AIK ses som den största utmanaren till Malmö FF den här säsongen. Mycket tack vare ett starkt transferfönster där nya och nygamla stjärnor plockats in på löpande band. Av alla namn så ser sportchefen en spelare som den allra viktigaste pusselbiten.
– Värvningen av Enoch Kofi Adu gjorde vårt fönster mycket mer lättarbetat, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se. 

Sportchefen har onekligen varit aktiv i januarifönstret och många experter lanserar AIK som den största och kanske enda riktiga utmanaren om SM-guldet den här säsongen.

Budimir Janosevic, Robert Lundström, Alexander Milosevic, Joel Ekstrand, Tarik Elyounoussi, Stefan Silva, Nabil Bahoui och Enoch Kofi Adu är alla nyförvärv för AIK den här säsongen. Dessutom har klubben plockat tillbaka Anton Jönsson Salétros och Ahmed Yasin från utlåningar – samt säkrat den egna produkten Bilal Hussein, 17 år gammal.

Är det slut på överraskningar nu eller kan det bli fler nyförvärv i truppen? 

– Vi planerar inte att göra något mer i alla fall. Men så har det varit under tidigare fönster också, det händer saker och ting. Så som fönstret är konstruerat finns det ingen anledning att säga att fönstret är ”stängt” för AIK. Vi följer utvecklingen i vår trupp och omvärlden till den dagen det inte längre är möjligt att göra övergångar, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Spelare på väg ut då? Det har varit en del snack om Kristoffer Olsson där Expressen tidigare rapporterat om att Hansa Rostock varit beredda att lägga 20 miljoner kronor för mittfältaren. 

– Nej, i dag har vi inget konkret på bordet utan vi ser framför oss att spelarna som är i truppen i dag är samma spelare som vi går in i årets seriespel med.

Läs mer: Känslorna kring Sundgrens comeback

Finns det någon av alla värvningar som du känner dig extra nöjd med, någon som var en extra viktig pusselbit att lägga? 

– Jag tror att när vi ser tillbaka på det här fönstret så kommer vi att konstatera att när vi fick in Adu så pass tidigt som vi gjorde, då fick vi en tydlig bild av vilka övriga egenskaper vi skulle söka och addera till truppen. Den rekryteringen gav en tydlighet som gjort vårt fönster väldigt mycket mer lättarbetat.

– Så mitt svar är Adu för själva transferarbetets skull.

Du måste varit nöjd med att Elyounoussi kunde bryta sitt kontrakt med Olympiakos och att ni därmed slapp betala en övergångssumma för honom? 

– Pengar betalar du i ändå i någons ficka. Sedan om det är i form av en övergångssumma, signing bonus eller i agentarvode… Kakan är ungefär lika stor oavsett hur du delar upp dessa bitar. Som köpare handlar det snarare om vem du betalar till, inte att du betalar.

Läs mer: Christos Gravius vill tillbaka till AIK 

Med tanke på alla värvningar både i somras och nu i januari – är det här den största satsningen under dina år i AIK?

– Ja, under de tio år som jag varit här så har vi nog inte investerat så mycket i truppen. Då räknar jag in värvningarna vi gjorde i somras också. Räknar man på båda fönstren så har vi investerat mycket pengar i truppen, så är det, men det är också det vi vill göra. Vi vill tjäna pengar och kunna återinvestera det i att spetsa laget år för år.

Med tanke på den tunga satsningen så blir fansens förväntningar förmodligen väldigt, väldigt höga på er och allt annat än en rejäl guldstrid vore ett misslyckande. Hur tänker du kring det? 

– Jag funderar inte så mycket över det. Man kan säga att det inte finns några yttre förväntningar som är hårdare än de inre förväntningar vi har på oss själva. Det inre trumfar alltid de yttre, säger Björn Wesström.