Foto: Bildbyrån

På tisdag drabbar AIK samman med Örebro i Svenska cupens kvartsfinal. Då ställs Oscar Linnér mot den hårdskjutande Nahir Besara. Målvakten medger att han inte har någon överdriven koll på Besaras högerfot, däremot varnar 21-åringen ÖSK för en viss Nabil Bahoui.
– Han har en extremt jobbig bollträff, berättar Linnér för FotbollDirekt.se. 

Tio mål och sju assist i fjol för Örebro. Nahir Besara svarade för ett mäktigt 2017 och visade den allsvenska fotbollspubliken vilken fantastisk högerfot han har. Med sina luriga, vobblande skott ställde 27-åringen många målvakter, bland annat Andreas Isaksson när han prickade in en läcker frispark bort mot Djurgården i höstas.

En målvakt som stjärnan inte gjort mål på är Oscar Linnér och när FotbollDirekt når 21-åringen konstaterar han följande om ÖSK:s kanske största hot mot AIK i Svenska cupens kvartsfinal på Friends Arena tisdag kväll.

– Det var väl han som gjorde mål mot Norrköping senast? Där visade han att han har ett vasst skott och det är något som vi måste vara med på. Sådana skott är väldigt svåra att försvara sig mot. Bollbanan blir väldigt läskig och målen som kommer till genom dessa skott ser kanske billiga ut, men de är extremt svåra. Vi får vara på tårna och för min del gäller det att stå på benen och inte slänga mig för tidigt. Bollen ändrar ju riktning så det blir snarare en reflexräddning trots att det är ett distansskott, men vi ska nog klara detta, konstaterar Oscar Linnér för FotbollDirekt.se.

Vem i AIK har det mest fruktade skottet? 

– Om alla får samma skottläge och en bra träff, då är Nabil Bahouis bollträff riktigt jobbig. Bollarna blir ordentligt fladdrande och han får till ett ordentligt tryck. Som målvakt kan man då få det hett om öronen. Ja, hans bollträff är extremt jobbig. Du kan ju ringa Örebros målvakt och varna honom för Nabbes skott, säger Linnér och skrattar.

Tarik Elyounoussi verkar också ha en bra bössa?

– Ja, Tarik har en jättebra bössa. Han har ett jäkla bra tryck i sina bollar!

Jag vet att VM-bollen från 2010 var en mardröm för målvakterna, just för att den ändrade riktning så mycket. Vad tycker du om den gemensamma allsvenska bollen?

– Fotbollarna har förändrats mycket senaste tiden och det har också gjort att bollbanan förändrats, men jag tycker inte att Selectbollen är värre än någon annan. Det handlar snarare om att ställa om till dessa bollbanor och lära sig att bollarna blir mer ”moderna”, konstaterar Linnér och fortsätter:

– Det är ju skicklighet från motståndarna att få till den här typen av skott. Att bollen fladdrar är något som de ska ha kredd för. Det är ju ett ruggigt vapen.

LÄS: VILL ÅTERVÄNDA TILL AIK

AIK kom för en månad sedan hem från sitt träningsläger i Dubai. För FotbollDirekt berättar Oscar Linnér att bollarna flyger olika i ett varmt klimat kontra kallt klimat.

– Lufttrycket i kallare klimat skiljer sig från där det är varmt. Jag märkte det nu senast i Dubai, där går bollen snabbare. Då det är varmt i Dubai är lufttrycket lägre och då går bollen snabbare. Är det kallt så går bollen långsammare, men då blir det i stället mer fladder. Man märker det jättetydligt som målvakt så det är stor skillnad på det sättet och det blir lite av en omställning när man kommer till ett ställe som Dubai för att man då kan missbedöma bollen i värmen.