Häckens Joel Andersson var ett namn som snabbt steg i värde under fjolåret. Och genombrottet ser inte ut att vara tillfälligheter – 21-åringen har imponerat stort i vinter och kan nu bli allsvenskans dyraste ytterback någonsin.
– Nej, men jag har inga problem med att säga att flera klubbar redan nu har anmält sitt intresse för Joel Andersson inför sommarfönstret, avslöjar nu hans agent Anders Karlsson för FotbollDirekt.se.

Allsvenskans dyraste ytterförsvarare så här långt är Ludvig Augustinsson som IFK Göteborg fick 13 miljoner för 2015 till FCK (IFK fick ytterligare 6 miljoner när han såldes vidare till Werder Bremen för 44 miljoner). En miljon mer än Kalmar FF fick för Mattias Johansson till AZ Alkmaar i Holland några år tidigare.

Nu är ännu en allsvensk ytterback på väg att bli en större affär.
Häckens Joel Andersson har allt mer blivit någon som utländska spioner återkommit till och börjat följa.
Redan förra sommaren och i höstas kunde FotbollDirekt berätta om hur uppmärksamheten växte, varpå huvudpersonen själv kring den allsvenska avslutningen medgav att han var öppen för en januariflytt.
”Jag känner mig redo för att ta nästa steg. Var det blir i så fall får man väl se. Men jag känner mig redo”.

LÄS: RÄDDAR HÄCKEN

Sedan dess har han fått uppleva saker han aldrig varit med om tidigare som att bli uttagen av Janne Andersson i a-landslaget för första gången. Andersson släppte garden när han fick beskedet och utbrast:
”Jag fick en chock. Nu behöver jag inga fler julklappar”, sade han till GP.

Därpå klarade han sig bra nere i Mellanöstern med landslaget, drabbades inte av nerver, och har sedan under vintern gång på gång tillhört Häckens bästa – ett Häcken som resultatmässigt är en av vinterns starkaste allsvenska klubbar.
Och nu ser han ut som en tyngre ekonomisk pjäs för sportchef Sonny Karlsson i kommande sommarfönster – enligt FotbollDirekts uppgifter vill göteborgarna ha 12-15 miljoner kronor. Enligt samma källor är en miljon euro inte tillräckligt för Karlsson.

– Jag vill inte bjuda ut Joels namn men helt klart är intresset utan tvekan stort för honom. Jag har inga problem med att säga att flera klubbar redan nu har anmält sitt intresse för Joel Andersson inför sommarfönstret och kommer att följa honom på plats i vår, bekräftar hans agent Anders Karlsson för FD.

– Alltså vad han kan kosta återstår ju att se men det är ju inte ett namn som Häcken släpper lättvindigt och ska ju inte göra det heller. Ett så bra namn med en sådan utveckling och intresse ska kosta lite mer. Vilka klubbar det handlar om kan jag inte prata om av respekt mot alla inblandade men det är klart att det handlar om en klart högre nivå än allsvenskan. Målet är på lite sikt Premier League eller Bundesliga, sedan om det händer direkt går inte att säga redan i dag, förtydligar Anders Karlsson och avslutar:

– Men vare sig vi eller Häcken vill skynda på något. Alla inblandade har råd att ha tålamod kring ett så pass bra namn, kring en så pass bra spelare. Inte minst med tanke på att klubbarna som nu visar intresse inte är vilka som helst.