Mohamed Buya Turay vill lämna AFC Eskilstuna. Efter nio mål under allsvenska debutsäsongen så vill anfallaren ta chansen högre upp – Djurgården och Östersund uppges finnas bland intressenterna. Nu är AFC beredda att möta anfallarens vilja med en utlåning:
– Vi försöker hitta en lösning för honom. Det kan bli så att han lånas ut, säger AFC:s ordförande Alex Ryssholm till FotbollDirekt.se.

Mohamed Buya Turay gjorde nio mål under sin allsvenska debutsäsong i fjol. Flera klubbar uppges visa intresse för den anfallaren, både i Sverige och i utlandet. Franska klubbar som Montpellier, Rennes och Dijon har nämnts, och här hemma uppges Djurgården och Östersund intresserade.

AFC åkte ur allsvenskan, och Buya Turay har tidigare visat stort missnöje med situationen, då han hoppats få lämna klubben efter degraderingen. Två år återstår på kontraktet med AFC som nu alltså börjar om i superettan.

Klubben är i Vitryssland för ett tio dagar långt träningsläger. På AFC:s hemsida listas samtliga spelare som åker med på lägret – Buya Turay saknas på den listan.

AFC:s ordförande Alex Ryssholm förklarar varför.

– Han har varit sjuk och vi ville inte riskera något där. Det är fler spelare som har stannat hemma, Aaron (Zahui) är också hemma. Så det är därför, säger Ryssholm till FotbollDirekt.se.

– Det är synd att Buya inte är med här, det är många andra klubbar på plats här och de hade kunnat se vilken fin spelare han är. Men vi valde att ta det säkra före det osäkra.

När det gäller Buyas missnöje med situationen och vilja att lämna så svarar AFC-ordföranden att man från klubbens sida har stor förståelse – lösningen kan nu bli att han lånas ut. Att det skulle finnas något ont blod mellan spelare och klubb förnekar han:

– Nej, nej, nej, absolut inte. Det där med hans missnöje, det har blivit lite uppförstorat i media. Att han skulle vilja lämna till varje pris, så är det inte. Han är en ambitiös kille, han vill uppåt. Och han håller alldeles för hög klass för superettan, han ska spela minst i allsvenskan. Vi ska inte stå i vägen för det, vi ska inte vara sådana, säger Ryssholm och berättar vidare att det nu kan bli tal om en lånelösning för att Buya ska få spela högre upp:

– Vi tittar på det, att han kanske kan gå på lån till en klubb. Sedan är det inte min huvuduppgift, det är sportchefen Azad (Budak) som jobbar med den frågan.

Utlåning, till en allsvensk klubb då eller? 

– Det kan vara i allsvenskan eller utlandet. Det återstår att se. Vi löser detta på något sätt.