Foto: Bildbyrån

Fler allsvenska seniorspelare kan komma att synas i U21-allsvenskan i år. Regeln om max antal överåriga spelare har tagits bort inför årets säsong. Något som utnyttjats av flera klubbar i premiäromgången – i stort sett ordinarie allsvenska startelvor mot mer juniorbetonade lag:
– Den här ändringen har klubbarna själv enhälligt röstat fram. Vi ser ingen anledning att detaljstyra det här, utan det är upp till klubbarna själva, säger Sef:s sportdirektör Stefan Lundin till FobollDirekt.se.

Fler allsvenska seniorspelare kan synas i U21-allsvenskan i år. Regeln om åldersbegränsning har tagits bort inför årets säsong. Tidigare kunde lagen använda max fem överåriga spelare (sex om målvakten var överårig) i match i U21, i år är det fritt fram att spela ett rent seniorlag.

Något som flera klubbar i premiäromgången utnyttjat. Hammarby startade i gårdagens premiär mot Brommapojkarna med sju överåriga spelare, där tre andra i startelvan (Marcus Degerlund, Leo Bengtsson, Sander Svendsen) kan betecknas som startspelare eller nära en startelva för Bajen i allsvenskan.

I dag möttes Djurgården och IFK Norrköping, där Djurgården igår blev klart för semifinal efter kvartsfinalseger mot Häcken. Norrköping blev utslagna i gruppspelet och kom med närapå en allsvensk startelva. Det slutade 5-1 till Norrköping. Liknande förutsättningar mellan IFK Göteborg och Malmö FF, som spelar just nu: Flera allsvenska namn i Blåvitt, medan MFF startar med yngre talanger.

Sef:s sportdirektör Stefan Lundin berättar att klubbarna velat få till den här förändringen:

– Det här klubbades på ett sportchefsmöte den 12 oktober i fjol. Alla var helt eniga i att vi skulle göra den här förändringen, så det var ett enhälligt ja för det här, säger Lundin till FotbollDirekt.se och utvecklar om bakgrunden till beslutet:

– En orsak till det här är att det under många år var flera klubbar som kände sig drabbade, de kunde inte använda spelare de skulle vilja använda. Målet med serien är ju att ge unga spelare chansen att möta seniorspelare. Man kände att ”om tillfälle ges, ska man inte kunna få använda den här sjunde seniorspelaren som behöver speltid?” Sedan på superettannivå har det varit svårt för vissa lag att få ihop lag framemot hösten exempelvis.

Det ser nu ut som att några klubbar använder U21-serien som träningsmatcher för sina a-lag inför allsvenska premiären. Men ett sådant scenario var inget man diskuterade då, säger han:

– Nej, det var det inte. Det här är en utvecklingsserie, det ska vara en mötesplats för juniorspelare och seniorspelare. Så vilka som går vidare i cupen och inte, det är inget vi diskuterat.

– Vi ser ingen anledning att detaljstyra det här, utan det är upp till klubbarna själva. Vi uppmanar klubbarna att ha en dialog sinsemellan inför match, att man pratar ihop sig kring vilka lag man tänker ställa upp med, säger Lundin, som känner sig säker på att klubbarna kan ta det här ansvaret:

– Vi tycker att klubbarna har visat det tidigare, i det stora hela. Det är några enskilda matcher där det inte blivit så, och då har det blivit vågor på vattnet av det. Men det här förstår klubbarna själva. Det blir inget roligt om man kommer med nästintill ett a-lag och får möta 16-17-åringar, det ger inget för någon av parterna. Så det här gäller ju åt båda håll.

– Vi vill att det ska vara jämna matcher, det vill alla inblandade. Vi ger klubbarna stort ansvar här. U21 är främst tänkt att vara en utvecklingsserie. Tanken är att yngre talanger chansen att känna på att möta färdiga seniorspelare, det är huvudsyftet. Vi ser ingen risk att det blir en seniorserie, det tjänar inte klubbarna själva på heller.

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg säger att man i gårdagens möte med Brommapojkarna gjorde just det som Lundin uppmanat klubbarna att göra.

– Det gjorde vi i går mot BP, Stefan Billborn hade pratat med BP och talat om för dem att vi tänkt komma med i princip hela a-truppen, hur såg de på det? De sade att ”då gör vi så också”, sedan hade vi några fler a-spelare men det var ganska jämnt antal ändå, säger han till FD.

– Det är vi klubbar som drivit igenom det här, Stefan Lundin har lyssnat på oss. Så det här är något som klubbarna velat få igenom. Vissa lag har i vissa skeenden behov av att matcha andra spelare, då kan regeln bli en begränsning istället. Nu finns inte den begränsningen men det innebär inte att klubbarna kommer spela allsvenska elvor hela tiden.