelare som Alexander Milosevic, Kevin Kabran, Joel Qwiberg, Felix Beijmo och Viktor Gyökeres.

– Kombon mellan honom och Olof var väldigt bra tror jag. De hade egenskaper som kompletterade varandra väldigt bra. Jag känner honom sen länge och han har utvecklats enormt genom samarbetet med Olof. Det säger han själv.

Vad har han lärt sig?

– Vali har hyllat Olofs scouting av motståndare och det defensiva arbetet. Olof har hållit en låg profil i media men vad man förstår har han varit en väldigt stark ledare i BP. Vali har lärt sig mycket av Olof men jag tror att Olof har lärt sig ännu mer av Vali eftersom det var hans första tränarjobb.

Hur har spelargruppen reagerat på tränarbytet?

– Väldigt positivt. De är väldigt proffsiga och vet att sånna här saker händer i fotboll. Det är inget konstigt och Vali gick hem i gruppen väldigt snabbt. Han är rak i sitt sätt att vara och coachar och agerar på träningarna. Han är extremt proffsig och noggrann, lämnar inget åt slumpen och har på senare blivit ett taktiskt geni. Där är han långt framme och en av Sveriges bästa.

Vilka ser du som era nyckelspelare för att hålla er kvar?

– Nyckelspelare och nyckelspelare, vi har en väldigt fin grupp. Men det är klart att några stuckit ut extra förra året och nu på försäsongen. Rewan Amin är en spelare som jag vet inte kommer spela i Sverige länge till. Henrik Löfkvist är en annan som tagit stora kliv, en back som bara växer och som vi vet att det finns ännu mer att hämta ifrån.

– Viktiga personer i gruppen är kaptenen Rawez Lawan med ledaregenskaper som blir nyttiga. Nya målvakten ”Aziz” (Abdulaziz Demercan) tror jag inte folk förstår hur bra han är. Sen har vi Kebba Cessay, honom får vi inte glömma. Han har hittat en ny roll sen han kom till Dalkurd och bara växt och växt. Med sin fysik och erfarenhet passar han perfekt i mitten av vår trebackslinje. Viktig på och utanför planen.

Simon Strand har flera starka säsonger i Assyriska och Öster bakom sig. Nu gör han allsvensk debut i Dalkurd. Den 24-åriga ytterbacken kommer närmast från danska Lyngby.

– Av nyförvärven så är vi väldigt nöjda med Simon Strand (Lyngby) som wingback. Både jag och Vali har varit på honom länge från olika håll. En som kan överraska är Leonard Pllana som var utlånad till Norrby i fjol men som fått en ny roll och ser spännande ut. Norrmannen Oliver Berg är en underskattad allroundspelare som löper mycket.

Några nyförvärv på gång?

– Tanken är att få in två offensiva spelare till. Där är vi inte helt klara utan vill få in mer spets utifrån det vi sett under försäsongen och fått svar på. Annars är vi väldigt positiva och känner att vi kommit långt med gruppen och att ledarteamet fungerar väldigt bra. Får vi ihop det sista nu så kan vi göra bra ifrån oss.

Vad är målsättningen för Dalkurd den här säsongen? 

– Vi har inget mål om att ta 30 poäng eller så, det har vi aldrig haft på vår resa genom seriesystemet. Vi jobbar alltid för att vinna nästa match och då spelar det ingen roll vilka vi möter.

Är Dalkurd 2018 underskattade?

– Kanske. Jag vet faktiskt inte hur snacket går kring Dalkurd. Det har varit så mycket fokus på annat i och med flytten och tränarbytet. Jag tror att många tycker att vi spelar bra fotboll och ser liknelser mellan vår och Östersunds resa. Men vi ser det som att vi är lika men väldigt olika. Jag tror inte att allsvenska lag underskattar oss.

– Men jag hoppas förstås att de gör det.