Foto: Bildbyrån

Europa League-framgångarna gav 57 miljoner kronor bara i prispengar från Uefa under 2017. Men det blev ändå bara 8,5 miljoner kronor i vinst när Östersunds FK redovisade sitt resultat på årsmötet. Det har dock sina naturliga förklaringar, menar klubbens talesmän. 
– Det är väldigt enkelt. Vi har inte fått in alla pengar utan flera miljoner kommer att redovisas 2018, säger ordföranden Daniel Kindberg.
– Vi väntar på tv-pengar, publikintäkter och prispengar från Arsenalmatchen, säger klubbens ekonomiansvarige Martin Johansson till FotbollDirekt.se. 

På Östersunds FK:s årsmöte redovisades (föga förvånande) klubbens bästa ekonomiska resultat någonsin. Europa League-sagan gav hela 57 miljoner kronor bara i prispengar från Uefa och klubben kunde stoltsera med en vinst på 8,5 miljoner kronor och ett eget kapital på 15 miljoner kronor.

Samtidigt har en del kritiska röster höjts för att vinsten inte var större. Detta har dock sina naturliga förklaringar, berättar klubbens ordförande Daniel Kindberg.

– Allt det vi får 2018 redovisas 2018 så hela Europa League-intäkten finns inte med på 2017. Det rör sig om flertalet miljoner, säger han till FotbollDirekt.se.

– Vi har även tagit mycket kostnader under 2017, vilket är smart för att minska skatten på vinsten. Vi har totalt 15 miljoner i eget kapital och det är mycket bra. Sen måste folk lära sig att läsa en koncernredovisning, vilket i och för sig är ganska krångligt. Men vi är själva väldigt nöjda och om andra har synpunkter kan vi inte göra så mycket åt det.

Ni har redovisat 50 miljoner kronor i personalkostnader.

– Ja, där ligger då också bonussystemet för spelare och ledare som gjort att det åkt upp på en högre nivå än andra år.

Hur mycket fick spelarna ut totalt sett i bonus?

– Efter Arsenalmatchen rör det sig om cirka tio miljoner som fördelas ut på spelare och ledare.

Klubbens ekonomiansvarige Martin Johansson utvecklar:

– Vinsten hade kunnat vara på 30-35 miljoner men det finns naturliga orsaker till att den är mindre. Dels spelarbonusen. Men sedan har vi även placerat åtta miljoner i en periodiseringsfond, en så kallad obeskattad reserv som klubben kan använda till sämre tider. Sedan har vi köpt ut Daniel Kindbergs bolag (Daki) som tredjepartsägare för 16 miljoner.

– Vi kommer även att få in stora pengar för Arsenalmatcherna (500 000 euro i prispengar) och vi väntar in en slutbetalning för alla tv-pengar som vi inte riktigt vet vad det kommer bli. Det kommer först i sommar. Sedan får man inte glömma publikintäkterna för ett fullsatt Jämtkraft arena mot Arsenal. Det rör sig om flertalet miljoner bara där.

– Samtidigt är det många kostnader som jag inte tror att folk tänker på. Vi hade till exempel inte ett adekvat mediacenter till Arsenalmatchen utan fick hyra in ett tält för 70 000 kronor. Sedan behövde vi en dieseltank för att försörja den med el för lika mycket. Vi behövde extra elgeneratorer i beredskap för att kunna hantera ett eventuellt strömavbrott under matchen, säger Martin Johansson.

Totalt sett kan ÖFK räkna med tio miljoner kronor eller mer i ytterligare intäkter från Europa League-succén.