Foto: Bildbyrån

Han vann hela superettans skytteliga – men det blev ingen fortsättning i Dalkurd Richard Yarsuvat. Nu ger Dalkurds nye tränare Azrudin Valentic sin version om hur det gick till när parterna gick skilda vägar.
– Jag vill inte ha spelare som vill ha mycket pengar, men inte kan arbeta i försvarsspelet, säger Valentic i Dalkurdpodden.

Richard Yasuvat kom till Dalkurd från Norrby IF inför fjolårssäsongen. Då hade han gjort 19 mål i division 1 för Norrby året innan, och målsuccén fortsatte i Dalkurd. Yarsuvat gjorde 17 av Dalkurds 57 mål när klubben tog steget upp i allsvenskan. En målskörd som gav Yarsuvat segern i superettans skytteliga.

Men det blev ingen förlängning av skyttekungens utgående kontrakt. I februari stod det klart att Yarsuvat stannar i superettan. Han återvände till Norrby på ett tvåårskontrakt.

Dalkurds nye tränare Azrudin Valentic ger nu sin version om hur det gick till när parterna gick skilda vägar. Det i ”Dalkurdpodden”.

– Jag kan inte ljuga, jag är en människa som inte vill gömma någonting. När jag tog över så gick jag igenom truppen. Ricky hade inget kontrakt, han skrev bara ettårskontrakt. Ricky har levererat i superettan, han har levererat i division 1. Men det som jag sett utifrån scouting, det finns grejer där som en tränare inte kan acceptera, säger Valentic i podden och utvecklar kring vad som inte var acceptabelt i hans ögon:

– Disciplin i spelet. Men jag som tränare vill ha en spelare som gjorde flest mål i superettan. Så jag frågade Adil (Kizil, Dalkurds sportchef): ”Hur går det med Ricky”? Han sade, ”vi har erbjudit honom ett fantastiskt kontrakt. Det är upp till Ricky, vill Ricky sajna eller inte”. Men Ricky ville ha ännu mer, den skillnaden var enorm.

Valentic säger att han fick beskedet från Kizil, att det inte fanns plats i budgeten för att komma med ett högre bud. Han ringde då själv upp Yarsuvat för att försöka övertyga honom att tacka ja till det kontraktserbjudandet som fanns.

– Ricky började jämföra sig med andra spelare. Det är säkert så att spelare pratar sinsemellan, vem får mest pengar. Han sade ”klubben har erbjudit kontrakt, men det finns en spelare som har mycket mer”.

– Jag sade ”Ricky, du kan inte tänka så här. Du har kommit från division 1 till superettan, den här andra spelaren har kommit från allsvenskan, Europa. Du har levererat i superettan och klubben har erbjudit ett fantastiskt kontrakt utifrån det som du har visat. Han sade till mig ”jag är glad att du ringt, men du måste acceptera mig, jag är inte en spelare som kan arbeta hårt i försvarsspelet”. Jag sade ”Ricky, för de pengar som du kräver så kan jag som är 47 år gammal arbeta hur mycket som helst i försvarsspelet”.

Efter det så blev det inga fler diskussioner enligt Valentic. Han säger att han tappade sympatin för Yarsuvat:

– Efter det snacket, min sympati som tränare för Ricky… det backade direkt. Jag vill inte ha spelare som vill ha mycket pengar, men inte kan arbeta ii försvarsspelet. Vi spelar i allsvenskan och inte mot Degerfors, med all respekt för Degerfors och alla andra klubbar.

– Jag sade till Adil: ”Det som du erbjudit, om han tackar ja, jag är glad. Om han vill ha mer… vi betalar inte mer”. Det är mitt beslut utifrån mitt snack med Ricky. Han har tackat nej, vi önskar honom lycka till, han är just nu i Norrby. Vi har förlorat en otroligt målfarlig spelare, men å andra sidan har vi fått spelare som är minst lika vad gäller målfarlighet men som är mycket mera lojala.