Foto: Bildbyrån, IBL Bildbyrå

AFC Eskilstuna har valt ett annorlunda och inte helt okontroversiellt resmål för träningsläger: Vitryssland. Tio dagar i det som ofta kallas ”Europas sista diktatur”. AFC:s ordförande Alex Ryssholm försvarar valet av lägerdestination:
– Vi står utanför politik, det är bara sporten som gäller för oss. Det är väldigt bra faciliteter här, vi får bra förutsättningar, säger Ryssholm till FotbollDirekt.se.

AFC Eskilstunas sejour i allsvenskan blev ettårig och nu laddar klubben för omstart i superettan.
I och med att AFC missade gruppspelet i cupen så valde man att lägga in ett sent utlandsläger inför seriestarten i superettan. Då föll valet på en annorlunda destination: Ett tiodagars läger i vitryska huvudstaden Minsk. AFC reste i lördags och stannar till nästa tisdag.

– Vi är första laget från Sverige som är här. Vi är nyfikna. Vi hade inte planerat något läger och jag fick tips från en norsk klubb där jag känner folk. De bjöd in oss för att titta på faciliteterna och vi nappade, säger AFC:s ordförande Alex Ryssholm till FotbollDirekt.se.

– Det har varit bättre än vi trodde, det är vädret som är likadant som hemma i Sverige men det var vi förberedda på. När det gäller faciliteter och allt runtomkring så är det jättebra, bra hotell, bra anläggning, allt runtomkring funkar jättebra. I och med att vi inte var med i svenska cupen så tyckte vi att det här var bra som en uppladdning inför seriestarten.

I flera av de allsvenska storklubbarna så har valet av träningsläger blivit en het fråga de senaste åren. Malmö FF och IFK Göteborg valde exempelvis bort läger i Dubai efter att supportrar protesterat. Nu åker AFC alltså på läger Vitryssland, ett land som ofta kallas ”Europas sista diktatur”.

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko har suttit vid makten i snart 24 år. Han kom till makten i juli 1994 och har vunnit fem raka val, där valen av utländska observatörer pekats som riggade på förhand.
Vid senaste valet uppges Lukasjenko ha fått uppemot 90 procent av rösterna. All media i landet är kontrollerad av staten i det slutna landet. Alex Ryssholm säger att det inte fanns några betänkligheter kring att resa till Vitryssland – AFC står utanför det politiska, anser han:

– Vi står utanför politik, det är bara sporten som gäller för oss. Vi känner inte av någon diktatur, det är ingen som följer efter oss när vi åker omkring här. Jag var här själv för 40 år sedan, det har ändrats mycket sedan dess.

– Du kan fråga våra svenska grabbar som är med här, jag tror inte de skulle säga att det är något speciellt med det här, det är som att åka till Danmark eller vad som helst. Vi märker inte av något av det här, det känns öppet.

Istället framhåller han de goda faciliteterna och möjligheter till ett sportsligt kvalitativt läger till överkomligt pris för en svensk superettanklubb.

– Vi ska spela två matcher mot riktigt bra motstånd, två högstadivisionslag. Det är Dynamo Minsk och FK Krumkachy Minsk, två väldigt bra motståndare. Om vi klarar att stå emot ett lag som Dynamo Minsk så har vi ett kvitto på att vi kommer klara oss bra i superettan.

– Vi har varit i Spanien, vi har varit i Turkiet. Det är ungefär samma väder här som i Sverige, vi tycker det är bra att adaptera oss till det. Det tar inte mer än några timmar att flyga hit från Sverige, flyget gick från Arlanda och sedan var vi på plats två timmar senare. Det är också ganska billigt, och vi har väldigt bra faciliteter med ett superbra rehabcenter. Såhär långt känns det bra att vara här.