Foto: Bildbyrån

Hammarby har inför säsongen 2018 satsat på tre klacksektioner – en nysatsning som man på sikt hoppas ska öka publiken ytterligare. I nuläget blir övre kortsideläktaren ståplats, men publikkapaciteten ökar inte. Till nästa säsong kan det bli ren ståplats, där stolarna plockas bort.
– Vi får testa den här säsongen och se hur det går. Faller det här väl ut vilket vi tror och hoppas, då kommer vi jobba för det. Och då blir publikkapaciteten mycket större, säger Hammarbys biljettansvarige Markus Nilsson till
FotbollDirekt.se.

Efter Hammarbys årsmöte förra året så bestämdes att hela norra kortsidan skulle bli klacksektion. Tidigare hade den övre norra kortsidan varit sittplats, men nu läggs den till nedra norra och bortre nedre långsidan – tre klacksektioner.

Det drog ut på tiden med den nya klacksektionen, vilket gjorde att säsongskortsförsäljningen startade en månad senare inför den här säsongen. Men efter en knapp veckas nyförsäljning så konstaterar Hammarbys biljettansvarige Markus Nilsson att förändringen så här långt gett positiva signaler:

– Det är över förväntan. Vi hade förhoppningar om att det skulle bli bra, därför att det är drivet av supportrar i grunden. Förslaget kom från dem från första början. Så därför har vi haft förhoppningar. Men det är också en ganska stor förändring så man vet aldrig hur det landar brett. Över tid blir det bra, det är vi övertygade om, säger Nilsson till FotbollDirekt.se.

– Vi har haft bra intresse dels på övre kortsidan, och att intresset på nedre kortsidan har hållit i sig. Totalt sett är det närmare 4 500 klackbiljetter över alla tre sektioner. Som max på ståplats tidigare har vi sålt 4 600, förra året var första då vi inte sålde slut på maxantalet. Vi kan ta in ganska exakt 8 200 på platserna i klacksektionerna. Så taket för säsongskort på de sektionerna skulle bli runt 6 000.

Dock gör dock inte den nya sektionen på övre kortsidan någon skillnad för publikkapaciteten. Stolarna på det som fram till i år var sittplatssektion står fortfarande kvar. Men på sikt hoppas Hammarby kunna lossa stolarna inför varje match göra det till en ren ståplatssektion.

– Långsiktigt hoppas vi det. I nuläget kommer stolsraderna vara kvar även om det rent praktiskt blir en ståplatssektion. Vi får testa den här säsongen, vi får kolla i år hur det ser ut i flöden och mellan trappor och sådant. Men faller det här väl ut vilket vi tror och hoppas, då kommer vi jobba för det. Och skulle man plocka bort dem, då blir publikkapaciteten mycket större.

I så fall kan det ske tidigast nästa säsong. På klacksektionen på långsidan var det förberett för en ståplatslösning redan när Tele2 Arena invigdes 2013.

– Att plocka bort stolar är ingen raketforskning, men det kräver sitt arbete. När man byggde arenan visste man att det skulle vara ståplats på nedre långsidan under våra matcher och man byggde därför en liten extra lösning där. Det fanns en byggteknisk lösning på på plats på den sektionen. Så där är det inga problem alls, det görs till varje match. Där hade man också förberett flöden och förvaring av stolarna redan när arenan byggdes. På övre kortsida så finns inte de förutsättningarna.

– Det här går att göra men det är en ganska stor förändring. Hade vi varit själva på Tele2 Arena, utan andra lag och konserter och liknande, då kanske vi kunde ha gjort det redan nu. Men det är ett ganska stort ingrepp rent tidsmässigt. Nu kom vi igång såpass sent med det här. Det är också flera parter inblandade, arenaägare, arenadriftare och andra. Sedan hur det kommer se ut i framtiden, det är oklart.

Hammarby har hittills sålt 13 393 säsongskort. I fjol slogs ett nytt rekord i klubben, när 15 161 säsongskort såldes. En vecka återstår av försäljningen, och förhoppningen är att nå upp i över 15 000 sålda kort igen:

– Vi har forfarande goda förhoppningar om att minst nå upp i förra årets siffror, och det främst genom fler sålda säsongskort i klacken. Där finns det utrymme att göra lite mer den här sista veckan. Vi kom igång en månad senare än tidigare år i och med den här förändringen med en tredje klacksektion. Så försäljningen av sittplats kommer vi definitivt avsluta nästa vecka. Men ståplats, där får vi se hur vi gör.