Efter tre säsonger i Djurgården valde Elliot Käck, 28, att lämna allsvenskan för att testa vingarna i den norska nykomlingen IK Start. Och han kunde inte fått en bättre start på säsongen.
– Nu har jag gjort lika många mål som i Djurgårdströjan!, säger han till FotbollDirekt.se. 

Vänsterbacken fick i ett sent skede ett nytt kontraktsförslag med Djurgården, men valde i stället att skriva på för den storsatsande nykomlingen IK Start i början på december.

Start, som har förre Djurgårdstränaren Mark Dempsey vid rodret, har sedan en tid tillbaka nya ägare som gjort stora pengar inom spelvärlden. En ny arena står på plats i Kristiansand och en välkänd sportchef i Tor-Kristian Karlsen, som bland annat jobbat som scout i Watford och Bayer Leverkusen samt verkat som sportchef i AS Monaco (2012-2013).

Den nya satsningen kunde inte fått en bättre start, både för klubbens och Elliot Käcks del. I premiären av norska Eliteserien slog man Tromsö med 4-1 där såväl Käck som förre BP-spelaren Kevin Kabran noterades i målprotokollet.

– Det var verkligen skönt. Jag är inte direkt någon van målskytt så det var lite ovant att få fira ett mål på det sättet, säger Käck, som nu gjort lika mål i Start som på tre säsonger i Djurgården, till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Vi har fått ihop ett rätt så bra lag där Mark (Dempsey) är en riktigt duktig tränare. Det kunde man ju se redan när han hade Djurgården. Det känns som vi har något bra på gång.

Känner du att du fått stort förtroende sen du kom från Djurgården? 

– Absolut. Mark visste vad han fick när Start tog in mig och jag har i princip spelat i alla matcher på försäsongen. Det har gått bra och det är en trygghet att jag vet exakt vad han vill få ut av mig som vänsterback. Vi spelar 4-3-3 och han står för en offensiv och passningsorienterad fotboll vilket passar mig bra.

Premiären spelades inför 3068 åskådare i minus en grads kyla och snöfall.

– Det var inte optimalt för publiken direkt. Det lär bli det dubbla när vädret blir bättre. Nu är nästa match mot Stabaek uppskjuten och sen är det landslagsuppehåll, så lite speciellt att spela första omgången och sen är det ingen match förrän om tre veckor.

Har du hunnit märka några skillnader mellan svensk och norsk fotboll? 

– Litegrann, men mest efter att ha hört det från de andra i laget. Det är väl lite fler lag som spelar mer direkt fotboll här. Allsvenskan är mer inriktad på possession och här är det rakare spel. Men det verkar komma hit också, de bästa lagen som Rosenborg, Molde och Strömsgodset försöker spela efter gräset och det gör vi också.

Vad är klubbens ambitioner?

– Det är ett projekt på lite längre sikt. Vi ska väl etablera oss som nykomling i år, men redan nästa år ska vi kunna slåss i toppen. Vi har nya ägare, en sportchef som både är kunnig och etablerad – sen har vi värvat runt åtta nya spelare inför den här säsongen. Man märks att det är ett jäkla go i staden och i klubben.

Även Kevin Kabran fick en bra start på säsongen?

– Ja, Kevin är riktigt duktig. Han hade en lyckad match med mål och assist till mig. Vi spelar tillsammans på vänsterkanten, han har sett bra ut och de tror mycket på honom. Det visade de genom att investera flera miljoner i honom när han köptes loss från BP.

Trivs du bra i Kristansand då? 

– Det är bara bra här. Det är mindre än Stockholm men ändå en 90 000-stad så det är ingen håla. Staden är väldigt fin med vatten överallt. Sen längtar man ju till sommaren för då lär det märkas ännu mer.

Du har inte hunnit sakna Djurgården ännu? 

– Jo, men det är klart att jag hade en bra period där. Men det känns jäkligt kul att testa något nytt också. Jag har följt med så gott jag kunnat härifrån.