Foto: Bildbyrån

Richard Yarsuvat gjorde 17 mål och vann superettans skytteliga. Men det blev ingen förlängning av hans utgående kontrakt. I podcasten ”Dalkurdpodden” så pratar Dalkurds nye tränare Azrudin Valentic om varför man inte förlängde med skyttekungen. Yarsuvat ska ha haft för höga lönekrav och inte velat ta det defensiva arbetet, enligt Valentic.
– Det stämmer absolut inte, jag vet inte alls varför han säger så här. Jag tycker det är pinsamt av honom, säger Richard Yarsuvat till FotbollDirekt.se.

Richard Yarsuvat hade stor del i att Dalkurd tog klivet upp i allsvenskan för första gången. 17 mål av Yarsuvat i fjol, något som även gav honom segern i superettans skytteliga.

Kontraktet gick ut efter säsongen och nyligen stod det klart att det inte blir någon fortsättning i Dalkurd. Yarsuvat återvände istället till klubben han kom till Dalkurd i från, Norrby IF.

Dalkurds nye tränare Azrudin Valentic gästar podcasten ”Dalkurdpodden”, och han får där frågan om varför det inte blev någon förlängning med Yarsuvat.

Valentic säger i podcasten att han själv ringde upp Yarsuvat för att försöka övertyga honom att ta det kontraktsförslag som erbjudits. Men att han krävt långt mycket mer pengar än vad som fanns i förslaget – Valentic beskriver det som att ”skillnaden var enorm”. Han säger även att Yarsuvat inte ville underkasta sig det försvarsarbete som Valentic skulle kräva av honom:

– Han (Yarsuvat) sade till mig ”jag är glad att du ringt, men du måste acceptera mig, jag är inte en spelare som kan arbeta hårt i försvarsspelet”. Jag sade ”Ricky, för de pengar som du kräver så kan jag som är 47 år gammal arbeta hur mycket som helst i försvarsspelet”, säger Dalkurds nye tränare i podcasten.

Valentic menar också att Yarsuvat jämfört sig med en annan spelare i Dalkurd, och kommit fram till att han med det nya förslaget inte skulle tjäna lika mycket som den spelaren.

– Ricky började jämföra sig med andra spelare. Det är säkert så att spelare pratar sinsemellan, vem får mest pengar. Han sade ”klubben har erbjudit kontrakt, men det finns en spelare som har mycket mer”, säger Valentic.

Richard Yarsuvat bekräftar att de två haft ett samtal, men känner inte alls igen sig i vad Valentic säger i podcasten.

– Han måste ha drömt ihop något under natten och sedan gått ut med det i den här podcasten. Jag har absolut inte sagt så. Det spelar ingen roll om du är i allsvenskan eller om du är i division 2, inte i någon serie kan du som spelare säga till din tränare att du inte behöver ta hemjobbet. Jag skulle aldrig någonsin säga så. Jag jobbar jättehårt varje dag för att bli bättre i defensiven. Så det här stämmer absolut inte, säger Yarsuvat till FotbollDirekt.se.

Varför säger han i sådana fall som han gör tror du?

– Jag vet faktiskt inte, jag blev jätteförvånad själv när jag hörde det. Jag förstår att han får frågan, men istället för att svara så hade han kunnat passa frågan vidare till Adil (Kizil) som är sportchefen och den som förhandlar kontrakten. Så som han uttalar sig nu så kastar han bara skit på mig. Jag tror många i föreningen vet varför jag inte förlängde, det är ett dumt uttalande av honom. Att han går ut och säger så här, efter allt jag gjort för Dalkurd… jag tycker det är pinsamt. Jättetråkigt att höra.

Vad gäller lönekrav så stämmer heller inte bilden av samtalet överens alls:

– Så var det inte heller, jag krävde en normal allsvensk lön. Jag kollade med folk som har lite koll på löneläget i allsvenskan, och det jag erbjöds var inte alls någon allsvensk topplön. Det är möjligt att han menar i podcasten att jag skulle få en topplön med superettanmått mätt. Men i allsvenskan var det absolut ingen hög lön. Den lön jag krävde som tränaren kallar monsterlön, den har jag blivit erbjuden av flera superettanklubbar. Men istället för att springa efter pengarna så valde jag med hjärtat och hjärtat valde Norrby.

Yarsuvat skrev alltså istället på för två år med Norrby, som han kom till Dalkurd i från. Det blev 21 mål för Norrby i division 1 2016, och i fjol i superettan alltså 17 kassar. Yarsuvat hoppas kunna fortsätta ösa in mål:

– Det kan bli tuffare i år att göra så många mål, Dalkurd var ett topplag och målsättningen för Norrby är att vi ska hålla oss kvar. Jag ska försöka bevisa att jag kan göra många mål även i ett lag som kanske inte får slåss i toppen, så får vi se vad som händer.

Han understryker också att han inte känner något agg mot Dalkurd som klubb:

– Det vill jag få fram, att jag här vänder mig mot det han (Valentic) har sagt. Jag har starka känslor för klubben och folk i och runt klubben. Det är han som har sagt det här och det får stå för honom.