I februari fick Daniel Sundgren höra att karriären kunde vara över. En månad senare är han tillbaka i full träning. För FotbollDirekt.se berättar Björn Wesström om sina tankar och känslor kring AIK-ikonens sensationella comeback. 
– I stunder har han säkert haft tankar om att sjukdomen avslutat hans spelarkarriär. Det känns jättehärligt att få befria honom från handbojorna, säger AIK:s sportchef. 

Det var inför den avslutande hemmamatchen mot IFK Göteborg som Daniel Sundgren, 27, i slutet på oktober fördes till sjukhuset med akuta andningssvårigheter. Det visade sig att högerbacken drabbats av lungemboli, blodproppar i lungorna, och länge var en fortsatt karriär som elitfotbollsspelare oviss.

I februari, när AIK var på träningsläger i Dubai, såg det väldigt mörkt ut.

– Det var kring Dubai där. Där läkarna sa att jag i princip inte skulle kunna spela mer, säger Sundgren till Expressen.

Men en ny behandlingsmetod (som hans mamma föreslagit för lärkarna) visade sig fungera och bara en månad senare finns han otroligt nog med i full träning med AIK igen.

– Hon tog kontakt med massa doktorer och tog kontakt med läkarna här i AIK. Min mamma har verkligen kämpat som fan. Hon har pluggat, googlat och gjort allt för att komma fram till olika behandlingsmetoder som skulle fungera.

– Jag har varit nere på botten och vänt. Ett tag var det slut på karriären men nu känns det som om inget kan stoppa mig, säger han till Expressen.

AIK:s sportchef Björn Wesström om beskedet att Sundgren är tillbaka i laget.

– Det känns givetvis otroligt bra för AIK men framförallt för Daniel Sundgren. I stunder har han säkert haft tankar om att sjukdomen avslutat hans spelarkarriär. Det känns jättehärligt att få befria honom från handbojorna, säger han till FotbollDirekt.se.

När fick ni det positiva beskedet?

– Vi fick beskedet runt helgen. Då fick vi indikationer på att den nya medicineringen fått genomslag. Vi vill vara noga med att säga att ett sådant här besked kan komma igen, vi får lära oss av situationen och vara ödmjuka. Att inte lova för mycket samtidigt som vi inte tror för lite, säger han till FotbollDirekt.se.

Ni värvade in Robert Lundström från Vålerengen och för bara någon månad sedan såg det dystert ut kring en Sundgren-comeback. Ser du nästan honom som ett nyförvärv nu?

– All planering som vi gjort inför våren var utifrån ett scenario där Daniel inte fanns med på planen. Oavsett våra tankar och känslor var vi tvingade att inte hamna i en sits där vi stod utan konkurrens på wingbackpositionen. Vi har varit inställda på att klara det utan honom.

– Så på sätt och vis blir det ju som ett nyförvärv, samtidigt ska vi vara jäkligt försiktiga och ödmjuka. Även om det gått bra att träna fullt i veckan ska vi vara varsamma i vår hantering utifrån den process han går igenom.

Nu har ni en väldigt vass konkurrenssituation på wingbackpositionen med Sundgren, Robert Lundström, Rasmus Lindkvist och Robert Taylor. Har ni för många spelare där plötsligt?

– Så ser vi det inte. Vi har fyra spelare som kan spela wingback och två per position är en ganska sund och bra konkurrens. Det är bara positivt.

I och med att Nisse Johansson tvingades avsluta sin karriär har ni tappat både rutin och ledaregenskaper. Är det extra viktigt att få tillbaka Sundgren i den här situationen?

– Alla spelare bidrar på sina sätt och vis, både på planen och i gruppen. Det är på Karlberg vi någonstans sätter kulturer för vad vi accepterar och inte accepterar som beteende i AIK. Där är Daniel ett extremt bra föredöme eftersom han aldrig nöjer sig med mindre än en maxinsats. Det är en kultur som vi vill föra vidare.