Två stora matcher Djurgården på söndag – derby mot AIK i cupsemifinalen, samma dag spelar Djurgården Hockey kvartsfinal i SM-slutspelet. AIK har försökt flytta tillbaka cupderbyt från klockan 18.15 till klockan 15.00. Något som skulle skapa matchkrock för Djurgårdssupportrarna. Men AIK fick nej på sin förfrågan:
– AIK kom in med en framställan om att flytta tillbaka matchen, men vi såg inte tillräckliga skäl för det, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté,  till FotbollDirekt.se.

I går blev det klart: Derby i svenska cupens semifinal på söndag. AIK tar emot Djurgården på Friends Arena. Det efter att AIK slagit ut Örebro (2-0) i sin kvartsfinal. AIK lottades som hemmalag och följaktligen går matchen i Solna, klockan 18.15 på söndagen den 18 mars.

Sedan tidigare står det klart att Djurgården Hockey spelar kvartsfinal i SM-slutspelet på söndag, klockan 15.

Att det kunde bli derby mellan Tvillingklubbarna i en semifinal stod klart efter att cupens slutspel lottats förrförra helgen. AIK kom då med en framställan om att flytta matchtiden för en eventuell semifinal, från klockan 18.15 till klockan 15.00.

Något som skulle innebära en matchkrock för djurgårdsanhängarna – med matchstart i  cupsemin och hockeykvarten exakt samtidigt.

Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, säger att man nekat AIK att flytta matchen bakåt i tid – det blir klockan 18.15 och inget annat.

– Vi gick redan i november ut med information om tider till alla klubbar som då var kvar i cupen. I den informationen så stod det klart och tydligt att cupsemifinalerna spelas lördag och söndag den 17-18 mars klockan 18.15, säger Sager till FotbollDirekt.se.

– AIK kom i förra veckan med en framställan om att de ville spela klockan 15 i en eventuell semifinal. De kom med det efter sin gruppspelsmatch mot Halmstad, då det stod klart skulle gå till slutspel. De menade att derbyn i Stockholm på helgerna ska gå tidigare på dagen, man vill gör de matcherna mer familjevänliga.

Sager berättar att tävlingskommittén i går beslutade att låta matchtiden ligga fast:

– Den här saken behandlade vi i går, och det gjorde vi innan AIK:s match mot Örebro. Dels tog vi in yttrande från C More som har sändningsrättigheten och hade förberett allt för sändning klockan 18.15. Och även från Djurgården som sade nej till ändrad matchtid i och med att de har hockeykvartsfinal klockan 15 på Hovet.

– Dessutom hade vi yttrande från polisen. De sade att de helst ville att matchen gick så tidigt som möjligt, och föredrog alltså klockan 15 som var AIK:s förslag.

Hur motiverar ni beslutet?

– Vi menar att det ska ligga fast eftersom datum och matchtider annonserats så pass tidigt, redan i november. Och ingen klubb – inte heller AIK – hade några invändningar mot den information de fick i november. Det i kombination med C More gjort alla förberedelser inför den här matchen, med tablåtider och allt, utifrån matchtiden klockan 18.15. Dessutom utifrån att Djurgården sagt nej med hänsyn till deras hockeykvartsfinal. Därför sade vi nej.

– Tävlingskommitténs uppfattning – och vi delar den med Sef-klubbarna – det är att det generellt är bra att de här derbymatcherna i Stockholm går tidigt, för att göra dem mer familjevänliga och undvika stök. Men i det här specifika fallet så ansåg vi att det inte var motiverat: Vi hade annonserat tiderna för klubbarna så pass tidigt och C More var inställt på detta. Dessutom tycker vi att det ska finnas tydliga ramar när vi är så här långt fram i turneringen.

Att tv-bolaget inte ville ändra tid hade framför allt tablån att göra säger han:

– De handlar framför allt om reklamtider, tablåer och sponsorer. Den ska visas i TV12, som är en bredare kanal och når ut till fler tittare. Det fanns ingen annan plats i tablån.

De (C More) har ju även sändningsrättigheterna i hockeyn, har det varit ett skäl för dem också?

– Det har inte varit något huvudskäl för dem i sitt yttrande. Utan det var att de har haft den här tiden för cupsemin inplanerad länge och sålt reklamtid utifrån matchtiden 18.15. Sedan att de har rättigheterna där också, det må vara hänt. Men det är inget som de kommunicerat med oss, att det skulle spela in för dem.