Foto: Bildbyrån

Nu börjar det dra ihop sig på riktigt. Framme i semifinaler i Svenska Cupen och den allsvenska premiären kryper allt närmare. En liten tillbakablick på kvartsfinalerna och självklart några rader om de semifinaler vi har framför oss.

Det krävdes ingen rymdforskarutbildning för att gissa rätt utgång i kvartsfinalerna och även om det resultatmässigt var fyra jämna kvartsfinaler så hade jag flytet den här gången och satte samtliga fyra semifinallag. Det händer inte varje dag.

IFK Göteborg gjorde en helt ok insats mot Malmö FF men som många anade på förhand så gick MFF segrande ur striden denna gång. Malmö är av förklarliga skäl klart närmare ett ”färdigt” lag och att laget är vidare till semifinal är ganska väntat i mina ögon. Blåvitt gjorde vad man kunde och har mer tid på sig att bygga vidare. Sportchefen Mats Gren har efteråt sagt att målsättningen ”runt en sjätteplats” är rimligt i år. Malmö siktar som bekant högre och ”ska” vara bättre, både nu och under säsongen, men göteborgarna gav sig inte utan kamp.

***

Östersund är även de vidare till semifinal och ställs mot just Malmö FF, men mer om det senare. GAIS ”försvarade” Superettans färger i kvartsfinalspelet och man gjorde det med den äran. Många har hyllat laget för dess framfart och även efter förlusten var det många som imponerades. Jag tycker också att GAIS har imponerat, men i den här matchen var man ett nummer för litet. Visst satt det hårt inne resultatmässigt och ÖFK fick definitivt slita för att vinna men sett över 90 minuter var det inget större snack om vilket lag som var det bättre. Det är målen som räknas och allt annat än att ÖFK tog sig vidare hade varit en skräll.

GAIS ska ta med sig ett väldigt bra gruppspel och en väl genomförd kvartsfinal, nu gäller det att leva upp till alla goda vitsord när serien startar. Med det man har presterat lär strålkastarna lysa starkt på laget och troligen kommer den här försäsongen att stämpla laget som ett av de tippade topplagen.

Östersund då, ja laget ”mal” vidare och även om det satt långt inne visar man upp ungefär samma tydliga idéer som innan och det som saknades i den här matchen var den inte oviktiga detaljen att göra mål. Ska man nå hela vägen krävs skarpare aktioner i den offensiva tredjedelen, det med start på lördag.

***

Djurgården och BK Häcken möttes i den på förhand mest ovissa kvartsfinalen och efter en match där BK Häcken i många stycken var väl så bra som Djurgården blev det stockholmarna som drog det längsta strået efter mål av Tino Kadewere. Fjärde säsongen  i Djurgården för Kadewere nu, och han kan få en större roll i år än tidigare. Han har skapat mycket på försäsongen och kanske går mot ett genombrott 2018? Hisinge-gänget har haft en ytterst vinstrik försäsong och har varit visat stryka under nye tränaren Andreas Alm. Besvikelsen efter uttåget var stor och med lite marginaler med sig hade resultatet mycket väl kunnat svänga till deras fördel. Det är ingen tröst men ibland är en förlust precis vad man behöver för att ta nästa steg, och det är precis vad BK Häcken vill göra i allsvenskan 2018.

Djurgården har stora förhoppningar om den här säsongen och har nu fortsatt möjlighet att slåss om en titel, något man inte har vunnit på ett tag. Med en hel del ordinarie spelare borta från fjolårets trupp är det ett delvis nytt lag som man håller på att bygga ihop och man har av cupspelet att döma lyckats väl så här långt. Av det jag har sett av laget hittills känns Kerim Mrabti som den absoluta nyckelspelaren, främst då offensivt. Att Jonas Olsson är en nyckel i backlinjen är självklart. Djurgården har fortsatt på förra årets spår, att hitta vägar att vinna matcher, och det är ju det enda som faktiskt räknas.

***

AIK slog som väntat ut Örebro SK efter en match där eftersnacket så klart handlade om Jesper Nyholms obehagliga och allvarliga skada. Det var en otäck smäll och ett benbrott som kommer ta tid att läka, låt oss hoppas att allt går väl för Nyholm och att han återkommer till den nivå han har i sig.

AIK tog ett stadigt grepp om matchen från start och ledningsmålet var ett väldigt fint mål. Passningen från Nabil Bahoui, djupledslöpningen och förarbetet av Robert Lundström och bredsidan av Tarik Eloyounoussi var ett skolboksexempel på hur man kan göra mål.

Matchen kom av naturliga skäl av sig vid Nyholms skada (och Omohs utvisning) och ÖSK fick slita väldigt hårt defensivt. AIK:s skickliga spelare hade stort bollinnehav, lät ÖSK springa och kontrollerade matchen på ett bra sätt. Örebro vek inte ned sig och hade några bra lägen, främst vid fasta situationer, men mäktade inte med att störa AIK med en man mindre under en så lång period. AIK rättvist vidare, det kan vi vara överens om.

***

Nu stundar alltså Östersund – Malmö FF (på lördag) och AIK – Djurgården (på söndag). Skapliga matcher, minst sagt.

Det blir givetvis två rejäla värdemätare för de inblandade lagen och det stundar en högintressant helg. Östersund har varit igång lite längre med tävlingsmatcher i och med dubbelmötet med Arsenal och kan med säkerhet känna att de kan skaka Malmö på allvar. MFF å andra sidan har sakta men säkert tagit steg under försäsongen och även fast man inte imponerade mot Blåvitt visade man glimtar av den klass jag tror att det här laget verkligen har.

Pressen ligger inte mer eller mindre på något lag här och jag vill nog fundera lite mer på vem man ska hålla som favorit i det här mötet, känslan är initialt att det blir en mycket jämn tillställning.

***

AIK – Djurgården väntar alltså, redan i mitten av mars. Fint så, derbyn vill man ha så många som möjligt och att det nu, igen, blir ett 08-derby innan den allsvenska starten känns kittlande. Det innebär med stor sannolikhet rejält med publik, allsvensk inramning och så klart de alltid närvarande derbynerverna.

Det allt jämn rådande faktumet att Djurgården inte har vunnit ett derby på väldigt länge kvarstår och kommer att göra så tills man bryter det mönstret. I den kommande semifinalen slår Djurgården i underläge och det behöver alltså inte vara en nackdel. De har försökt på många sätt och även inför detta möte är det bara att ”göra läxan” och gå ut och köra.

AIK ser stabila ut defensivt och semifinalen bli så klart ett riktigt test på vart man står. Offensivt finns det massor av alternativ och som jag sa inledningsvis, det här blir en riktig värdemätare för alla inblandade. Nu räknar vi ner till helgen, låt det gå snabbt!