MFF har stora problem med en av sina största affärer inför 2018 – Bonke Innocent. Den nigerianske stjärnans situation ser hopplös ut men efter mängder av utdömande rubriker försvaras han nu av norske stortränaren Arne Erlandsen.
– Jag vet att han har problem. Men Bonke Innocent är ingen dålig fotbollsspelare bara för att han inte är rätt man för MFF, säger Erlandsen till FotbollDirekt.se.

Det är en spelare som under det senaste året är en av allsvenskans dyraste affärer. Förra hösten i augusti så plockade Malmö FF fram 8 miljoner och köpte loss den 21-årige mittfältaren från Lilleström.
I september debuterade han för MFF – mot Elfsborg med ett kortare inhopp. Det tog honom 7-8 tävlingsmatcher innan Magnus Pehrsson valde att släppa fram sin nigerianske storaffär.
Innocents bristande kvalité på träningar i U21 och på träningar med a-laget hade kommit emellan, ett närmast våldsamt spel som flera gånger tvingade Pehrsson att dämpa stjärnan.

Så kom då den där debuten ändå till sist mot Elfsborg. Ett kortare inhopp. Det gick inte bra och där är Bonke Innocent än i dag drygt ett halvår senare.

En norsk expert har dömt ut honom i Fotbollskanalen och han ser inte på långa vägar ut att vara startaktuell för Magnus Pehrsson.
Sportchef Daniel Andersson har mött kritiken bland annat så här:
– Det får stå för dem. Vi scoutade honom och tyckte det var rätt spelare för oss, säger sportchefen Daniel Andersson till Fotbollskanalen.

– Det känns dumt att kommentera vad journalister i Norge spekulerar om. Bonke har jobbat på väldigt bra hos oss, men just nu är andra spelare före.

LÄS: BESKEDET MFF INTE VILL HA 

I dag framträder en delvis ny bild och det från Lilleströms chefstränare, framgångsrike norske Arne Erlandsen, en gång i tiden stort uppmärksammad i Sverige när han tog över IFK Göteborg och blev tvåa första året – men hur han sedan fick sparken året efter (2006).

Erlandsen fick mot sin vilja se Bonke gå till Sverige.
Nu var affären värd stora pengar och Lilleström behövde tjäna pengar men den forne Blåvittcoachen ville aldrig sälja:
– Nej, det ville jag inte men det vill ingen tränare när det är en av dina viktigaste spelare som det handlar om och det var Innocent för Lilleström, konstaterar Arne Erlandsen för FotbollDirekt.se.
– Däremot kan jag väl säga att jag kände mig överraskad över att MFF ville ha honom. Men det enbart för den spelartyp han är. Ja, jag har följt honom och är väl medveten om att han har problem i Sverige och jag är inte överraskad, säger han och utvecklar resonemanget:

– Jag kan ju egentligen inte påstå att Malmö har gjort fel. Jag vet ju helt enkelt inte hur Daniel Andersson och Magnus Pehrsson har tänkt. Jag är övertygad om att man haft en plan och strategi när man bestämt sig för att satsa på honom. Anledningen till att jag blev överraskad av Malmös intresse har mest att göra med han är en typ som inte passar in i ett bollförande lag som exempelvis MFF, säger han och fyller i:

– Bonke är ingen passningsspelare. Han är en stenhård bollvinnare och djupt defensiv i sin roll. Ja, men alltså många gånger bara strax framför egen backlinje.

FotbollDirekt har vidare varit i kontakt med flera norska journalister samt folk i och runt kring Lilleström som ger en väsentligt bättre bild av den unge nigerianen än det närmast mobbade läge han sitter fast här i Sverige med hordvis av negativa rubriker.

Här reaktioner från människor FD varit i kontakt med i fotbolls-Norge:
”En oerhört seriös gutt´´. 

”Älskad av fansen. En favorit”.

”Lilleströms förmodligen viktigaste spelare”.

”Aldrig några disciplinära problem”.

”Han hade ett ganska högt anseende i Tippeligan även om han inte var ett absolut toppnamn. Det han skulle vara bra på – gjorde han bra”.

”Gav alltid allt. Alltid. Men jag tror nog många spelare i bland var lite lättad om han någon gång kanske var sjuk och missade en träning. Det blev mindre hårt då, haha”

”Jag vet vilken besvikelse som riktades mot ledningen när folk förstod att det var klart att han skulle säljas”.

”Hört att folk i Sverige tycker att han kostade stora pengar men det är väl inte så stora pengar för en klubb som Malmö?”

Goda ord. Men samtidigt är Erlandsen noga med att stryka under bilden av att det här är ett namn med klara begränsningar – en spelare som han beskriver som förmodligen är för enkel på en högre nivå.
För den norske tränaren är Bonke en rollspelare och ingenting annat:
– I en klubb som Lilleström som i dag ligger i botten så är han perfekt. Det vill säga med en roll som enbart bollvinnare och defensiv i ett icke bollförande lag. Svårt att vara det i ett lag som Malmö som nästan alltid är spelförande och glöm inte heller bort att han fortfarande är ung.

Ser du Innocent Bonke som en felvärvning av Malmö FF?
– Nej, jag vill inte säga det. MFF har som sagt säkerligen haft en plan och strategi. Daniel Andersson och Magnus Pehrsson och deras scoutchef (Vito Stavljanin)… jag kan själv mycket fotboll men jag är övertygad om att dessa namn kan lika mycket som jag. De har säkert sett och varit övertygade om vad de har sett. Men sedan ska man komma ihåg att vissa spelare fungerar bara inte i vissa klubbar och i synnerhet inte om det börjar så tungt som det gjort för Innocent i Malmö – och att allt blir så starkt negativt.

– Men herregud så här är det i bland. Det händer i de största ligorna och det händer i Tippeligan och i allsvenskan. Det är inte alltid spelare passar in och så ska man komma ihåg att du måste känna förtroende. Det finns ingen spelare i världen som kan lyckas om han inte får känna det och får spela.

Arne Erlandsen fortsätter:
– Sedan måste man ha respekt för att det är ganska stor skillnad på Lilleström och som exempelvis Rosenborg och Malmö FF. Och så ska man också ha respekt för att det är ganska stor skillnad på spelsätt. Att det nu inte fungerar i Malmö gör inte automatiskt Bonke Innocent till en dålig fotbollsspelare, samtidigt som MFF kanske är för hög nivå om han får en roll som han inte har kapacitet för.

Beskriv honom som fotbollsspelare och som människa, den tid du hann lära känna honom (Erlandsen tog över Lilleström i slutet av september 2017):
– En rollspelare. En defensiv nummer sex. Ett ankare djupt ner. En bollvinnare och man-mot-man-spelare. Ingen passningsspelare och utan offensiva kvaliteter. Seriös i allt, professionell, seriös och jobbade alltid hårt. Sedan är det klart att hans spel, har läst om tufft spel på Malmös träningar – det är klart att det var lite av ett problem i Lilleström också -och många gånger ett fult spel.

Hur ser du känslomässigt på den jobbiga situation han just nu lever under i Malmö?

– Det är inget roligt. Det är klart att man känner för honom. Det är som jag har beskrivit en bra kille. Samtidigt är det här vad det handlar om som professionell fotbollsspelare och han tjänar bra med pengar. Han insåg säkert att det skulle bli tufft i en klubb som MFF men valde ändå att flytta. Det är en del av spelet och verkligheten som fotbollsspelare.