Foto: Bildbyrån

På tisdag gästar Örebro Friends Arena för kvartsfinal i Svenska cupen mot AIK. Trots att Martin Lorentzson lämnade den svartgula klubben efter 2014 års säsong medger han att det fortfarande inte är vilken match som helst.
– Det är alltid lite extra speciellt att möta AIK. Jag snackar fortfarande med några som är kvar där så det ska bli kul att träffa dem igen, säger Lorentzson till FotbollDirekt.se. 

Det var dramatiskt på flera håll och kanter i Svenska cupen-gruppspelet. Allra mest rafflande var det mellan Örebro, Helsingborg och IFK Norrköping. Samtliga tre lagen slutade på fem poäng, men tack vare ett ynka mer gjort mål än HIF gick ÖSK vidare.

Det målet av Örebro gjordes i 92:a minuten mot IFK Norrköping, en fullträff av Filip Rogic som innebar att ÖSK sköt bort hemmalaget Norrköping från kvartsfinalplats. För FotbollDirekt berättar rutinerade Martin Lorentzson om dramatiken.

– Vi visste om förutsättningarna. Det kunde räcka med kryss om HIF inte skulle vinna med mer än tre mål (de vann med 3-0). Vi kvitterade mot Norrköping direkt efter deras 1-0-mål, men sedan gjorde de 2-1 sent i matchen och vi visste då att vi var tvungna att göra mål. Vi fick in 2-2 i 92:a minuten och jag sprang direkt bort till coach för att få info om den andra matchen. ”Håller vi det här är det klart”, sa han så det var bara att kriga. Det var häftigt.

Utifrån sett var det lite av en skräll att ni gick vidare och inte Norrköping. Håller du med eller ser du det på ett annat sätt?

– Jo men de var väl favoriter, de kom ju före oss i tabellen i fjol och så, men för oss själva hade vi kanske en annan bild. Vårt mål var ju att gå vidare.

I kvartsfinalen väntar AIK på bortaplan nu på tisdag. För Martin Lorentzson blir det ett kärt återseende till Friends Arena. Högerbacken kom till Gnaget 2010 och var given i försvaret under sina fem år i klubben. Efter säsongen 2014 lämnade Lorentzson AIK, men känslorna finns fortfarande kvar.

– Det är alltid lite extra speciellt att möta AIK. Jag snackar fortfarande med några som är kvar där så det ska bli kul att träffa dem igen, säger 33-åringen.

LÄS: VARNAR ÖREBRO FÖR AIK-STJÄRNAN 

Per Karlsson och Anton Salétros är två spelare som är kvar sedan Lorentzsons tid, även Nabil Bahoui och Alexander Milosevic som nu återvänt. Det är dock Kyriakos Stamatopoulos som Lorentzson har bäst kontakt med.

– Ja, det är vi som har mest kontakt. Och så Nisse som tyvärr fick sluta…

Hur kände du när ni fick AIK i kvarten?

– Kul! Vi visste att det var 50 procents chans att få möta ett Stockholmslag (Djurgården eller AIK) eller att vi skulle få en lång bortaresa (Östersund eller Malmö) så på så sätt var det ju skönt med Stockholm. AIK är ett bra lag så det blir en utmaning.

Efter tiden i AIK blev det ett halvår i Åtvidaberg innan Lorentzson något överraskande skrev på för Coventry i engelska League One. Tiden i klassikerklubben blev dock inte vad högerbacken hade hoppats på och sedan sommaren 2016 har han spelat i Örebro.

– Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig fotbollsmässigt. Jag åkte på skador som jag inte haft förut och fick ingen bra start. Jag spelade väl tio matcher och det var en kul grej men rent fotbollsmässigt hade jag velat att det skulle gått lite bättre…