Djurgårdsstjärnan Kerim Mrabti, 23, har lagt januariturbulensen bakom sig och ser framåt. I en intervju med FD berättar han om utlandsbuden i vintras, VM-drömmen, ett större ansvar och att han vill vinna en titel med Djurgården innan han går utomlands. 
– Jag kommer kliva fram ännu mer i år och bli den där offensiva nyckelspelare som Djurgården behöver, men även bli en blågul spelare, säger han till FotbollDirekt.se. 

2017 var en väldigt lyckad säsong i Kerim Mrabtis karriär.

I sin oftast släpande anfallsroll stod han för åtta mål och sju assist när Djurgården slutade trea i allsvenskan och kvalificerade sig för Europaspel – för första gången på tio år. Blåränderna knep tredjeplatsen i den sista matchen mot Kalmar efter två mål av Mrabti

Med en lyckosam säsong, ett utgående kontrakt (2018) och en kallelse till januariturnén började utländska klubbar intressera sig för 23-åringen, och i slutet på januari kom uppgifter i engelsk press om att klubbar som Huddersfield, Newcastle och Udinese jagade Mrabti.

Ett konkret intresse fanns det också, bekräftade Djurgårdens sportchef.

– Vi har haft diskussioner med någon klubb, och vi har också fått några bud som vi tackat nej till, sa Bosse Andersson till Expressen.

I samband med att fönstret stängdes saknades Mrabti på en träning, där medieuppgifter berättade att han inte dök upp för att han ville lämna klubben. Något som snabbt dementerades både av klubben och spelaren.

Med lite distans till händelsen berättar Mrabti att han inte är besviken att det inte blev något i vintras.

– Det var inte mycket aktivitet i början av fönstret utan allt slog till de sista två-tre dagarna. Jag hade ett par konkreta bud och bytte agent där i samma veva. Sedan fick jag ledigt från Djurgården av familjeskäl och det blev inte bättre av att någon sagt att jag vägrade träna. Det stämde absolut inte och blev ganska turbulent, säger han till FotbollDirekt.se.

Hur nära var det att du lämnade och kan du säga något om vilka klubbar det var som ryckte i dig? 

– Intresset var stort och konkret. Jag vill inte säga något om vilka klubbar det var, men jag kan säga att det var som mest konkret från Englands högstaliga. Men det blev lite tätt inpå alltihop. Jag var mitt i en försäsong och hade kommit in i rakt in i deras säsong. Tajmingen var inte den bästa och jag är glad att jag blev kvar i Djurgården. Jag har laddat om och det har känts väldigt bra på försäsongen, så får vi se om det händer något i sommar eller efter säsongen.

Du är fortfarande sugen på att ta steget utomlands inom en snar framtid? 

– Ja, jag har haft en bra dialog med Bosse sedan jag kom hit. Mitt kontrakt går ut efter säsongen och det är klart att man alltid lyssnar på ett erbjudande om förlängning. Samtidigt har jag ambitionen att komma ut och det hör ihop med mina ambitioner, krav på mig själv och den målbild jag har.

Det skrevs om klubbar i England och Italien nu i vintras. Vilken liga skulle du helst gå till?

– Min styrka är att jag är en flexibel tempospelare med bra speluppfattning och som kan spela på flera positioner. Drömmen är att vara i Tyskland och Bundesliga. Det påminner om Sverige både till livsstilen och läktarkulturen även om det är någon grad högre. De svenskar som varit där talar gott om Tyskland och jag tror på många sätt att jag hade passat bra där. Sedan är England och Premier League en av världens bästa ligor också, jag stänger inga dörrar för något men drömmen är Bundesliga.

Om vi går tillbaka till Djurgården. Ni har tappat flera tongivande spelare – hänger ännu mer på att dig och att du tar större ansvar i år?

– Vi tappade spelare som Kim Källström, Mange Eriksson, Othman El Kabir, Elliot Käck och Gustav Engvall. Det är klart att de är svåra att ersätta men jag känner att vi fått in bra spelare som Dzenis Kozica. Sedan är Haris (Radetinac) fantastiskt bra just nu. Han är tillbaka på sin nivå den här försäsongen. Andra som Jesper Karlström och Tino (Kadewere) har också tagit chansen.

– Men det är klart. Jag känner att jag kommer kliva fram ännu mer i år och bli den där offensiva nyckelspelaren som Djurgården behöver, men även bli en blågul spelare med mina kvaliteter.

– Djurgården har haft starka målskyttar men nu är det kanske jag som måste bli en sådan nu. Det är det jag strävar mot och vill vara och jag känner absolut att vi har ett lag som kan bjuda på väldigt bra fotboll och placera oss minst lika högt i tabellen som i fjol.

I helgen väntar svenska cupen-semi mot ett stjärnspäckat AIK som inte gör någon hemlighet om att guldet är målsättningen för 2018. Har ni någon chans att rå på AIK?

– Det blir en grym match där vi har stora chanser. Nu är vi ett år bättre med Özcans taktik och vi är många som är tryggare nu jämfört med förra året där alla började på noll. Jag känner att vi kollektivt kommit mycket längre och vårt försvarsspel ser väldigt bra ut. Vi har fyra raka nollor och visat att vi är ett bra lag.

– Jag värderar cupen jättehögt. Oavsett om det är AIK eller Örebro, det blir ju en extra grej för fansen och media nu, och det är klart att vi vill vinna ett derby. Men fokus ligger på att ta sig till final och jag ser fram emot matchen väldigt mycket.

Hur skulle det vara att få vinna en titel innan du lämnar klubben?

– Det var längesen Djurgården tog en titeln och det är klart att det även är ett personligt mål. Nu har vi redan kvalificerat oss till Europa och det kan göra att vi släpper lite på axlarna. Vi spelar för titeln och vi har goda chanser att gå till final.

På torsdagen tas landslagstruppen ut till träningsmatcherna mot Chile och Rumänien – och den 15 maj plockar Janne Andersson ut den trupp som reser till VM i Ryssland. Kerim Mrabti fanns med på landslagets januariturné och hoppas kunna göra det Ken Sema och Oscar Lewicki bevisat vara möjligt.

– Det kändes bra på januariturnén och jag känner att jag hade en bra dialog med Janne och Petter (Wettergren). Jag fick spela i båda matcherna och tror att jag gjorde ett bra intryck. Sen är det klart att konkurrensen är tuff om platserna i VM-truppen, men Sema och Lewicki har visat att det går för allsvenska spelare att slå sig in. Det är klart att det vore en dröm för mig att komma med både nu och i framtiden.